Honden Rassen

Duitse Staande Hond Draadhaar

Duitse-Staande-Hond-Draadhaar
De Duitse Staande Hond Draadhaar, ook bekend als de Deutsch Drahthaar, is een Duits jachthondenras dat zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende Duitse jachthonden, waaronder de Duitse Staande Hond, de Griffon en de Stichelhaar. Het fokdoel was om een veelzijdige en robuuste jachthond te creëren, geschikt voor verschillende jachtomstandigheden en -taken.

Officiële naam : Duitse Staande Hond Draadhaar
Andere namen : Duitse Staande Draadhaar
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Staande Hond Draadhaar de volgende algemene kenmerken:
 • Hoofd: Het hoofd is krachtig en droog, met een duidelijke stop en een goed ontwikkelde neus. De ogen zijn expressief en donker van kleur.

 • Oren: Hoog aangezet, middelmatig lang, en vlak aanliggend.

 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd met een rechte rug en een diepe borst.

 • Vacht: Draadharig, dicht en hard, met een dichte ondervacht.

 • Kleur: Leverkleurig (eenkleurig of met schutkleur) of zwart (eenkleurig).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–68 cm
Gewicht
30–32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–66 cm
Gewicht
25–27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Staande Hond Draadhaar zijn:

 • Veelzijdigheid: Dit ras staat bekend om zijn veelzijdigheid en kan effectief verschillende taken uitvoeren, waaronder jagen, apporteren en speuren.

 • Intelligentie: Duitse Staande Honden Draadhaar zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen tot gewaardeerde jachtpartners maakt.

 • Draadharige Vacht: De kenmerkende draadharige vacht biedt bescherming tegen ruige omgevingen en geeft de hond een karakteristiek uiterlijk.

 • Energiek: Ze hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie en uithoudingsvermogen, wat essentieel is voor hun jachttaken.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Duitse Staande Honden Draadhaar zijn toegewijd aan hun eigenaren en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben vaak een zelfverzekerde houding en tonen moed en vastberadenheid tijdens de jacht.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal en hechten ze zich sterk aan hun gezin.

 • Waakzaam: Hun natuurlijke waakzaamheid maakt hen tot effectieve waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Staande Draadhaar is een veelzijdige jachthond met een ruwe vacht. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Duitse Staande Draadhaar een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Staande Hond Draadhaar is een actieve, intelligente en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit specifieke ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals veel middelgrote tot grote honden, kunnen Duitse Staande Honden Draadhaar vatbaar zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Oogaandoeningen: Net als veel andere rassen kunnen Duitse Staande Honden Draadhaar gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen ze vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Goede verzorging en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de belasting op de gewrichten vergroten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Activiteitenniveau: Duitse Staande Honden Draadhaar zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Voldoende beweging helpt niet alleen fysieke gezondheidsproblemen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat ze mentaal gestimuleerd worden.

 7. Training en socialisatie: Deze honden zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter ook behoefte aan mentale uitdagingen en sociale interactie. Een goede training en vroege socialisatie dragen bij aan een evenwichtig gedrag.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond.

 9. Levensverwachting: Over het algemeen hebben Duitse Staande Honden Draadhaar een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk voor een lang en gezond leven.

Als eigenaar is het essentieel om regelmatig de gezondheid van je Duitse Staande Hond Draadhaar te controleren, de aanbevolen veterinaire controles bij te wonen en een gezonde levensstijl te bevorderen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt.

De Duitse Staande Hond Draadhaar is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel. Hun veelzijdigheid, intelligentie en toewijding maken hen geschikt voor actieve eigenaren die genieten van buitenactiviteiten en interactie met hun hond.

De geschiedenis van de

Duitse Staande Hond Draadhaar

De geschiedenis van de Duitse Staande Hond Draadhaar, ook bekend als de Deutsch Drahthaar, gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong en Ontwikkeling:
     De Deutsch Drahthaar werd gefokt in Duitsland aan het begin van de 20e eeuw.
     Fokkers wilden een veelzijdige jachthond creëren die kon werken in verschillende terreinen en weersomstandigheden.

Fokdoel:
     Bij het fokken van de Deutsch Drahthaar werden verschillende rassen gebruikt, waaronder de Duitse Staande Korthaar, de Duitse Staande Langhaar en de Duitse Waterhond.
     Het doel was om een hond te produceren met een draadachtige vacht die bescherming bood tegen ruwe omstandigheden.

Jachtkwaliteiten:
     De Deutsch Drahthaar werd specifiek gefokt voor veelzijdige jachtvaardigheden, zoals het aanwijzen van wild, ophalen van geschoten prooi en sporen volgen.
     Het ras moest zowel op het land als in het water kunnen werken.

Kenmerken van het Ras:
     De Deutsch Drahthaar heeft een kenmerkende draadachtige vacht die hem beschermt tegen ruig terrein en slecht weer.
     Ze hebben een stevige bouw, alerte uitdrukking en een goed gestructureerd lichaam dat geschikt is voor verschillende jachtomstandigheden.

Erkenning:
     De Deutsch Drahthaar werd officieel erkend als een ras en kreeg zijn rasstandaard in het begin van de 20e eeuw.
     Het ras heeft sindsdien internationale erkenning gekregen en wordt gewaardeerd voor zijn veelzijdigheid en werkethiek.

Huidige Rol:
     Tegenwoordig wordt de Deutsch Drahthaar nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond en metgezel.
     Ze zijn populair bij jagers vanwege hun vaardigheden in het veld en hun aanpasbaarheid aan verschillende jachtsituaties.

De geschiedenis van de Deutsch Drahthaar benadrukt het belang van doelgericht fokken om een veelzijdige jachthond te creëren die kan excelleren in diverse jachtomstandigheden. Het ras heeft zijn waarde behouden en blijft een gewaardeerd lid van jagersgemeenschappen over de hele wereld.

Duitse-Staande-Hond-Draadhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Staande Hond Draadhaar

De Duitse Staande Hond Draadhaar staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en vriendelijke aard. Ze zijn vaak energiek, loyaal en gemakkelijk te trainen. Dit ras is gepassioneerd in het veld en heeft een uitgesproken jachtinstinct.

De Duitse Staande Hond Draadhaar is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn graag buiten en gedijen goed bij activiteiten zoals wandelen, rennen en apporteren. Voldoende beweging draagt bij aan hun welzijn.

Over het algemeen gaan Duitse Staande Honden Draadhaar goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen beschermend zijn en vormen vaak sterke banden met hun gezin.

De vacht van de Duitse Staande Hond Draadhaar heeft een dichte, ruwe draadachtige textuur die regelmatige verzorging vereist. Periodiek borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen