Honden Rassen

Franse Spaniël

Franse-Spaniël

De Franse Spaniël, ook wel bekend als de Épagneul Français, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ras heeft zijn wortels in Frankrijk en is ontstaan ​​uit selectieve fokprogramma’s om een veelzijdige jachthond te creëren. Franse Spaniëls werden oorspronkelijk gefokt om te werken in verschillende terreinen, van dichte bossen tot open velden, en waren bedreven in het opsporen en ophalen van wild voor jagers.

Officiële naam : Epagneul Français
Andere namen : French Spaniel
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Franse Spaniël met de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Gemiddelde lengte, met een licht gewelfde schedel en goed gemarkeerde stop.
 • Oren: Lang, breed, en hangend dicht bij het hoofd.
 • Vacht: Halflang, dicht, glad, en recht of licht golvend.
 • Kleur: Meestal wit met oranje of kastanjevlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56–61 cm
Gewicht
18–25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55–59 cm
Gewicht
18–25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtcapaciteiten: Franse Spaniëls zijn bekend om hun uitstekende jachtcapaciteiten. Ze zijn veelzijdige jachthonden en kunnen werken in verschillende terreinen.
 • Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en vermogen om snel te leren, waardoor ze effectieve werkhonden zijn.
 • Uithoudingsvermogen: Franse Spaniëls hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kunnen lange tijd actief blijven.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter, waardoor ze goede metgezellen zijn voor gezinnen.

Temperament en Gedrag

 • Gehoorzaam: Franse Spaniëls zijn vaak gehoorzaam en gemakkelijk te trainen, vooral wanneer positieve versterking wordt gebruikt.
 • Sociaal: Ze hebben meestal een vriendelijke en sociale aard, zowel naar hun gezin als naar vreemden.
 • Energiek: Dit ras heeft een gemiddelde tot hoge energie, wat regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie vereist.
 • Toegewijd: Franse Spaniëls kunnen sterke banden vormen met hun eigenaren en staan bekend om hun toewijding aan het gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De French Spaniel is een ras van staande jachthonden dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van de French Spaniel op verschillende gebieden:

Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van je French Spaniel begrijpt en pas de verzorging aan op basis van hun individuele eigenschappen, leeftijd en gezondheidstoestand.

 

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Franse Spaniël is over het algemeen een gezond en actief ras, maar zoals bij alle honden zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en overwegingen voor de Franse Spaniël:

 1. Oorinfecties: Door hun hangende oren zijn spaniëls vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren en controle op tekenen van ontsteking is belangrijk.

 2. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan problemen veroorzaken bij alle honden, waaronder gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 3. Gewrichtsproblemen: Sommige spaniëls kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie. Beperk overmatige impact op de gewrichten, vooral tijdens de groeifase, en zorg voor een voedingssupplement indien geadviseerd door de dierenarts.

 4. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder spaniëls, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals cataract. Regelmatige oogcontroles kunnen eventuele problemen vroegtijdig opsporen.

 5. Tandheelkundige zorg: Net als veel kleine rassen kunnen Franse Spaniëls vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan helpen bij het behouden van een gezond gebit.

 6. Allergieën: Sommige honden kunnen allergieën ontwikkelen, zoals voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen, en raadpleeg een dierenarts indien nodig.

 7. Huidaandoeningen: Spaniëls kunnen vatbaar zijn voor huidaandoeningen. Zorg voor regelmatige vachtverzorging en let op tekenen van irritatie, infectie of overmatig likken.

 8. Voeding: Zorg voor hoogwaardige voeding die is afgestemd op de levensfase en activiteitsniveau van de hond. Overleg met de dierenarts over het meest geschikte dieet voor je Franse Spaniël.

 9. Regelmatige lichaamsbeweging: Franse Spaniëls zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor dagelijkse wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie om verveling te voorkomen.

 10. Genetische screening: Als je een Franse Spaniël bij een fokker aanschaft, is het belangrijk om te werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om erfelijke aandoeningen te minimaliseren.

Zoals altijd is het cruciaal om regelmatig de gezondheid van je hond te laten controleren door een dierenarts en alert te zijn op eventuele veranderingen in gedrag, eetlust of fysieke conditie. Het voorzien in een liefdevolle en gezonde omgeving draagt bij aan het welzijn van je Franse Spaniël.

De Franse Spaniël is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevol huisdier dat goed past in gezinnen die actief zijn en genieten van buitenactiviteiten.

De geschiedenis van de

Franse Spaniël

De term “Franse Spaniël” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een type spaniël dat in Frankrijk voorkomt, maar het is belangrijk op te merken dat het geen erkend ras is met een specifieke rasstandaard. In plaats daarvan kan het verwijzen naar verschillende regionale varianten van spaniëls die in Frankrijk te vinden zijn.

In Frankrijk zijn er verschillende spaniëlrassen, elk met zijn eigen geschiedenis. Hier zijn enkele van de bekende Franse spaniëls:

Franse Springer Spaniël: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, vooral bij het opsporen en ophalen van wild. Ze hebben een vriendelijke en energieke aard.

Papillon: Hoewel de Papillon oorspronkelijk uit België komt, wordt het ras ook vaak geassocieerd met Frankrijk. Het is een klein ras met opvallende oren en een levendig karakter.

Epagneul Picard: Dit is een spaniëlras dat zijn naam ontleent aan de Picardië-regio in Noord-Frankrijk. Ze werden traditioneel gebruikt voor de jacht op klein wild en hebben een vriendelijk en gehoorzaam temperament.

Epagneul Breton: Ook bekend als de Bretonse Spaniël, is dit ras afkomstig uit Bretagne in het noordwesten van Frankrijk. Het staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en is populair bij jagers.

Epagneul Français: Dit is een ander type Franse spaniël, specifiek gefokt voor de jacht. Ze hebben een elegante uitstraling en worden gewaardeerd om hun werkethiek op het gebied van de jacht.

Elk van deze spaniëls heeft zijn eigen geschiedenis en rol in de Franse jachttraditie. De geschiedenis van spaniëls in Frankrijk is nauw verbonden met de behoeften van jagers in verschillende regio’s, waarbij de honden werden gefokt voor specifieke jachtomstandigheden en -taken.

Franse-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Franse Spaniël

The French Spaniel is known for its gentle and friendly temperament. They are intelligent, trainable, and often form strong bonds with their families. They are also known to be versatile and adaptable, making them suitable for various activities, including hunting and companionship.

As a hunting breed, the French Spaniel requires a moderate to high level of exercise. They enjoy outdoor activities, especially those that involve retrieving and water. Regular walks, playtime, and opportunities for mental stimulation are essential to keep them happy and healthy.

Yes, the French Spaniel is generally good with children and other pets. They are known for their friendly and sociable nature. Early socialization is always recommended to ensure they develop positive behaviors around children and other animals.

The French Spaniel has a medium-length, dense coat that requires regular brushing to prevent matting and keep the coat in good condition. They are not excessive shedders. Regular checks of the ears, teeth, and nails are also important parts of their grooming routine.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen