Honden Rassen

Collie (Rough and Smooth)

Collie-Smooth

De Collie, zowel de ruwharige (Rough) als de kortharige (Smooth) varianten, heeft zijn wortels in Schotland, waar het ras al eeuwenlang als herdershond diende. De naam “Collie” is waarschijnlijk afgeleid van het Schotse woord “colley”, wat verwijst naar zwarte schapen met witte vlekken die de honden hoedden. In de 19e eeuw werden Collies naar Engeland gebracht en kregen ze aandacht vanwege hun intelligentie en elegantie. Koningin Victoria had een sterke invloed op de populariteit van Collies en droeg bij aan hun status als geliefde gezelschaps- en showhonden.

Officiële naam : Collie (Rough Collie en Smooth Collie zijn twee variëteiten van hetzelfde ras)
Andere namen : Geen specifieke alternatieve namen bekend
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk, Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft aparte standaarden voor de Rough Collie en de Smooth Collie, maar ze delen veel gelijkenissen.

Kenmerken van de Rough Collie:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd.
 • Hoofd: Vlakke schedel, snuit van gemiddelde lengte, expressieve ogen.
 • Oren: Rechtopstaand, alert.
 • Vacht: Overvloedige dubbele vacht met een ruwe buitenlaag.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder sable, tricolor en blue merle.

Kenmerken van de Smooth Collie:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd.
 • Hoofd: Vlakke schedel, snuit van gemiddelde lengte, expressieve ogen.
 • Oren: Half rechtopstaand, alert.
 • Vacht: Korte, dichte dubbele vacht.
 • Kleur: Evenals bij de Rough Collie, zijn verschillende kleuren toegestaan.
 •  

specifieke details

Rough Collie:

Mannetjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
20-29 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-56 cm
Gewicht
18-25 kg

Smooth Collie:

Mannetjes :

Hoogte
18-27 cm
Gewicht
18-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-51 cm
Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Intelligentie: Collies staan bekend om hun intelligentie en zijn gemakkelijk te trainen.
 • Herdersinstinct: Ze hebben een sterk herdersinstinct en vertonen vaak hoedend gedrag, zelfs zonder training.
 • Vriendelijkheid: Collies hebben over het algemeen een vriendelijk en zachtaardig karakter.
 • Waakzaamheid: Ze zijn waakzaam en kunnen een uitstekende waakhond zijn.
 • Loyaliteit: Collies hechten zich sterk aan hun gezin en zijn loyaal aan hun eigenaren.

Temperament en Gedrag

 • Gezinsgericht: Collies gedijen goed in gezinnen en kunnen uitstekende speelkameraadjes voor kinderen zijn.
 • Actief: Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig en genieten van zowel fysieke activiteit als mentale stimulatie.
 • Sociaal: Collies zijn over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kunnen goed overweg met vreemden na een passende kennismaking.
 • Zorgzaam: Ze vertonen vaak zorgzaam gedrag ten opzichte van hun gezin en kunnen een beschermende aard hebben.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Collie, zowel de Rough Collie als de Smooth Collie, op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Collie gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Zowel de Rough Collie als de Smooth Collie zijn over het algemeen gezonde rassen, maar net als alle honden kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor Collies (zowel ruwharig als gladharig):

 1. Oogproblemen: Collies kunnen aanleg hebben voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA), collie eye anomaly (CEA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 2. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen, waaronder de Collie, kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Gezondheidstests op de ouderdieren kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Dermatomyositis: Dit is een genetische aandoening die de huid en spieren aantast, en het kan bij sommige Collies voorkomen. Symptomen zijn onder meer huiduitslag, spieratrofie en pijn. Een fokker die bewust is van genetische gezondheid kan helpen bij het voorkomen van deze aandoening.

 4. Tandheelkundige problemen: Zoals veel hondenrassen, kunnen Collies vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeelgoed kunnen helpen tandsteen te voorkomen.

 5. Allergieën: Sommige Collies kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op symptomen zoals jeuk, huiduitslag en oorinfecties.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, dus zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Epilepsie: Sommige Collies kunnen vatbaar zijn voor epileptische aanvallen. Raadpleeg je dierenarts als je vermoedt dat je Collie epilepsie heeft.

 8. Beweging: Collies hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Zorg voor regelmatige wandelingen en speeltijd.

 9. Vachtverzorging: De ruwharige Collie heeft een dichte, dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen. De gladharige Collie heeft een kortere vacht die minder onderhoud vereist, maar ook regelmatige borstelbeurten nodig heeft.

 10. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Collie.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor mogelijke gezondheidsproblemen dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Collie.

De Collie, zowel ruw als gladharig, is een veelzijdige en aantrekkelijke hond met eigenschappen die hem geschikt maken als zowel een gezinshond als een werkhond. De combinatie van intelligentie, vriendelijkheid en loyaliteit heeft bijgedragen aan de blijvende populariteit van deze prachtige herdershonden.

De geschiedenis van de

Collie (Rough and Smooth)

De Collie is een Schots hondenras dat in twee varianten voorkomt: de Rough Collie (met langharige vacht) en de Smooth Collie (met kortharige vacht). Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Collie:

Oorsprong: De Collie heeft zijn oorsprong in Schotland, waar het ras werd gefokt als herdershond voor het drijven en hoeden van vee, vooral schapen.

Herdershond: De Collie stamt af van oude Schotse herdershonden die werden gefokt voor hun intelligentie, wendbaarheid en werkethiek. Deze honden waren essentieel voor de Schotse herders om hun kuddes op de uitgestrekte en soms ruige terreinen te beheren.

Selectief fokken: Gedurende de jaren werden Collies selectief gefokt om eigenschappen zoals intelligentie, gehoorzaamheid en geschiktheid voor het herderswerk te verbeteren. Het fokken was gericht op het behouden van de kwaliteiten die essentieel waren voor het werk op de Schotse boerderijen.

Koningin Victoria’s invloed: De Collie kreeg extra bekendheid en populariteit dankzij de liefde van Koningin Victoria voor het ras. Haar interesse droeg bij aan de grotere verspreiding van Collies en hun erkenning in de Britse samenleving.

Rasstandaarden: In de late 19e eeuw werden rasstandaarden opgesteld om de kenmerken van de Collie te definiëren. De Rough Collie en de Smooth Collie werden als aparte variëteiten erkend, waarbij de voornaamste fysieke onderscheidende factor de vachtlengte is.

Internationale erkenning: De Collie werd internationaal erkend als een ras, en de American Kennel Club (AKC) erkende de Rough Collie in 1885 en de Smooth Collie in 1890.

Beroemdheid: De Collie werd wereldwijd beroemd dankzij het fictieve personage “Lassie” in boeken, films en televisieseries. “Lassie” werd geportretteerd als een Rough Collie en droeg bij aan de populariteit van het ras.

Gebruik in moderne tijden: Terwijl Collies hun herderscapaciteiten behouden, worden ze tegenwoordig ook gewaardeerd als gezinshonden vanwege hun intelligentie, vriendelijke aard en toewijding aan hun eigenaars.

De geschiedenis van de Collie toont aan dat dit ras oorspronkelijk gefokt werd voor praktische doeleinden op Schotse boerderijen en later wereldwijd erkend en gewaardeerd werd vanwege zijn veelzijdigheid en karakter.

Collie-Smooth
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Collie (Rough and Smooth)

Collies staan bekend om hun vriendelijke, intelligente en toegewijde temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een zachtaardige aard. Collies kunnen goed overweg met kinderen en zijn over het algemeen sociaal tegenover andere huisdieren.

Ja, Collies zijn actieve honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van wandelingen, spelen en mentale uitdagingen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het behouden van hun fysieke gezondheid en voorkomt verveling.

Collies zijn intelligente honden en over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze reageren goed op positieve versterking en zijn vaak gevoelig voor de stemming van hun eigenaar. Consistentie, geduld en vriendelijke benaderingen zijn belangrijk in de training.

De Ruwharige Collie (Rough) heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. De Gladharige Collie (Smooth) heeft een korte vacht die minder onderhoud vereist, maar toch regelmatig borstelen is nuttig om losse haren te verwijderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen