Honden Rassen

Galgo Español

Galgo-Español

De Galgo Español, ook bekend als de Spaanse windhond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte. Het ras is waarschijnlijk geïntroduceerd op het Iberisch schiereiland door Fenicische handelaren. Gedurende de eeuwen heeft de Galgo Español zijn eigen karakteristieke kenmerken ontwikkeld en heeft hij zich aangepast aan de Spaanse omgeving. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op klein wild, zoals hazen.

Officiële naam : Galgo Español
Andere namen : Spaanse windhond
Oorsprong : Spanje

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Galgo Español de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Lang en smal, met een lichte stop. De neus is recht.

 • Ogen: Amandelvormig en donker van kleur, met een zachte, intelligente uitdrukking.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot en hangend.

 • Lichaam: Slank, langgerekt en gespierd, met een diepe borst en een elegante uitstraling.

 • Vacht: Kort, glad en dicht aanliggend.

 • Kleur: Diverse kleuren zijn toegestaan, waaronder effen, gestroomd en bont.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–70 cm
Gewicht
20–30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60–65 cm
Gewicht
18–26 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Galgo Español zijn:

 • Snelheid: Deze honden staan bekend om hun indrukwekkende snelheid en behendigheid, wat hen tot uitstekende windhonden maakt.

 • Uithoudingsvermogen: Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden afleggen tijdens de jacht.

 • Onafhankelijkheid: Galgo’s kunnen een zekere mate van onafhankelijkheid vertonen, wat hen geschikt maakt voor de jacht, waarbij ze zelfstandige beslissingen moeten nemen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn Galgo Españols vriendelijk, zowel tegenover hun gezin als tegenover vreemden.

Temperament en Gedrag

 • Rustig: Binnenshuis zijn Galgo’s vaak rustig en ontspannen, genietend van comfortabele rustperiodes.

 • Geduldig: Ze kunnen geduldig en tolerant zijn, vooral met kinderen, maar zoals bij alle hondenrassen is toezicht belangrijk.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren.

 • Loyaal: Galgo’s kunnen een sterke band vormen met hun eigenaren en tonen vaak loyaliteit.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Galgo Español, ook wel bekend als de Spaanse windhond, is een elegant en energiek ras. Hier zijn enkele tips voor de verzorging op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Galgo Español een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Galgo Español, ook bekend als de Spaanse windhond, is een sierlijke en atletische hond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Dunne huid: Galgo’s hebben een dunne huid, wat hen vatbaar kan maken voor snijwonden en schaafwonden. Wees voorzichtig bij het spelen en tijdens buitenactiviteiten.

 2. Gewichtsverlies: Sommige Galgo’s hebben de neiging om moeilijk op gewicht te blijven. Zorg voor een voedingsschema afgestemd op hun energiebehoeften en metabolisme.

 3. Oogproblemen: Sommige Galgo’s kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals entropion (inrol van het ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Gebitsproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Galgo’s last hebben van gebitsproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes kunnen helpen.

 5. Heupdysplasie: Hoewel minder vaak voorkomend dan bij sommige andere rassen, kunnen Galgo’s aanleg hebben voor heupdysplasie. Geef hen een uitgebalanceerd dieet en vermijd overmatige belasting van de gewrichten.

 6. Lange nek: Vanwege hun lange nek lopen Galgo’s mogelijk meer risico op nekletsel, vooral bij activiteiten zoals springen. Let op hun bewegingen en voorkom overmatige druk op de nek.

 7. Vachtverzorging: Galgo’s hebben een korte vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde huid.

 8. Kougevoeligheid: Vanwege hun dunne vacht kunnen Galgo’s gevoeliger zijn voor kou. Overweeg het gebruik van een jas bij koud weer.

 9. Veiligheid buiten: Galgo’s hebben vaak een sterk jachtinstinct. Zorg ervoor dat ze altijd aangelijnd zijn in onbekende gebieden om ongelukken te voorkomen.

 10. Regelmatige lichaamsbeweging: Hoewel ze erom bekend staan snel te rennen, hebben Galgo’s ook behoefte aan regelmatige, maar niet overmatige, lichaamsbeweging. Zorg voor gecontroleerde speeltijd en wandelingen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en advies op maat voor jouw individuele Galgo Español.

De Galgo Español is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een rustige aard en elegante uitstraling.

De geschiedenis van de

Galgo Español

De Galgo Español, ook bekend als de Spaanse Windhond, is een oud Spaans hondenras dat bekend staat om zijn snelheid en behendigheid. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Galgo Español:

Oorsprong: De Galgo Español heeft een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste windhondenrassen ter wereld. Het ras heeft zijn oorsprong in het oude Egypte en werd via handelsroutes naar het Iberisch schiereiland gebracht.

Verspreiding in Spanje: De Galgo Español werd in Spanje verder ontwikkeld en is door de eeuwen heen een integraal onderdeel geworden van de Spaanse cultuur en geschiedenis. Ze werden vooral gewaardeerd voor hun jachtvaardigheden, met name bij de jacht op hazen.

Jachttradities: De Galgo Español is traditioneel gebruikt voor de jacht, waarbij zijn snelheid en behendigheid werden ingezet om prooien te vangen. Het ras werd vaak door de Spaanse adel gebruikt voor de koninklijke jacht.

Uiterlijk: De Galgo Español staat bekend om zijn slanke, atletische lichaamsbouw, lange poten en een diepe borstkas. Ze hebben een korte, dichte vacht die variëert in kleur, en hun expressieve ogen geven hen een elegante uitstraling.

Populariteit: Terwijl de Galgo Español historisch gezien populair was bij de adel, werd het ras later ook gewaardeerd door gewone mensen voor zijn uitstekende jachtvaardigheden en vriendelijke temperament.

Hedendaags gebruik: Hoewel de Galgo Español nog steeds wordt gebruikt voor de jacht, is het ras ook populair geworden als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter en zijn vaak loyale metgezellen.

Problemen: Helaas zijn Galgo Españols in sommige gevallen het slachtoffer van mishandeling, met name tijdens het jachtseizoen. Er zijn inspanningen gaande om bewustzijn te creëren en te pleiten voor betere behandeling van deze honden.

De geschiedenis van de Galgo Español getuigt van zijn diepe wortels in de Spaanse cultuur en zijn rol als een veelzijdige windhond met zowel jachtvaardigheden als kwaliteiten als gezelschapshond. Het ras heeft echter ook te maken met uitdagingen, vooral met betrekking tot mishandeling, en er zijn inspanningen gaande om deze kwesties aan te pakken.

Galgo-Español
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Galgo Español

De Galgo Español staat bekend om zijn zachtaardige en vriendelijke karakter. Over het algemeen zijn ze rustig, gereserveerd, en kunnen ze goed overweg met hun eigenaren. Ze hebben vaak een liefdevolle aard en kunnen ook speels zijn.

Ja, de Galgo Español heeft behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. Hoewel ze bekend staan als rustige honden binnenshuis, hebben ze buiten ruimte nodig om te rennen en te spelen. Dagelijkse wandelingen en vrije tijd in een veilige omgeving zijn belangrijk voor hun welzijn.

Over het algemeen zijn Galgo Español-honden vriendelijk tegenover kinderen en kunnen ze goed overweg met andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Zoals bij alle hondenrassen is toezicht belangrijk, vooral bij jonge kinderen.

De Galgo Español heeft meestal een korte vacht en vereist geen intensieve verzorging. Af en toe borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en hun huid en vacht gezond te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen