Honden Rassen

Field Spaniël

Field-Spaniël

De Field Spaniël, ook bekend als de “Field,” is een spaniëlras dat zijn oorsprong heeft in Engeland. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op vogels, met name watervogels. De Field Spaniël is ontstaan uit kruisingen tussen kleine Cocker Spaniëls en kleinere Springer Spaniëls. Het doel was om een compacte, energieke hond te creëren die goed kon werken in dichtbegroeide velden en moerassen.

Officiële naam : Field Spaniël
Andere namen : Geen specifieke alternatieve naam bekend
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke kenmerken vastgesteld voor de Field Spaniël:

 • Uiterlijk: De Field Spaniël is een compacte, goed gespierde hond met een levendige uitdrukking. Het lichaam is evenredig en goed in balans.

 • Hoofd: Het hoofd is rond met een matige stop. De ogen zijn groot en donker, en de oren zijn relatief lang en hangend.

 • Vacht: De vacht is van gemiddelde lengte, dicht, en glad of licht gegolfd. Alle kleuren zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-46 cm
Gewicht
16-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-46 cm
Gewicht
16-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Field Spaniël zijn:

 • Energiek: Field Spaniëls staan bekend om hun energieke en levendige karakter. Ze hebben een natuurlijke neiging tot actie en enthousiasme.

 • Jachtaanleg: Als jachthonden hebben ze een goed ontwikkelde jachtaanleg. Ze zijn bekwaam in het opsporen en ophalen van vogels.

 • Intelligentie: Field Spaniëls zijn intelligent en kunnen goed reageren op training. Ze zijn alert en hebben een goed ontwikkeld reukvermogen.

 • Vriendelijk: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en sociaal karakter. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Field Spaniëls zijn vaak liefdevol en hechten zich sterk aan hun gezin.

 • Sociaal: Ze komen meestal goed overeen met kinderen en andere huisdieren. Een goede socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk.

 • Actief: Vanwege hun energieniveau hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

 • Gehoorzaam: Met de juiste training reageren Field Spaniëls goed op commando’s en zijn ze over het algemeen gehoorzaam.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Field Spaniël is een actieve en levendige jachthond. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Field Spaniël een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Field Spaniël is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle honden, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en overwegingen voor de Field Spaniël:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Field Spaniëls vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 2. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van het ras kunnen helpen het risico op heupdysplasie te verminderen.

 3. Oogproblemen: Sommige Spaniël-rassen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze problemen vroegtijdig op te sporen.

 4. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 5. Beweging: Field Spaniëls zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor dagelijkse wandelingen, speelsessies en mentale stimulatie om aan hun energiebehoeften te voldoen.

 6. Voeding: Geef hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Voorkom overvoeding en zorg voor de juiste portiegrootte.

 7. Gebitsverzorging: Tandheelkundige gezondheid is belangrijk voor alle honden. Poets regelmatig de tanden van je Field Spaniël en bied kauwspeelgoed aan om de tanden schoon en gezond te houden.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Field Spaniël is meestal lang en vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en klitten.

 9. Socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om ervoor te zorgen dat je Field Spaniël goed omgaat met verschillende mensen, dieren en omgevingen.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de algehele gezondheid van je Field Spaniël te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Als je een Field Spaniël overweegt, is het belangrijk om samen te werken met een verantwoordelijke fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en die de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Field Spaniël is een veelzijdige hond die zowel een toegewijde metgezel als een capabele jachthond is. Het is belangrijk om aan hun fysieke en mentale behoeften te voldoen om een gelukkige en evenwichtige hond te hebben.

De geschiedenis van de

Field Spaniël

De geschiedenis van de Field Spaniël, ook wel bekend als de Engelse Springer Spaniël, is sterk verbonden met die van de andere Spaniël-rassen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis:

Oorsprong: De oorsprong van de Field Spaniël gaat terug tot middeleeuws Engeland. Deze honden werden specifiek gefokt om te helpen bij de jacht, met name bij het opsporen en ophalen van klein wild, zoals vogels.

Jachtgebruik: Field Spaniëls waren waardevolle jachthonden vanwege hun uitstekende reukvermogen, behendigheid en vermogen om zich door dichtbegroeide gebieden te bewegen. Ze werkten nauw samen met jagers om wild op te sporen en te markeren.

Evolutie: In de loop van de tijd zijn Spaniël-rassen verder ontwikkeld en werden ze ingedeeld in verschillende types, waaronder de Springer Spaniël. Binnen deze categorie ontstonden variaties zoals de Engelse Springer Spaniël en de Welsh Springer Spaniël.

Rasstandaard: In 1902 werd de Engelse Springer Spaniël officieel erkend door de Engelse Kennel Club. De rasstandaard werd vastgesteld om de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras te beschrijven.

Twee varianten: Binnen de Engelse Springer Spaniël ontwikkelden zich twee varianten: de Field Spaniël en de Bench Spaniël. De Field Spaniël, zoals de naam suggereert, werd gefokt voor zijn vaardigheden in het veld en bij de jacht.

Kenmerken: De Field Spaniël is een middelgrote hond met een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart, lever, en soms tweekleurig.

Gebruik vandaag: Hoewel Field Spaniëls nog steeds kunnen worden ingezet voor de jacht, worden ze tegenwoordig vaak gehouden als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke aard en toewijding aan hun gezin.

Erkenning: De Field Spaniël is erkend door hondenverenigingen zoals de American Kennel Club (AKC) en de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk.

De geschiedenis van de Field Spaniël weerspiegelt zijn rol als competente jachthond, waarbij zijn vermogen om samen te werken met jagers en zijn aanpasbaarheid aan verschillende terreinen centraal staan. Vandaag de dag wordt het ras gewaardeerd als zowel een jachthond als een liefdevolle metgezel.

Field-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Field Spaniël

Field Spaniëls staan ​​bekend om hun vriendelijke, aanhankelijke en levendige temperament. Ze zijn vaak enthousiast en hebben een speelse aard. Dit ras is over het algemeen sociaal en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Field Spaniëls zijn energieke honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze houden van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Het bieden van voldoende lichaamsbeweging is essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

Over het algemeen zijn Field Spaniëls intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze reageren goed op positieve versterking en lof. Het is belangrijk om de training leuk en gevarieerd te houden, aangezien ze kunnen afhaken als het saai wordt. Begin de training op jonge leeftijd voor de beste resultaten.

Field Spaniëls hebben een zijdeachtige vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels. Het is belangrijk om de oren goed schoon te houden, aangezien Spaniëls gevoelig kunnen zijn voor oorinfecties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen