Honden Rassen

Fila Brasileiro

Fila-Brasileiro

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, heeft zijn oorsprong in Brazilië. Het ras stamt af van Europese mastiffs die tijdens de koloniale periode naar het land werden gebracht. De Fila Brasileiro werd gefokt om verschillende taken uit te voeren, waaronder het beschermen van eigendommen, het bewaken van vee en het jagen op groot wild. Zijn naam, “fila,” komt van het Portugese woord “filar,” wat “houden” of “vasthouden” betekent, wat verwijst naar de hond zijn vermogen om vee vast te houden zonder het te beschadigen.

Officiële naam : Fila Brasileiro
Andere namen : Braziliaanse Mastiff, Brazilian Fila, Brazilian Mastiff, Cão de Fila
Oorsprong : Brazilië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Fila Brasileiro de volgende kenmerken:

 • Gewicht: Het gewicht varieert, maar het moet in verhouding staan tot de grootte en het totale beeld van de hond.
 • Hoofd: Het hoofd is groot, massief en vierkant van vorm. Het heeft goed ontwikkelde spieren en een duidelijke stop.
 • Oren: De oren zijn middelgroot, driehoekig en hangend.
 • Ogen: De ogen zijn groot, ovaal van vorm en variëren in kleur van geel tot bruin.
 • Gebit: Het gebit moet scharend zijn.
 • Hals: De hals is sterk, gespierd en iets gebogen.
 • Lichaam: Het lichaam is krachtig en gespierd, met een diepe borst en sterke rug.
 • Benen: De benen zijn krachtig en recht, met goed ontwikkelde botten.
 • Voeten: De voeten zijn groot, rond en compact.
 • Staart: De staart is hoog aangezet, dik aan de basis en taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-75 cm
Gewicht
50-60 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-70 cm
Gewicht
40-50 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht en Massiviteit: De Fila Brasileiro straalt kracht en massiviteit uit, wat kenmerkend is voor het ras.
 • Beschermend Instinct: Dit ras staat bekend om zijn sterke beschermende instinct. Het is van nature waakzaam en zal zijn familie beschermen tegen potentiële bedreigingen.
 • Onafhankelijkheid: De Fila Brasileiro heeft een onafhankelijke aard en kan soms gereserveerd zijn tegenover vreemden.
 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en hebben een goed leervermogen.
 • Toewijding aan de Familie: De Fila Brasileiro is vaak zeer toegewijd aan zijn gezin en kan een sterke band met zijn eigenaren ontwikkelen.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Ondanks hun beschermende aard kunnen Filas aanhankelijk zijn tegenover hun gezin.
 • Vastberadenheid: Ze kunnen zeer vastberaden en zelfverzekerd zijn, wat een consistente en geduldige training vereist.
 • Socialisatie: Vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat de Fila Brasileiro goed omgaat met andere dieren en mensen.
 • Waakzaamheid: Hun waakzaamheid maakt hen tot uitstekende waakhonden, maar het is belangrijk dit gedrag te sturen met training.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een grote, krachtige hond met een uniek karakter. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Het is belangrijk om te begrijpen dat Fila Brasileiros specifieke behoeften en temperamenten hebben, en ze gedijen het beste met een toegewijde en ervaren eigenaar die hun unieke eigenschappen begrijpt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een groot en krachtig ras. Zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en overwegingen voor de Fila Brasileiro:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed passen. Het kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Het is belangrijk om samen te werken met fokkers die zich inzetten voor het verminderen van heupdysplasie.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 3. Hartproblemen: Sommige grote hondenrassen, waaronder de Fila Brasileiro, kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige controles kunnen bijdragen aan vroegtijdige detectie.

 4. Huidproblemen: Door de losse huid van de Fila Brasileiro kunnen huidplooien problemen veroorzaken, zoals infecties. Het is belangrijk om de huid goed te onderhouden en regelmatig te controleren op tekenen van irritatie.

 5. Oogproblemen: Oogziekten zoals entropion (naar binnen gedraaide oogleden) kunnen voorkomen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Maagkanteling (maagtorsie): Grote hondenrassen zijn vatbaarder voor maagtorsie, waarbij de maag zich omdraait en gas zich ophoopt. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke veterinaire aandacht vereist.

 7. Voeding en gewichtsbeheer: Vanwege hun grootte is het belangrijk om de voeding en het gewicht van de Fila Brasileiro zorgvuldig te beheren om overgewicht en de bijbehorende gezondheidsproblemen te voorkomen.

 8. Beweging en training: De Fila Brasileiro heeft regelmatige lichaamsbeweging en consistente training nodig. Ze hebben ook een sterke leider nodig, omdat ze van nature beschermend kunnen zijn.

 9. Sociale aanleg: Vroege socialisatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat de Fila Brasileiro goed omgaat met mensen en andere dieren. Ze hebben een stabiele, maar consequente, opvoeding nodig.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de algehele gezondheid van je Fila Brasileiro te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Als je overweegt een Fila Brasileiro aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en die de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Fila Brasileiro is een unieke en krachtige hond met een indrukwekkend uiterlijk en karakter. Het is essentieel om te begrijpen dat dit ras specifieke zorg en training nodig heeft, en het is het beste geschikt voor ervaren eigenaren die bekend zijn met het omgaan met grote, beschermende honden.

De geschiedenis van de

Fila Brasileiro

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een groot en krachtig hondenras dat zijn oorsprong heeft in Brazilië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Fila Brasileiro:

Oorsprong: De Fila Brasileiro is ontstaan in Brazilië en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de koloniale tijd. Het ras werd ontwikkeld door kruisingen van Europese mastiffs, bloedhonden en bulldogachtige honden die naar Brazilië werden gebracht door kolonisten.

Doel: De Fila Brasileiro werd oorspronkelijk gefokt voor verschillende taken, waaronder het bewaken van plantages, het vangen van groot wild en het dienen als waakhond. Ze werden ook gebruikt om vee te beschermen en te hoeden.

Kenmerken: De Fila Brasileiro is een grote, gespierde hond met een massieve kop en een sterke kaak. Ze hebben een losse huid en een korte vacht. Een opvallend kenmerk van het ras is de mogelijkheid om zijn nek te draaien, waardoor de hond een unieke uitstraling krijgt.

Temperament: Deze honden staan bekend om hun toewijding aan hun gezin en hun waakzaamheid. Ze zijn van nature beschermend en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Hun instinct om hun familie te beschermen, maakt ze tot uitstekende waakhonden.

Fokstandaard: De Fila Brasileiro heeft een specifieke fokstandaard die de gewenste kenmerken van het ras beschrijft. Hierin worden aspecten als grootte, bouw, vacht, kleur en temperament vastgelegd.

Rasbehoud: De Fila Brasileiro werd erkend als een officieel ras in Brazilië in 1946. In latere jaren werd het ras ook erkend door internationale hondenverenigingen, zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik vandaag: Hoewel de Fila Brasileiro nog steeds wordt gebruikt voor bewakingsdoeleinden in sommige delen van de wereld, is het ook een gewaardeerde metgezel geworden. Het ras vereist echter ervaren eigenaarschap vanwege zijn sterke persoonlijkheid en beschermende instincten.

Overwegingen: Vanwege hun specifieke temperament en fysieke eigenschappen is het belangrijk dat potentiële eigenaren van de Fila Brasileiro zich goed informeren over het ras en ervaring hebben met het omgaan met krachtige, beschermende honden.

De geschiedenis van de Fila Brasileiro weerspiegelt zijn rol als veelzijdige werkende hond in Braziliaanse plantages en boerderijen, en vandaag de dag wordt het ras gewaardeerd om zijn loyaliteit en beschermende aard.

Fila-Brasileiro
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Fila Brasileiro

Field Spaniëls staan ​​bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en levendige temperament. Ze zijn vaak enthousiast en hebben een speelse aard. Dit ras is over het algemeen sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Field Spaniëls zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze houden van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Het bieden van voldoende lichaamsbeweging is essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

Over het algemeen zijn Field Spaniëls intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze reageren goed op positieve versterking en lof. Het is belangrijk om de training leuk en gevarieerd te houden, aangezien ze kunnen afhaken als het saai wordt. Begin de training op jonge leeftijd voor de beste resultaten.

Field Spaniëls hebben een zijdeachtige vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels. Het is belangrijk om de oren goed schoon te houden, aangezien Spaniëls gevoelig kunnen zijn voor oorinfecties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen