Honden Rassen

Drever

Drever

De Drever is een Zweeds hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild, met name op reeën. De naam “Drever” komt van het Zweedse werkwoord “dreva,” wat “drijven” betekent. Dit ras is ontstaan uit kruisingen tussen lokale Zweedse rassen en de Duitse Drever. De Drever staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en is populair gebleven in Zweden en andere Scandinavische landen.

Officiële naam : Drever
Andere namen : Zweedse Drever
Oorsprong : Zweden

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Drever de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: De Drever heeft een middelgroot hoofd met een rechte neus en een goed ontwikkelde neusrug. De schedel is licht gewelfd, en de stop (het punt waar de neus overgaat in het voorhoofd) is duidelijk zichtbaar.

 • Oren: De oren van de Drever zijn hangend, breed aan de basis, en ze reiken tot aan de neusvleugels wanneer ze naar voren worden getrokken. Ze hebben afgeronde uiteinden.

 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en hebben een vriendelijke en levendige uitdrukking. De kleur van de ogen moet harmoniëren met de vachtkleur.

 • Vacht: De vacht van de Drever is kort, dicht, en weerbestendig. Alle kleuren zijn toegestaan, maar een duidelijke kleurmarkering wordt gewaardeerd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
32–38 cm
Gewicht
12–16 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
32–38 cm
Gewicht
12–16 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende Jachthond: De Drever staat bekend om zijn vermogen om wild te drijven en de jager te helpen bij het lokaliseren en volgen van prooien.

 • Sterke Bouw: Ondanks de compacte grootte heeft de Drever een sterke en gespierde bouw, wat essentieel is voor zijn jachttaken.

 • Vriendelijk Karakter: Deze honden hebben over het algemeen een vriendelijk en sociaal karakter. Ze kunnen goed overweg met gezinsleden en andere huisdieren.

 • Goede Navigatievaardigheden: De Drever staat bekend om zijn vermogen om de geur van wild te volgen en om zelfstandig te werken.

Temperament en Gedrag

 • Energiek en Actief: De Drever is van nature een energieke hond die gedijt bij voldoende lichaamsbeweging. Regelmatige wandelingen en activiteiten zijn belangrijk.

 • Toegewijd aan de Familie: Deze honden hechten zich vaak sterk aan hun gezin en kunnen goede metgezellen zijn.

 • Intelligent: De Drever is een intelligente hond die goed reageert op training. Ze kunnen echter wel eigenwijs zijn, dus een consistente aanpak is belangrijk.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn Drevers sociaal en kunnen ze goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Drever, een Zweeds hondenras dat oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht, is een compacte en krachtige hond. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met zorgvuldige aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Drever een gezond, gelukkig en goed opgevoed lid van je familie blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Drever is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk hondenras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Drever:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Drevers vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 2. Obesitas: Drevers hebben de neiging om van eten te houden, en overvoeding kan leiden tot obesitas. Het is belangrijk om hun dieet te beheren en voldoende lichaamsbeweging te bieden om een gezond gewicht te behouden.

 3. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Hoewel het niet zo vaak voorkomt bij Drevers, is het belangrijk om de genetische gezondheid van de ouderdieren te controleren en regelmatige veterinaire controles uit te voeren.

 4. Oogproblemen: Sommige Drevers kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Reguliere oogcontroles zijn essentieel om eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 5. Gewichtsbeheer: Drevers zijn middelgrote honden, en overgewicht kan de gezondheid beïnvloeden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

 6. Huidproblemen: Zoals bij veel honden met korte vachten, kunnen Drevers gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatige inspectie van de huid en vacht is belangrijk om tekenen van irritatie of infectie op te merken.

 7. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het van belang om de genetische gezondheid van de fokdieren te waarborgen en zich bewust te zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen.

 8. Beweging en stimulatie: Drevers zijn energieke honden die graag buiten zijn. Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Voor een Drever is regelmatige veterinaire controle, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Als je overweegt een Drever aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren.

De Drever is een veelzijdige hond met sterke jachtkwaliteiten en een vriendelijk karakter, waardoor hij zowel een geschikte werkhond als een gezinsvriend is.

De geschiedenis van de

Drever

De Drever is een Zweeds hondenras dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, met name voor het drijven en opsporen van reeën. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Drever:

Ontstaan in Zweden: De Drever is ontstaan in Zweden in de vroege 20e eeuw. Het ras is ontwikkeld door Zweedse fokkers die op zoek waren naar een hond die geschikt was voor de jacht op klein wild, zoals reeën.

Fokken voor de jacht: De Drever is ontstaan uit kruisingen tussen Zweedse rassen zoals de Westfaalse Dachsbracke en lokale Zweedse honden. Het doel was om een compacte, korte hond te fokken met uitstekende jachteigenschappen, waaronder een goed reukvermogen en de mogelijkheid om wild op te sporen en te drijven.

Kenmerken: De Drever staat bekend om zijn korte, gedrongen lichaamsbouw, sterke benen en krachtige neus. Ze hebben hangende oren en een korte, gladde vacht. De kleuren variëren, maar ze hebben vaak een combinatie van zwart, rood en wit.

Jacht op reeën: Het primaire doel van de Drever was om te dienen als een uitstekende jachthond voor de jacht op reeën. Ze werden gebruikt om reeën op te sporen, te drijven en in sommige gevallen vast te houden totdat de jager arriveerde.

Erkenning: De Drever werd in 1947 officieel erkend door de Zweedse Kennel Club. Later kreeg het ras ook erkenning van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en andere internationale kennelclubs.

Aanpassingen in de moderne tijd: Terwijl de Drever nog steeds wordt gebruikt voor de jacht, heeft het ras ook zijn weg gevonden naar gezinnen als gezelschapshonden. Ze worden gewaardeerd vanwege hun vriendelijke karakter, intelligentie en aanpassingsvermogen.

Zeldzaamheid: Ondanks hun waardevolle jachteigenschappen is de Drever buiten Zweden relatief zeldzaam. In Zweden blijft het echter een populair ras voor jacht en gezelschap.

De geschiedenis van de Drever illustreert de inspanningen van Zweedse fokkers om een specifiek type hond te creëren dat uitblinkt in de jacht op reeën. Het ras heeft zich aangepast aan de moderne tijd en wordt tegenwoordig gewaardeerd om zowel zijn jachtcapaciteiten als zijn gezinsvriendelijke karakter.

Drever
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Drever

De Drever staat bekend om zijn vriendelijke, toegewijde en sociale temperament. Ze zijn vaak vrolijk en hebben een goed humeur. Dit ras kan zowel liefdevol als speels zijn, en ze zijn over het algemeen sociaal met mensen en andere huisdieren.

Drevers zijn over het algemeen actieve honden die genieten van lichaamsbeweging. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om hun energie te kanaliseren. Houd er rekening mee dat Drevers van nature jachthonden zijn, dus een veilige omgeving is cruciaal.

Drevers hebben een onafhankelijke aard, maar ze zijn intelligent. Ze reageren goed op consistente, positieve trainingstechnieken. Begin de training vroeg en wees geduldig en consequent. Beloningen en lof zijn effectief bij het motiveren van een Drever.

De Drever heeft een korte, dichte vacht die weinig verzorging vereist. Af en toe borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht. Controleer ook de oren en tanden regelmatig en zorg voor de nodige hygiëne.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen