Honden Rassen

Duitse Staande Hond Stekelhaar

Duitse Staande Hond Stekelhaar

De Duitse Staande Hond Stekelhaar, ook bekend als de Deutsch Drahthaar, is ontstaan in Duitsland in de late 19e eeuw. Het ras is ontwikkeld door het kruisen van verschillende Duitse staande rassen, waaronder de Duitse Staande Hond Korthaar, met de toevoeging van draadharigheid om bescherming te bieden tegen ruwe terreinen en weersomstandigheden. Het fokprogramma was gericht op het creëren van een veelzijdige jachthond met uitstekende prestaties op zowel het gebied van jagen als apporteren.

Officiële naam : Duitse Staande Hond Stekelhaar
Andere namen : Duitse Staande Stekelhaar
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Staande Hond Stekelhaar de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig en heeft een matige stop. De snuit is voldoende breed en eindigt in een scherpe punt.

 • Oren: Hoog aangezet, niet te lang, en bedekt met draadharig haar.

 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.

 • Vacht: Draadharig, dicht en ruw. Een baard op de snuit en wenkbrauwen zijn kenmerkend.

 • Kleur: Meestal bruin of zwart met eventueel wat witte aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
62–66 cm
Gewicht
25–32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–63 cm
Gewicht
20–27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Staande Hond Stekelhaar zijn:

 • Veelzijdigheid: Dit ras staat bekend om zijn veelzijdigheid en uitstekende jachtvaardigheden, inclusief apporteren.

 • Draadharige Vacht: De draadharige vacht biedt bescherming tegen ruwe omstandigheden, zoals doornen en borstelig terrein.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en trainbaar, waardoor ze zich goed aanpassen aan verschillende jachtsituaties.

 • Uithoudingsvermogen: Met een sterke bouw hebben ze het uithoudingsvermogen om langdurig te jagen.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Duitse Staande Honden Stekelhaar ontwikkelen sterke banden met hun gezin en zijn toegewijd aan hun eigenaren.

 • Actief: Ze hebben een hoog energieniveau en genieten van fysieke activiteiten. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Duitse Staande Honden Stekelhaar kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

 • Waakzaam: Hun waakzame aard maakt hen effectieve waakhonden voor het gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het ras dat je bedoelt, “Deutsch Stichelhaar” (Duitse Staande Hond Stekelhaar) is een jachthondenras dat oorspronkelijk uit Duitsland komt. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Deutsch Stichelhaar:

Met deze algemene richtlijnen kun je zorgen voor de optimale verzorging van je Deutsch Stichelhaar, waardoor ze gezond, gelukkig en goed opgevoed blijven.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Staande Hond Stekelhaar is een actieve, intelligente en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit specifieke ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote honden, kan de Duitse Staande Hond Stekelhaar gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Oogaandoeningen: Net als veel andere rassen kunnen Duitse Staande Honden Stekelhaar gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen ze vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Goede verzorging en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de belasting op de gewrichten vergroten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Activiteitenniveau: Duitse Staande Honden Stekelhaar zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Voldoende beweging helpt niet alleen fysieke gezondheidsproblemen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat ze mentaal gestimuleerd worden.

 7. Training en socialisatie: Deze honden zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter ook behoefte aan mentale uitdagingen en sociale interactie. Een goede training en vroege socialisatie dragen bij aan een evenwichtig gedrag.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond.

 9. Levensverwachting: Over het algemeen hebben Duitse Staande Honden Stekelhaar een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 14 jaar. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk voor een lang en gezond leven.

Als eigenaar is het essentieel om regelmatig de gezondheid van je Duitse Staande Hond Stekelhaar te controleren, de aanbevolen veterinaire controles bij te wonen en een gezonde levensstijl te bevorderen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt.

De Duitse Staande Hond Stekelhaar is niet alleen een vaardige jachthond, maar ook een loyale metgezel met een sterke werkethiek en aanpassingsvermogen. Ze gedijen goed in actieve gezinnen en bij eigenaren die genieten van buitensportactiviteiten.

De geschiedenis van de

Duitse Staande Hond Stekelhaar

Het ras dat bekend staat als de Duitse Staande Hond Stekelhaar, ook wel de Deutsch Drahthaar genoemd, heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Duitse Staande Hond Stekelhaar:

Oorsprong en ontwikkeling: Het ras werd ontwikkeld in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Fokkers wilden een hond creëren die zowel een uitstekende jachthond was als geschikt was voor ruige terreinen. Om dit te bereiken, kruisten ze verschillende rassen, waaronder de Duitse Staande Hond Korthaar, de Duitse Staande Hond Langhaar, de Pudelpointer en de Griffon.

Functies en eigenschappen: De fokkers richtten zich op het ontwikkelen van een hond met een dichte, stekelige vacht die bescherming bood tegen ruw terrein en koud water. De Duitse Staande Hond Stekelhaar moest zowel op het land als in het water kunnen werken, met een uitstekend reukvermogen en jachtvaardigheden.

Erkenning als ras: In 1902 werd de Vereniging van Duitse Jachthonden opgericht, en rond die tijd begon ook de officiële erkenning van de Duitse Staande Hond Stekelhaar als een apart ras. De rasstandaard werd vastgesteld om de gewenste kenmerken van het ras te definiëren.

Populariteit en gebruik: De Duitse Staande Hond Stekelhaar werd al snel populair vanwege zijn veelzijdigheid en vermogen om in verschillende omstandigheden te werken. Jagers waardeerden het ras voor zijn vastberadenheid, intelligentie en gehoorzaamheid, en het werd al snel een favoriet bij jagers in Duitsland en daarbuiten.

Verspreiding over de wereld: Net als de andere Duitse Staande Hondenrassen verspreidde de populariteit van de Duitse Staande Hond Stekelhaar zich over de hele wereld. Het ras werd ook buiten Duitsland erkend en gewaardeerd voor zijn uitstekende jachtvaardigheden.

Tegenwoordig wordt de Duitse Staande Hond Stekelhaar nog steeds beschouwd als een uitstekende jachthond en wordt hij wereldwijd gebruikt voor verschillende vormen van jacht, waaronder veldwerk en waterwerk. Het is ook een gewaardeerde gezelschapshond vanwege zijn toegewijde karakter en intelligentie.

Duitse Staande Hond Stekelhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Staande Hond Stekelhaar

De Duitse Staande Hond Stekelhaar staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en vriendelijke karakter. Ze zijn vaak energiek, volgzaam en gemakkelijk te trainen. Dit ras is gepassioneerd in het veld en heeft een uitgesproken jachtinstinct.

De Duitse Staande Hond Stekelhaar is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn graag buiten en gedijen goed bij activiteiten zoals wandelen, rennen en apporteren. Voldoende beweging draagt bij aan hun welzijn.

Over het algemeen gaat de Duitse Staande Hond Stekelhaar goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen beschermend zijn en vormen vaak sterke banden met hun gezin.

De vacht van de Duitse Staande Hond Stekelhaar heeft een stugge, draadachtige textuur die weinig onderhoud vereist. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen