Honden Rassen

Entlebucher Sennenhund

Entlebucher-Sennenhond

De Entlebucher Sennenhund, ook wel bekend als de Entlebucher Mountain Dog, is een van de vier Sennenhondenrassen uit Zwitserland. Het ras heeft zijn naam te danken aan de regio Entlebuch in de Zwitserse Alpen, waar het oorspronkelijk werd gefokt. De Entlebucher Sennenhund is historisch gezien gebruikt als een veelzijdige boerderijhond, in staat om vee te drijven en de boerderij te bewaken.

Officiële naam : Entlebucher Sennenhund
Andere namen : Entlebucher Mountain Dog, Entlebucher Cattle Dog
Oorsprong : Zwitserland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Entlebucher Sennenhund de volgende algemene kenmerken:

 • Uiterlijk: De Entlebucher is een compacte, krachtige hond met een vierkante lichaamsbouw. Het heeft een harmonieus uiterlijk en straalt kracht en alertheid uit.

 • Hoofd: Het hoofd is sterk, met een vlakke schedel en een duidelijke stop. De oren zijn driehoekig en hangend.

 • Ogen: De ogen zijn amandelvormig en donkerbruin van kleur.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht en glanzend. De basiskleur is zwart met symmetrische roestbruine en witte markeringen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
44-50 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42-48 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Entlebucher Sennenhund zijn:

 • Veeteeltvaardigheden: Van oudsher werden deze honden gebruikt om vee te drijven, en ze staan bekend om hun behendigheid en vastberadenheid in het veehoeden.

 • Waakzaamheid: De Entlebucher is waakzaam en heeft een natuurlijke neiging tot het beschermen van zijn gezin en eigendommen.

 • Energiek: Dit ras is energiek en vereist regelmatige lichaamsbeweging om tevreden te blijven. Lange wandelingen en activiteiten helpen bij het kanaliseren van hun energie.

 • Intelligentie: De Entlebucher is intelligent en reageert goed op training. Mentale stimulatie is even belangrijk als fysieke activiteit.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal: Deze honden staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

 • Vriendelijk: Over het algemeen zijn Entlebuchers vriendelijk en sociaal, vooral met gezinsleden.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben een zelfverzekerd karakter en tonen moed in verschillende situaties.

 • Gezinsvriendelijk: Met de juiste socialisatie kunnen Entlebuchers uitstekende gezinsleden zijn, inclusief kinderen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Entlebucher Sennenhund, ook wel bekend als de Entlebucher Mountain Dog, is een robuust en energiek ras. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met deze zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je Entlebucher Sennenhund een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Entlebucher Sennenhund, ook wel bekend als de Entlebucher Mountain Dog, is over het algemeen een robuust en gezond ras. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die specifiek zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel grote hondenrassen, kan heupdysplasie voorkomen. Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat pijn en mobiliteitsproblemen kan veroorzaken.

 2. Oogproblemen: Entlebucher Sennenhunds kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Erfelijke aandoeningen: Vanwege hun genetische aanleg is het belangrijk om te kiezen voor een fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en die tests uitvoert op erfelijke aandoeningen.

 4. Gewichtsbeheer: Dit ras heeft de neiging om aan te komen als het niet voldoende lichaamsbeweging krijgt. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en houd het gewicht van je Entlebucher Sennenhund onder controle.

 5. Activiteitenniveau: Entlebucher Sennenhunds zijn van nature actieve honden en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Zorg voor dagelijkse wandelingen, spelsessies en mentale stimulatie.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je hond. Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten beïnvloeden.

 7. Vachtverzorging: De vacht van de Entlebucher Sennenhund is kort en vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en bevordert een gezonde vacht.

 8. Socialisatie: Begin vroeg met socialisatie om ervoor te zorgen dat je Entlebucher Sennenhund goed omgaat met verschillende mensen, dieren en situaties.

 9. Gebitsverzorging: Zoals bij veel hondenrassen is het belangrijk om de tanden van je Entlebucher Sennenhund regelmatig te poetsen en kauwspeelgoed te geven om tandplak te verminderen.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke bezoeken aan de dierenarts zijn cruciaal om de algehele gezondheid van je Entlebucher Sennenhund te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Als je overweegt een Entlebucher Sennenhund aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een verantwoordelijke fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en die de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Entlebucher Sennenhund is een veelzijdige en robuuste hond die zowel als werkhond op de boerderij als een liefdevol gezelschapsdier gedijt.

De geschiedenis van de

Entlebucher Sennenhund

De Entlebucher Sennenhund, ook bekend als de Entlebucher Mountain Dog of de Entlebucher Cattle Dog, is een Zwitsers hondenras dat behoort tot de Sennenhund-familie. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Entlebucher Sennenhund:

Oorsprong: De Entlebucher Sennenhund komt oorspronkelijk uit het Entlebuch-district in het kanton Luzern, Zwitserland. Het is een van de vier Sennenhund-rassen, die allemaal traditioneel werden gebruikt voor veehoeden, bewaking en als boerderijhond.

Taken op de boerderij: De Entlebucher Sennenhund was specifiek gefokt voor het hoeden van vee, het beschermen van de boerderij en als allround boerderijhond. Ze werden vaak ingezet voor het drijven van koeien naar en van de weide en stonden bekend om hun moed en toewijding aan het gezin.

Rasstandaard: In 1927 werd de rasstandaard voor de Entlebucher Sennenhund opgesteld. Deze standaard beschrijft het ideale uiterlijk en temperament van het ras. Het erkende het ras als een afzonderlijke entiteit binnen de Sennenhund-familie.

Erkenning: De Entlebucher Sennenhund werd in 1939 officieel erkend door de Zwitserse Kennel Club (Schweizerische Kynologische Gesellschaft). Later, in 1995, werd het ras erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Kenmerken: De Entlebucher Sennenhund is een middelgrote, krachtige hond met een compacte bouw. Ze hebben een driekleurige vacht, met zwart op de rug, witte aftekeningen op de borst, snuit, poten en staartpunt, en bruine aftekeningen boven de ogen, op de wangen, binnenkant van de oren en aan de benen.

Moderne rol: Hoewel de traditionele taken van het hoeden van vee minder vaak voorkomen in de moderne samenleving, heeft de Entlebucher Sennenhund zijn veelzijdige vaardigheden behouden. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd als een toegewijde gezinshond, waakhond en actieve metgezel.

Gezinsvriendelijk: De Entlebucher Sennenhund staat bekend om zijn vriendelijke en loyale karakter. Ze gedijen goed in gezinnen waar ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

De geschiedenis van de Entlebucher Sennenhund weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als een hardwerkende boerderijhond en veehoeder uit Zwitserland. Het ras heeft zich aangepast aan de veranderende tijden en blijft een geliefde metgezel voor gezinnen over de hele wereld.

Entlebucher-Sennenhond-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Entlebucher Sennenhund

De Entlebucher Sennenhund staat bekend om zijn moed, intelligentie en toewijding aan zijn gezin. Ze zijn vaak levendig, alert en beschermend. Dit ras is doorgaans vriendelijk en sociaal, maar kan ook een sterke waakzaamheid vertonen.

Ja, de Entlebucher Sennenhund is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelen, rennen en betrokken zijn bij activiteiten. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Entlebucher Sennenhunden zijn over het algemeen intelligent en trainbaar, maar ze hebben ook een zelfverzekerde en onafhankelijke aard. Vroege socialisatie en positieve, consistente training zijn essentieel. Ze reageren goed op beloningen en lof.

De Entlebucher Sennenhund heeft een korte, dichte vacht die regelmatig borstelen vereist om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Tijdens seizoensgebonden verharing kan vaker borstelen nodig zijn. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen