Honden Rassen

Duitse Staande Hond Korthaar

Duitse-Staande-Hond-Korthaar

De Duitse Staande Hond Korthaar, ook bekend als de Deutsch Kurzhaar, is een Duits jachthondenras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het ras is ontstaan door het zorgvuldig kruisen van verschillende Duitse en Europese jachthonden, met als doel een veelzijdige en krachtige hond te creëren die kon excelleren in verschillende jachtomstandigheden.

Officiële naam : Duitse Staande Hond Korthaar (Deutsch Kurzhaar in het Duits).
Andere namen : De afkorting "DK" wordt soms gebruikt als informele aanduiding.
Oorsprong : Duitsland.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Staande Hond Korthaar de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig met een duidelijke stop. De neus moet goed ontwikkeld zijn, en de ogen zijn middelgroot en donker van kleur.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, en aangrenzend tegen het hoofd.

 • Lichaam: Compact en goed gespierd met een rechte rug en een diepe borst.

 • Vacht: Kort, dicht en hard, met een waterafstotende ondervacht.

 • Kleur: Leverkleurig (eenkleurig of met schutkleur) of zwart (eenkleurig). Witte aftekeningen zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60-67 cm.
Gewicht
30-32 kg.

Vrouwtjes :

Hoogte
58-63 cm.
Gewicht
25-30 kg.

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot ongeveer 8 weken.
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : 7 jaar tot 10-12 jaar.
 • Senior : 10-12 jaar en ouder.

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Staande Hond Korthaar zijn:
 • Veelzijdigheid: Dit ras staat bekend om zijn veelzijdigheid en uitstekende prestaties in verschillende jachtomstandigheden, waaronder zowel op het land als in het water.

 • Intelligentie: Duitse Staande Honden Korthaar zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze goed samenwerken met hun eigenaren.

 • Krachtige Bouw: Met hun krachtige bouw hebben ze het uithoudingsvermogen en de snelheid om prooien te achtervolgen en op te sporen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en evenwichtig temperament, waardoor ze geschikt zijn voor gezinsleven.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Duitse Staande Honden Korthaar zijn toegewijd aan hun gezin en hechten zich sterk aan hun eigenaren.

 • Actief: Ze hebben een hoog energieniveau en genieten van fysieke activiteiten. Dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal met mensen en andere huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn.

 • Waakzaam: Hun natuurlijke alertheid maakt hen ook tot effectieve waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Staande Korthaar is een actieve, intelligente en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Duitse Staande Korthaar een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Staande Hond Korthaar is een actieve, intelligente en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit specifieke ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote honden, kan de Duitse Staande Hond Korthaar gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Oogaandoeningen: Net als veel andere rassen kunnen Duitse Staande Honden Korthaar gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen ze vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Goede verzorging en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de belasting op de gewrichten vergroten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Activiteitenniveau: Duitse Staande Honden Korthaar zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Voldoende beweging helpt niet alleen fysieke gezondheidsproblemen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat ze mentaal gestimuleerd worden.

 7. Training en socialisatie: Deze honden zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter ook behoefte aan mentale uitdagingen en sociale interactie. Een goede training en vroege socialisatie dragen bij aan een evenwichtig gedrag.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond.

 9. Levensverwachting: Over het algemeen hebben Duitse Staande Honden Korthaar een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 12 jaar. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk voor een lang en gezond leven.

Als eigenaar is het essentieel om regelmatig de gezondheid van je Duitse Staande Hond Korthaar te controleren, de aanbevolen veterinaire controles bij te wonen en een gezonde levensstijl te bevorderen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt.

De Duitse Staande Hond Korthaar is niet alleen een competente jachthond maar ook een liefdevolle metgezel. Hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen maken hen geschikt voor actieve gezinnen die genieten van buitenactiviteiten en de interactie met hun viervoetige vriend.

De geschiedenis van de

Duitse Staande Hond Korthaar

De Duitse Staande Hond Korthaar, ook wel bekend als de Deutsch Kurzhaar, is een veelzijdig jachthondenras met een rijke geschiedenis. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Duitse Staande Hond Korthaar:

Oorsprong: De oorsprong van de Duitse Staande Hond Korthaar kan worden herleid tot Duitsland in de 17e eeuw. Fokkers begonnen met het kruisen van verschillende jachthondenrassen om een veelzijdige jachthond te ontwikkelen die geschikt was voor zowel het veld als het water.

Ontwikkeling van het ras: Tijdens de 19e eeuw werden verschillende rassen zoals de Spaanse Pointer, de Engelse Pointer en de Hannoveraanse Schweisshund gekruist met de Duitse Staande Hond Korthaar om de gewenste eigenschappen te verkrijgen. De focus lag op het produceren van een hond met een uitstekend reukvermogen, uithoudingsvermogen, intelligentie en gehoorzaamheid.

Erkenning als ras: In 1872 werd de Vereniging van Duitse Jachthonden opgericht, en in 1879 werd het eerste rasstandaard voor de Duitse Staande Hond Korthaar vastgesteld. Dit markeerde het begin van de erkenning van het ras als een aparte en onderscheidende jachthond.

Populariteit: De Duitse Staande Hond Korthaar won snel aan populariteit vanwege zijn uitstekende prestaties als jachthond en veelzijdigheid. Het ras werd niet alleen gewaardeerd voor zijn vaardigheden op het gebied van wildvogeljacht, maar ook voor zijn vermogen om te werken in verschillende terreinen.

Gebruik in de oorlog: Tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog werden Duitse Staande Honden Korthaar vaak ingezet als zoek- en reddingshonden, waardoor hun reputatie als betrouwbare en veelzijdige werkhonden werd versterkt.

Internationale verspreiding: Na de oorlogen verspreidde de populariteit van de Duitse Staande Hond Korthaar zich over de hele wereld. Het ras werd niet alleen gewaardeerd als jachthond, maar ook als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke karakter en gehoorzaamheid.

Tegenwoordig wordt de Duitse Staande Hond Korthaar wereldwijd erkend als een uitstekende jachthond en een liefdevol gezinslid. Het ras wordt vaak gebruikt voor verschillende vormen van jacht, zoals veldwerk, boswerk en waterwerk, en blijft populair bij jagers en hondenliefhebbers over de hele wereld.

Duitse-Staande-Hond-Korthaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Staande Hond Korthaar

De Duitse Staande Hond Korthaar staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en evenwichtige karakter. Ze zijn vaak energiek, volgzaam en gemakkelijk te trainen. Dit ras heeft een sterke werkethiek en is zowel een uitstekende jachthond als een liefdevolle metgezel.

De Duitse Staande Hond Korthaar is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn graag buiten en gedijen goed bij activiteiten zoals wandelen, rennen en speuren. Voldoende beweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Over het algemeen gaat de Duitse Staande Hond Korthaar goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen tolerant en vriendelijk zijn, wat hen tot goede gezinsleden maakt.

De vacht van de Duitse Staande Hond Korthaar is kort en dicht, en vereist niet veel verzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen