Honden Rassen

Flat-Coated Retriever

Flat-Coated-Retriever

De Flat-Coated Retriever, vaak liefkozend aangeduid als de “Flatcoat,” is een Engels ras dat zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw. De oorspronkelijke doelen van het fokken van deze retriever waren gericht op jagen en ophalen van wild, met een specifieke focus op watervogels. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende retriever- en waterhondenrassen, waaronder de Labrador Retriever, Newfoundland, Setter en Water Spaniël. Door deze selectieve fokpraktijken is de Flat-Coated Retriever ontstaan als een uitstekende metgezel voor jagers en gezinnen.

Officiële naam : Flat-Coated Retriever
Andere namen : Flatcoat
Oorsprong : Groot-Brittannië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Flat-Coated Retriever de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Lang, zonder overdreven kenmerken, met een scherpe stop en een sterke, rechte snuit.
 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur, met een vriendelijke expressie.
 • Oren: Hoog aangezet, relatief klein, en plat tegen het hoofd hangend.
 • Vacht: De vacht is dicht, vlak aanliggend, en van gemiddelde lengte. Het meest kenmerkende kenmerk is de glanzende, gladde vacht.
 • Kleur: Zwart of leverkleurig.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58–61 cm
Gewicht
27–36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56–58 cm
Gewicht
25–32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Energiek en Actief: Flat-Coated Retrievers staan bekend om hun hoge energieniveau en enthousiasme voor activiteiten zoals wandelen, rennen en zwemmen.
 • Sociaal: Ze hebben een vriendelijke en sociale aard, waardoor ze over het algemeen goed opschieten met mensen en andere huisdieren.
 • Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en leergierigheid, wat hen tot goede kandidaten maakt voor gehoorzaamheidstraining.
 • Speelsheid: Flatcoats behouden vaak hun speelse persoonlijkheid, zelfs als volwassenen, en zijn dol op interactie met hun eigenaren.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Flatcoats staan bekend om hun vriendelijke en optimistische karakter. Ze zijn vaak goedaardig en genieten van gezelschap.
 • Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze ook waakzaam zijn en hun gezin beschermen.
 • Loyaliteit: Deze retrievers ontwikkelen sterke banden met hun gezin en zijn vaak loyaal aan hun eigenaren.
 • Werkethiek: Vanwege hun achtergrond als jachthonden hebben Flatcoats vaak een sterke werkethiek en houden van uitdagingen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Flat-Coated Retriever is een vriendelijke en energieke hond die bekend staat om zijn vrolijke aard. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Flat-Coated Retriever een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Flat-Coated Retriever is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Flat-Coated Retriever:

 1. Kanker: Flat-Coated Retrievers hebben een hoger risico op het ontwikkelen van kanker dan sommige andere rassen. Tumoren kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen, dus regelmatige veterinaire controles en het letten op tekenen van ongewone gezwellen zijn belangrijk.

 2. Heupdysplasie: Dit is een veelvoorkomend probleem bij veel middelgrote en grote hondenrassen, waaronder de Flat-Coated Retriever. Het is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis of gewrichtspijn.

 3. Elleboogdysplasie: Deze aandoening kan pijn en kreupelheid veroorzaken en komt voor wanneer de elleboog niet goed is ontwikkeld. Regelmatige veterinaire controles en röntgenfoto’s kunnen helpen bij het opsporen van eventuele problemen.

 4. Oogproblemen: Flat-Coated Retrievers kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals cataract en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn essentieel om de gezondheid van de ogen te bewaken.

 5. Hartziekten: Sommige Retrievers kunnen aanleg hebben voor hartproblemen, dus het is belangrijk om regelmatig het hart van je hond te laten controleren.

 6. Tandheelkundige problemen: Zoals bij veel hondenrassen, kan tandplak en tandsteen zich ophopen en tandvleesaandoeningen veroorzaken. Regelmatig tandenpoetsen en tandheelkundige controles zijn belangrijk.

 7. Obesitas: Flat-Coated Retrievers hebben een aanleg tot overeten, wat kan leiden tot obesitas. Goede voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om een gezond gewicht te behouden.

 8. Orthopedische problemen: Omdat het een actief ras is, kunnen Flat-Coated Retrievers gevoelig zijn voor blessures aan de gewrichten en botten. Vermijd overmatige belasting van puppy’s en jonge honden, en zorg voor een geleidelijke toename van de lichaamsbeweging.

 9. Genetische screening: Verantwoordelijke fokkers zullen genetische screening uitvoeren op ouderdieren om ervoor te zorgen dat bekende erfelijke aandoeningen worden geminimaliseerd.

 10. Vachtverzorging: Deze honden hebben een dikke, glanzende vacht die regelmatig borstelen vereist om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Als je overweegt een Flat-Coated Retriever aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het waarborgen van een lang en gezond leven voor je Flat-Coated Retriever.

De Flat-Coated Retriever is niet alleen een getalenteerde jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel die zich goed aanpast aan gezinsleven en actieve levensstijlen.

De geschiedenis van de

Flat-Coated Retriever

De geschiedenis van de Flat-Coated Retriever is nauw verbonden met de ontwikkeling van retrievers in het algemeen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong: De Flat-Coated Retriever ontstond in het midden van de 19e eeuw in Engeland. Het ras werd ontwikkeld door kruisingen tussen waterhonden, spaniëls en setters. Het doel was om een retriever te fokken met zowel goede zwemvaardigheden als een uitstekende neus.

Retriever-ontwikkeling: Rond dezelfde tijd werden ook andere retrieverrassen ontwikkeld, zoals de Labrador Retriever en de Golden Retriever. De Flat-Coated Retriever onderscheidde zich door zijn opvallende uiterlijk, waaronder een gladde, glanzende vacht en een opgeruimde bouw.

Jachtpartner: Flat-Coated Retrievers werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op waterwild, waarbij ze werden gebruikt om geschoten vogels op te halen uit water en moerassen. Hun uitstekende zwemvaardigheden en vriendelijke karakter maakten hen tot gewilde jachtpartners.

Populariteit: Tijdens het Victoriaanse tijdperk in Engeland werd de Flat-Coated Retriever zeer populair, vooral onder aristocratische jagers. Ze werden gewaardeerd om hun energie, intelligentie en vriendelijke aard.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de Flat-Coated Retriever werd voor het eerst vastgesteld in 1887. Hierin werden de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras beschreven, waaronder de opvallende vachtkleur, het elegante hoofd en de atletische bouw.

Tijdelijke achteruitgang: Tijdens de twee wereldoorlogen werd het aantal Flat-Coated Retrievers aanzienlijk verminderd, en het ras moest na elke oorlog herstellen. Gelukkig werd het ras nieuw leven ingeblazen door toegewijde fokkers.

Heropleving: Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras met succes hersteld en groeide het weer in populariteit. De Flat-Coated Retriever werd niet alleen gewaardeerd als een uitstekende werkhond, maar ook als een vriendelijke gezinsgenoot.

Huidige rol: Tegenwoordig wordt de Flat-Coated Retriever gewaardeerd als een veelzijdige hond. Ze excelleren niet alleen in de jacht, maar ook in gehoorzaamheid, behendigheid en als gezelschapshond. Hun levendige persoonlijkheid en sociale aard maken hen tot geliefde metgezellen.

De geschiedenis van de Flat-Coated Retriever toont de evolutie van het ras als een toegewijde werkhond en gezelschapsdier. Hun enthousiasme, intelligentie en vriendelijke karakter hebben bijgedragen aan hun voortdurende populariteit als veelzijdige honden.

Flat-Coated-Retriever
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Flat-Coated Retriever

De Flat-Coated Retriever staat bekend om zijn vriendelijke, vrolijke en sociale temperament. Ze zijn vaak speels, vol energie en hebben een liefdevolle aard. Dit ras staat erom bekend langer speels te blijven dan sommige andere retrievers, wat hen uitstekende metgezellen maakt.

Ja, de Flat-Coated Retriever is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om fysiek en mentaal gezond te blijven. Ze houden van rennen, spelen en zwemmen. Lange wandelingen, actieve spelletjes en andere vormen van lichaamsbeweging zijn essentieel voor hun welzijn.

Over het algemeen zijn Flat-Coated Retrievers intelligent en leergierig, waardoor ze over het algemeen gemakkelijk te trainen zijn. Ze reageren goed op positieve versterking en genieten van uitdagingen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk voor een goed afgeronde volwassen hond.

De vacht van de Flat-Coated Retriever is lang en dicht, en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan de oren, omdat ze gevoelig zijn voor oorinfecties. Controleer ook regelmatig de tanden en nagels.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen