Honden Rassen

Finse Spits

Finse-Spits

De Finse Spits, ook bekend als “Suomenpystykorva” in het Fins, is een oud Fins hondenras met een rijke geschiedenis. Het ras heeft diepe wortels in de bossen van Finland, waar het diende als een veelzijdige jachthond. Finse Spitsen werden oorspronkelijk gefokt voor het jagen op klein wild, zoals vogels en eekhoorns. Ze werden gewaardeerd vanwege hun uitstekende zintuigen, waaronder scherp zicht en gehoor. Door de jaren heen hebben deze honden hun jachtcapaciteiten behouden en zijn ze ook populair geworden als gezelschapsdieren.

Officiële naam : Suomenpystykorva (Finse Spits)
Andere namen : Fins Jachthondje, Suomenpystykorva (in het Fins)
Oorsprong : Finland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Finse Spits de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig met een heldere stop en een rechte, middelgrote snuit.
 • Oren: Driehoekig, staand, en beweeglijk.
 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur, en expressief.
 • Vacht: Dicht en recht, met een dikke ondervacht. De vacht is kort op het hoofd en de voorkant van de benen, en langer op de hals, rug en staart.
 • Kleur: Meest voorkomend zijn roodbruin, goudkleurig en roodgrijs, soms met witte markeringen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
44–50 cm
Gewicht
15–20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
39–45 cm
Gewicht
13–18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtcapaciteiten: Finse Spitsen hebben sterke jachtinstincten en zijn bedreven in het opsporen en markeren van wild.
 • Alerte Houding: Ze staan bekend om hun alertheid en waakzaamheid, wat hen tot effectieve waakhonden maakt.
 • Onafhankelijkheid: Finse Spitsen kunnen onafhankelijk zijn, maar ze vormen sterke banden met hun gezin.
 • Energiek: Deze honden hebben een redelijke hoeveelheid energie en genieten van dagelijkse lichaamsbeweging.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Finse Spitsen kunnen vriendelijk en aanhankelijk zijn naar hun gezin, maar kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.
 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en reageren goed op training, hoewel ze soms een eigen willetje kunnen hebben.
 • Gezinsgericht: Finse Spitsen gedijen goed in gezinsomgevingen en kunnen goede speelkameraadjes zijn voor kinderen.
 • Zelfverzekerd: Deze honden stralen zelfvertrouwen uit en hebben een trotse houding.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Finse Spits, ook bekend als de Suomenpystykorva, is een prachtige en energieke hond. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Finse Spits een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Finse Spits, ook bekend als de Suomenpystykorva, is over het algemeen een gezond ras, maar zoals alle honden kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Finse Spits:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis of gewrichtspijn. Het is belangrijk om samen te werken met fokkers die zich inzetten voor het verminderen van het risico op heupdysplasie.

 2. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie glijdt. Het kan pijn en kreupelheid veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles kunnen eventuele problemen detecteren.

 3. Oogproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Finse Spitsen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA). Reguliere oogcontroles zijn belangrijk om vroegtijdig problemen te detecteren.

 4. Auto-immuunziekten: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt. Let op veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond en bespreek deze met de dierenarts.

 5. Gebitsproblemen: Tandheelkundige zorg is belangrijk bij honden. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen.

 6. Vachtverzorging: De Finse Spits heeft een dikke, dichte vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Dagelijks borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

 7. Beweging: Deze honden zijn actief en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn belangrijk om aan hun energiebehoeften te voldoen.

 8. Genetische screening: Verantwoordelijke fokkers zullen genetische screening uitvoeren op ouderdieren om ervoor te zorgen dat bekende erfelijke aandoeningen worden geminimaliseerd.

 9. Gewichtsbeheer: Let op het gewicht van je Finse Spits en zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om overgewicht te voorkomen.

 10. Socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om ervoor te zorgen dat de Finse Spits goed omgaat met verschillende mensen, dieren en situaties.

Als je overweegt een Finse Spits aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van het ras prioriteit geeft en de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Finse Spits is een levendige en veelzijdige hond die zowel geschikt is voor de jacht als voor het gezinsleven, mits ze voldoende stimulatie en beweging krijgen.

De geschiedenis van de

Finse Spits

De Finse Spits, ook bekend als Suomenpystykorva, is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in Finland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Finse Spits:

Oorsprong: De Finse Spits is een van de oudste rassen die in Finland voorkomt. Het ras wordt beschouwd als een nationaal symbool en heeft diepe wortels in de Finse cultuur.

Oorspronkelijke functie: De Finse Spits werd oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder de jacht op klein wild, zoals vogels en hazen. Ze werden ook gebruikt als waakhonden en gezelschapsdieren.

Kenmerken: De Finse Spits is een middelgrote hond met een driehoekige kop, rechtopstaande oren en een gekrulde staart die over de rug wordt gedragen. Ze hebben een dichte, dubbele vacht die hen beschermt tegen de koude klimatologische omstandigheden van Finland.

Jachtcultuur: Het ras speelde een belangrijke rol in de jachtcultuur van Finland, waar het werd gebruikt om wild op te sporen en aan te duiden voor jagers. Hun scherpe zintuigen en alertheid maakten hen effectieve jachtpartners.

Rasstandaard: De Finse Kennel Club erkende de Finse Spits als een officieel ras in 1892. De rasstandaard werd vastgesteld om de gewenste kenmerken van het ras te beschrijven en te behouden.

Rasvariëteiten: Er zijn verschillende variëteiten van de Finse Spits, waaronder de Karelische Berenhond, de Lapse Herdershond en de Noorse Elandhond. Elke variëteit heeft unieke kenmerken en werd soms voor specifieke doeleinden gefokt.

Bewaring van het ras: Tijdens de twintigste eeuw nam de populariteit van de Finse Spits toe, zowel in Finland als daarbuiten. Fokprogramma’s werden opgezet om het ras te behouden en te verbeteren.

Huidige rol: Hoewel de Finse Spits nog steeds wordt gebruikt voor de jacht, wordt het ras ook vaak gehouden als gezelschapsdier. Ze staan bekend om hun levendige persoonlijkheid en vriendelijke aard.

De geschiedenis van de Finse Spits weerspiegelt zijn betekenis in de Finse samenleving als een veelzijdige werkhond en trouwe metgezel. Het ras heeft zijn wortels stevig in de Finse geschiedenis en cultuur, en het blijft een gewaardeerd deel van vele huishoudens wereldwijd.

Finse-Spits
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Finse Spits

De Finse Spits staat bekend om zijn levendige, alerte en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak intelligent en onafhankelijk. Dit ras heeft een sterk jachtinstinct en kan enthousiast en actief zijn. Ze zijn over het algemeen toegewijd aan hun gezin en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

Ja, de Finse Spits is een energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze houden van wandelen, rennen en spelen. Een omheinde tuin kan een veilige plek zijn voor fysieke activiteiten. Voldoende lichaamsbeweging helpt ook om verveling te voorkomen.

Finse Spitsen zijn intelligent, maar ze hebben een zelfstandige aard. Training moet interessant en positief zijn, met beloningen voor goed gedrag. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om hun natuurlijke terughoudendheid tegenover vreemden te verminderen. Begin de training vroeg.

De Finse Spits heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig borstelen vereist om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Vooral tijdens de verharingsperiode kan de vacht intensieve verzorging nodig hebben. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen