Honden Rassen

Finse Brak

Finse Brak

De Finse Brak, ook bekend als “Suomenajokoira,” is een hondenras met zijn oorsprong in Finland. Het ras is ontstaan uit kruisingen van verschillende Zweedse en Finse honden, speciaal gefokt voor de jacht op groot wild in de Finse bossen. Het doel was om een hond te creëren die goed aangepast was aan de klimatologische omstandigheden en het ruige terrein van Finland. De Finse Brak werd erkend als een officieel ras in 1932.

Officiële naam : Suomenajokoira
Andere namen : Finse Brak, Finnish Hound
Oorsprong : Finland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke kenmerken vastgesteld voor de Finse Brak:

 • Gewicht: Het gewicht varieert afhankelijk van de grootte, maar het moet in verhouding staan tot de structuur van de hond.
 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, met een duidelijke stop en een brede schedel.
 • Oren: Middelgroot, hoog aangezet, en hangend.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief.
 • Gebit: Scharend gebit.
 • Hals: Sterk en van gemiddelde lengte.
 • Lichaam: Compact, met een diepe borst en goed ontwikkelde spieren.
 • Benen: Recht, met sterke botten.
 • Voeten: Compacte, goed gesloten voeten.
 • Staart: Hoog aangezet, middelmatig lang, recht of licht gebogen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52–61 cm
Gewicht
20–25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48–58 cm
Gewicht
15–20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: De Finse Brak staat bekend om zijn indrukwekkende uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor de jacht in veeleisend terrein.
 • Geschiktheid voor de Jacht: Dit ras is gespecialiseerd in het opsporen en achtervolgen van groot wild, zoals elanden en herten.
 • Sociaal en Vriendelijk: Over het algemeen is de Finse Brak sociaal, vriendelijk en goed te trainen.
 • Zelfstandigheid: Door hun jachtaanleg kunnen ze enigszins zelfstandig zijn, maar met goede training kunnen ze goed luisteren naar hun eigenaar.

Temperament en Gedrag

 • Actief: De Finse Brak is een actieve hond die gedijt bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Vriendelijk: Over het algemeen zijn ze vriendelijk en kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Toegewijd: Ze hebben vaak een toegewijde relatie met hun eigenaar en gezin.
 • Gehoorzaam: Met consistente training en positieve versterking kunnen Finse Brakken gehoorzaam zijn en goed reageren op commando’s.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn wat algemene verzorgingstips voor de Suomenajokoira:

Zorg ervoor dat je de individuele behoeften van je Suomenajokoira begrijpt en pas de verzorging aan op basis van hun leeftijd, gezondheid en levensstijl.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Finse Brak is over het algemeen een robuust en gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en overwegingen voor de Finse Brak:

 1. Oorproblemen: Honden met hangende oren, zoals de Finse Brak, kunnen vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 2. Gewichtsbeheer: Net als veel andere rassen kan de Finse Brak vatbaar zijn voor overgewicht. Het handhaven van een gezond gewicht is essentieel om gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

 3. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Voorkom overvoeding en houd de portiegrootte in de gaten.

 4. Beweging: De Finse Brak is een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Zorg voor dagelijkse wandelingen en speelsessies om aan hun energiebehoeften te voldoen.

 5. Gebitsverzorging: Tandheelkundige gezondheid is belangrijk voor alle honden. Poets regelmatig de tanden van je Finse Brak en bied kauwspeelgoed aan om de tanden schoon en gezond te houden.

 6. Heupdysplasie: Hoewel het geen veelvoorkomend probleem is bij de Finse Brak, kan heupdysplasie voorkomen. Fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van het ras kunnen helpen het risico op heupdysplasie te verminderen.

 7. Oogproblemen: Sommige hondenrassen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 8. Vachtverzorging: De Finse Brak heeft een korte, dichte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen kan echter helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

 9. Socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om ervoor te zorgen dat je Finse Brak goed omgaat met verschillende mensen, dieren en omgevingen.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de algehele gezondheid van je Finse Brak te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Als je een Finse Brak overweegt, is het belangrijk om samen te werken met een verantwoordelijke fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en die de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Finse Brak is een prachtige jachthond met een evenwichtig temperament. Ze gedijen goed in actieve families die hen de nodige aandacht en beweging kunnen bieden.

De geschiedenis van de

Finse Brak

De “Suomenajokoira,” ook bekend als de Finse Brak, is een specifiek type hond dat valt onder de categorie Finse jachthonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Suomenajokoira:

Oorsprong: De Suomenajokoira is een ras dat is ontstaan in Finland. Het werd specifiek gefokt voor de jacht op groot wild, zoals elanden en ander wild in de bossen van Finland.

Functie: “Suomenajokoira” kan worden vertaald als “Finse jachthond”. Het ras werd ontwikkeld om te werken in verschillende terreinen, variërend van dichte bossen tot open velden. Ze werden gebruikt voor het opsporen, achtervolgen en markeren van wild voor jagers.

Kenmerken: De Suomenajokoira is een middelgrote hond met een stevige en gespierde bouw. Ze hebben een korte en dichte vacht die hen beschermt tegen de koude weersomstandigheden in Finland. De oren van het ras zijn meestal hangend.

Karakter: Deze honden staan bekend om hun uithoudingsvermogen, moed en vastberadenheid tijdens de jacht. Ze werken goed samen met jagers en kunnen zelfstandig werken in uitdagende omgevingen.

Fokstandaard: De Suomenajokoira heeft een specifieke fokstandaard die de gewenste kenmerken van het ras beschrijft. Fokkers hechten belang aan eigenschappen zoals het vermogen om zelfstandig te werken, een scherpe neus en een goede conditie.

Jachtcultuur in Finland: In Finland heeft de jacht een lange traditie en is het een belangrijk onderdeel van de cultuur. De Suomenajokoira heeft een essentiële rol gespeeld in het ondersteunen van jagers en het behouden van de jachttradities in het land.

Erkenning: De Suomenajokoira is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en wordt beschouwd als een nationaal ras in Finland.

De geschiedenis van de Suomenajokoira weerspiegelt zijn ontstaan als een werkende jachthond, specifiek gefokt om te voldoen aan de eisen van de Finse jachttradities. Tegenwoordig wordt het ras nog steeds gewaardeerd voor zijn jachtvaardigheden en is het een trouwe metgezel voor mensen die deelnemen aan de jacht in Finland.

Finse Brak
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Finse Brak

De Finse Brak staat bekend om zijn vriendelijke en sociale temperament. Ze zijn vaak goed gehumeurd, energiek en volhardend. Dit ras heeft een uitstekend reukvermogen en een natuurlijke neiging om te jagen, wat kan leiden tot een vastberaden en onafhankelijk karakter.

Ja, de Finse Brak is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze houden van rennen en verkennen, dus een veilige omgeving is belangrijk. Lange wandelingen en spelen in een omheinde tuin zijn ideale manieren om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Over het algemeen zijn Finse Brakken intelligent, maar ze kunnen eigenwijs zijn. Training moet consistent en positief zijn, met beloningen en lof voor goed gedrag. Door hun jachtinstinct kan het belangrijk zijn om te werken aan betrouwbare terugroepvaardigheden.

De vacht van de Finse Brak is kort en dicht, wat weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels voor algemene gezondheidscontroles.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen