Honden Rassen

Dandie Dinmont Terriër

Dandie Dinmont Terriër

De Dandie Dinmont Terriër is een klein ras dat zijn oorsprong vindt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Het ras is vernoemd naar een personage genaamd Dandie Dinmont in Sir Walter Scott’s roman “Guy Mannering”. Het werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op otters en dassen in het ruige terrein van de Schotse grensstreek. Hoewel ze aanvankelijk werden gefokt voor werk op het veld, zijn Dandie Dinmont Terriërs nu vooral geliefd als gezelschapshonden.

Officiële naam : Dandie Dinmont Terriër
Andere namen : Geen andere algemeen erkende namen
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Dandie Dinmont Terriër de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Het ras heeft een karakteristieke vacht die bestaat uit een zachte ondervacht en een harde, dichte bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder peper (blauwachtig zwart) en mosterd (geel tot roodachtig bruin).
 • Hoofd: Het hoofd is groot in verhouding tot het lichaam, met een karakteristieke knot bovenop.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20–28 cm
Gewicht
8–11 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20–28 cm
Gewicht
8–11 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lang lichaam: Het lichaam van de Dandie Dinmont Terriër is langer dan hoog, met een compacte bouw.
 • Oren: Ze hebben hangende oren die laag op het hoofd zijn geplaatst en bedekt zijn met lang, zijdeachtig haar.
 • Staart: De staart is hoog aangezet en wordt vrolijk gedragen, maar nooit over de rug gekruld.
 • Expressief gezicht: Het ras staat bekend om zijn expressieve gezicht, met grote ogen, een donkere neus en een goed ontwikkelde stop.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerd: Dandie Dinmont Terriërs zijn zelfverzekerd en moedig, ondanks hun kleine formaat.
 • Onafhankelijk: Ze hebben een zekere mate van onafhankelijkheid en kunnen soms eigenzinnig zijn.
 • Aanhankelijk: Deze terriërs vormen sterke banden met hun eigenaren en kunnen aanhankelijk zijn.
 • Waaks: Vanwege hun oorspronkelijke rol als jachthonden hebben ze vaak een waakzaam karakter.
 • Goed met kinderen: Over het algemeen zijn Dandie Dinmont Terriërs goed met kinderen, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Uw Dandie Dinmont Terriër verzorgen: tips voor optimale verzorging in verschillende aspecten, zoals
Beweging,Vachtverzorging,Training,Algemene Zorg

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Dandie Dinmont Terriër een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Dandie Dinmont Terriër is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarvan eigenaren op de hoogte moeten zijn. Hier zijn enkele specifieke zaken voor de Dandie Dinmont Terriër:

 1. Rugproblemen: Door hun langwerpige lichaam zijn Dandie Dinmont Terriërs vatbaar voor rugproblemen, waaronder tussenwervelschijfaandoeningen. Het is belangrijk om ze niet te laten springen vanaf grote hoogtes en ervoor te zorgen dat ze niet te zwaar zijn, omdat overgewicht de belasting op de wervelkolom kan vergroten.

 2. Oogproblemen: Sommige Dandie Dinmont Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder glaucoom. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Gewichtsbeheer: Dandie Dinmont Terriërs hebben de neiging om gewichtstoename snel te tonen. Overgewicht kan de gezondheid van de rug en gewrichten beïnvloeden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 4. Gebitsproblemen: Net als veel kleine rassen zijn Dandie Dinmont Terriërs vatbaar voor gebitsproblemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen en het geven van kauwspeelgoed, is belangrijk.

 5. Huidproblemen: Sommige Dandie Dinmont Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige controle van de huid en vacht, evenals een voeding die geschikt is voor de huidgezondheid, kan helpen problemen te voorkomen.

 6. Hypothyreoïdie: Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en een slechte vachtconditie. Regelmatige controle van de schildklierfunctie kan problemen vroegtijdig identificeren.

 7. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Dandie Dinmont Terriërs vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen problemen helpen voorkomen.

 8. Gedragsproblemen: Dandie Dinmont Terriërs zijn intelligente honden, maar ze hebben ook een sterke eigen wil. Geduldige, consistente training is essentieel om ongewenst gedrag te voorkomen.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl, inclusief goede voeding en voldoende lichaamsbeweging, dragen bij aan het welzijn van de Dandie Dinmont Terriër.

De Dandie Dinmont Terriër is een charmante, compacte metgezel met een rijke geschiedenis als jachthond. Ze gedijen goed in gezinnen die bereid zijn om ze de aandacht en beweging te geven die ze nodig hebben.

De geschiedenis van de

Dandie Dinmont Terriër

De Dandie Dinmont Terriër is een kleine terriër die zijn oorsprong vindt in Schotland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Dandie Dinmont Terriër:

Oorsprong: De Dandie Dinmont Terriër is genoemd naar een personage genaamd Dandie Dinmont uit Sir Walter Scott’s roman “Guy Mannering,” gepubliceerd in 1815. Dandie Dinmont was een boer in Schotland en een liefhebber van dit specifieke type terriër.

Functie: De Dandie Dinmont Terriër werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op ongedierte, zoals dassen, vossen en otters. Ze werden ook gebruikt als gezelschapshonden voor boeren en landeigenaren.

Kenmerken: Deze terriër heeft een uniek uiterlijk met een lang lichaam, korte poten, een lange, gebogen nek en een kenmerkende knot boven op het hoofd. Ze hebben een ruige vacht die meestal zilverachtig grijs tot peper- en zoutkleurig is.

Fokken: De Dandie Dinmont Terriër is het resultaat van kruisingen tussen de Bedlington Terriër en de ruwharige terriërs uit de regio. De fokkers richtten zich op het ontwikkelen van een terriër met specifieke jachteigenschappen en een karakteristiek uiterlijk.

Officiële erkenning: Het ras werd erkend door de The Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk in 1876. De American Kennel Club (AKC) erkende de Dandie Dinmont Terriër in 1888.

Populariteit: Tijdens de Victoriaanse periode genoot de Dandie Dinmont Terriër een zekere populariteit, vooral onder de adel. Het ras was te zien op hondenshows en kreeg koninklijke goedkeuring.

Invloeden op de literatuur: Naast de roman van Sir Walter Scott, werden Dandie Dinmont Terriërs ook vereeuwigd in de literatuur door andere auteurs, zoals Charles Dickens.

Huidige status: Hoewel de Dandie Dinmont Terriër vandaag de dag minder vaak voorkomt dan sommige andere terriërrassen, wordt hij nog steeds gefokt en gewaardeerd als gezelschapshond. Ze zijn bekend om hun vriendelijke aard en vastberaden persoonlijkheid.

De geschiedenis van de Dandie Dinmont Terriër illustreert de rol van het ras als jachthond en gezelschapsdier in Schotland, evenals zijn impact op de literatuur en populaire cultuur.

Dandie Dinmont Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Dandie Dinmont Terriër

De Dandie Dinmont Terriër staat bekend om zijn onafhankelijke, nieuwsgierige en eigenzinnige temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk en loyaal aan hun gezin, maar kunnen ook een onafhankelijke streak hebben. Deze honden zijn alert en moedig, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

Hoewel ze energiek zijn, hebben Dandie Dinmont Terriërs niet buitensporig veel lichaamsbeweging nodig. Dagelijkse wandelingen en speelsessies in een veilige omgeving zijn meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen. Ze genieten ook van mentale stimulatie.

Dandie Dinmont Terriërs hebben een intelligente, maar soms eigenzinnige aard. Ze reageren goed op positieve versterking en beloningen, maar consistentie en geduld zijn belangrijk in de training. Begin de training op jonge leeftijd en wees consequent in regels en verwachtingen.

De vacht van een Dandie Dinmont Terriër is dicht, hard en heeft regelmatig onderhoud nodig. Dagelijks borstelen is aan te bevelen om klitten te voorkomen. Trimmen kan ook nodig zijn om de vacht in de juiste vorm te houden. Oog- en oorverzorging is ook belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen