Honden Rassen

Duitse Brak

Duitse-Brak

De Duitse Brak, ook bekend als de Deutsche Bracke, is een oud Duits hondenras dat zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Het ras is ontstaan ​​uit kruisingen van lokale Brakken met buitenlandse jachthonden. Deze honden werden gefokt om te jagen op wild, waaronder herten en zwijnen, en om te werken in verschillende terreinen, van bossen tot bergen.

Officiële naam : Duitse Brak
Andere namen : Deutsche Bracke
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Deutsche Bracke de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Lang en droog, met een duidelijke stop en een brede schedel.

 • Ogen: Donker van kleur, met een vriendelijke en attente uitdrukking.

 • Oren: Lang, breed, en laag aangezet, reikend tot de neuspunt wanneer naar voren gebracht.

 • Lichaam: Compact en sterk, met een rechte rug, diepe borst en goed ontwikkelde spieren.

 • Vacht: Kort, dicht, en hard, met een weerbestendige ondervacht.

 • Kleur: Driekleurig met zwarte dekking, bruine aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op de borst, benen, voeten, en onder de staart.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48–56 cm
Gewicht
15–20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48–56 cm
Gewicht
15–20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Deutsche Bracke zijn:

 • Uitstekend Reukvermogen: Deze Brakken staan bekend om hun buitengewone reukvermogen, wat hen tot effectieve jachthonden maakt.

 • Energiek en Wendbaar: Ze hebben een goede dosis energie en zijn wendbaar in verschillende soorten terreinen.

 • Vastberadenheid: Deutsche Bracken tonen vastberadenheid bij het volgen van geursporen en zijn vasthoudend bij de jacht.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal, zowel met hun eigenaren als met andere honden.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk: Deze honden vormen sterke banden met hun eigenaren en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Zelfverzekerd: Deutsche Bracken zijn zelfverzekerde honden die weten wat ze willen, vooral tijdens de jacht.

 • Intelligent: Ze tonen intelligentie en zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen.

 • Waakzaam: Hoewel geen typische waakhonden, kunnen ze een waakzaam oog hebben op hun omgeving.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Brak is een energieke, intelligente en gehoorzame hond. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Duitse Brak gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Brak, ook bekend als de Deutsche Bracke, is een hondenras dat wordt gebruikt voor de jacht, met name voor het volgen van geursporen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Oorverzorging: Vanwege hun hangende oren zijn Duitse Brakken vatbaarder voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om problemen te voorkomen.

 2. Gewichtsbeheer: Omdat Duitse Brakken actieve jachthonden zijn, is het belangrijk om hun gewicht te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 3. Heupdysplasie: Zoals veel grotere hondenrassen, kunnen Duitse Brakken aanleg hebben voor heupdysplasie. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 4. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor erfelijke oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om vroegtijdige detectie mogelijk te maken.

 5. Gebitsproblemen: Net als bij veel hondenrassen is tandheelkundige zorg belangrijk voor Duitse Brakken. Regelmatig poetsen en kauwspeeltjes kunnen helpen bij het behouden van een goede mondgezondheid.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Duitse Brak is kort en dicht, en ze hebben geen uitgebreide vachtverzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren.

 7. Lichaamsbeweging: Duitse Brakken zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende gelegenheid om te rennen en te spelen om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

 8. Veiligheid buiten: Aangezien Duitse Brakken vaak een sterk jachtinstinct hebben, is het belangrijk om ze aangelijnd te houden in niet-omheinde gebieden om te voorkomen dat ze op wild jagen.

Zoals bij elk ras is regelmatige veterinaire controle cruciaal om de algehele gezondheid van de Duitse Brak te waarborgen. Het is ook belangrijk om hun dieet, lichaamsbeweging en algemene zorg af te stemmen op de individuele behoeften van de hond.

De Deutsche Bracke is niet alleen een toegewijde jachthond, maar ook een vriendelijke metgezel met een sterk karakter en een uitstekend reukvermogen.

De geschiedenis van de

Duitse Brak

De term “Duitse Brak” kan verschillende variëteiten van Duitse brakken omvatten, omdat er verschillende regionale soorten en foklijnen zijn binnen dit type jachthonden in Duitsland. Een van de bekendste is de Hannoveraanse Brak, ook wel bekend als de Deutsche Bracke. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hannoveraanse Brak:

Oorsprong: De Hannoveraanse Brak is een van de oudste brakkenrassen en vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, zoals hazen en vossen.

Jachttradities: Deze brak werd gefokt vanwege zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen tijdens de jacht. Ze werden vaak gebruikt voor de jacht te voet, waarbij ze het spoor van wild volgden en hun aanwezigheid met hun kenmerkende geluid aankondigden.

Uiterlijk: De Hannoveraanse Brak heeft een compacte en evenredige bouw, met korte benen en een stevige lichaamsbouw. Ze hebben een korte, dichte vacht en een kenmerkende kleurencombinatie van zwart en bruin met witte aftekeningen.

Fokken voor eigenschappen: Fokkers selecteerden de Hannoveraanse Brak vanwege hun jachtvaardigheden, waaronder het vermogen om sporen te volgen en hun doelgerichte en vastberaden karakter tijdens de jacht.

Erkenning: Het ras werd officieel erkend in de 19e eeuw, en er werden rasstandaarden vastgesteld om de gewenste kenmerken van de Hannoveraanse Brak te beschrijven.

Huidige rol: Hoewel de Hannoveraanse Brak nog steeds wordt gebruikt voor de jacht, is het ook een populair gezelschapsdier geworden. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter en intelligentie.

De geschiedenis van de Duitse Brak, met de nadruk op de Hannoveraanse Brak, illustreert de rol van het ras in de rijke jachttradities van Duitsland. Deze honden zijn niet alleen bekwame jagers maar hebben ook de overgang gemaakt naar het leven als gewaardeerde gezelschapshonden.

Duitse-Brak
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Duitse Brak

De Duitse Brak staat bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Over het algemeen zijn ze intelligent, gehoorzaam en toegewijd aan hun eigenaren. Ze zijn vaak goed in de omgang met kinderen en andere huisdieren.

Ja, de Duitse Brak is een actief ras en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Lange wandelingen, actief spel en mogelijkheid om te rennen in een veilige omgeving zullen bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn.

Over het algemeen gaat de Duitse Brak goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze hebben een sociaal karakter en kunnen geduldig zijn.

De vacht van de Duitse Brak is kort en vereist niet veel verzorging. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden, is meestal voldoende.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen