Honden Rassen

Clumber Spaniël

Clumber Spaniël

De Clumber Spaniël, een Engels ras met een aristocratische uitstraling, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Genoemd naar Clumber Park in Nottinghamshire, Engeland, waar ze werden gefokt, waren deze spaniëls de favorieten van de Britse adel, waaronder het hertogdom van Newcastle. Ze zijn ontstaan ​​uit kruisingen van verschillende spaniëlsoorten om een ras te creëren dat geschikt was voor de jacht op landgoederen met dichte begroeiing. De Clumber Spaniël werd erkend als een ras door The Kennel Club in 1928 en staat bekend om zijn toewijding aan zijn eigenaren en uitstekende jachtcapaciteiten.

Officiële naam : Clumber Spaniël
Andere namen : Geen specifieke alternatieve namen bekend
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasstandaard heeft de Clumber Spaniël de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Groot en vierkant met een brede, diepe snuit. De oren zijn groot, laag aangezet en dicht bij het hoofd.

 • Ogen: Donkerbruin, amberkleurig toegestaan, expressief en vriendelijk.

 • Vacht: Dicht, weerbestendig en recht, met een witte kleur en citroenkleurige of oranje markeringen toegestaan.

 • Staart: Goed bevederd, laag aangezet, gedragen in lijn met de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-51 cm
Gewicht
29-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
41-48 cm
Gewicht
25-30 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtcapaciteiten: Clumber Spaniëls staan ​​bekend om hun uitstekende neuswerk en zijn effectieve jachthonden, vooral in dichtbegroeide gebieden.

 • Zware bouw: Deze spaniël heeft een robuuste, zware bouw, wat hen onderscheidt van andere spaniëlrassen.

 • Vriendelijkheid: Ze hebben een vriendelijke en zachtaardige aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.

 • Toewijding: Clumber Spaniëls zijn toegewijd aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren.

Temperament en Gedrag

 • Zachtmoedig: Ze hebben over het algemeen een zachtmoedig karakter, wat hen geschikt maakt voor gezinnen met kinderen.

 • Intelligent: Clumber Spaniëls zijn intelligent en kunnen goed worden getraind, maar ze kunnen een eigenwijs kantje hebben.

 • Sociaal: Van nature sociaal, kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en bezoekers.

 • Matig actief: Hoewel ze graag buiten zijn, hebben ze geen extreem hoge energieniveaus en zijn ze vaak tevreden met matige lichaamsbeweging.

 • Waakzaam: Ze hebben een goede waakzaamheid en zullen hun gezin waarschuwen als er ongewone geluiden zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Clumber Spaniël op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Clumber Spaniël een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Clumber Spaniël is een middelgroot tot groot ras dat bekend staat om zijn robuuste bouw en vriendelijke karakter. Zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen, waaronder de Clumber Spaniël, kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Oogproblemen: Sommige Clumber Spaniëls kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder entropion (naar binnen rollende oogleden) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Oorproblemen: Zoals veel Spaniëls met hangende oren, kunnen Clumber Spaniëls vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 4. Overgewicht: Clumber Spaniëls hebben de neiging om gewichtstoename te vertonen. Het is essentieel om hun dieet en lichaamsbeweging goed te beheren om overgewicht te voorkomen, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

 5. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen of allergieën. Regelmatige verzorging en aandacht voor eventuele huidproblemen zijn belangrijk.

 6. Tandheelkundige zorg: Zoals bij veel hondenrassen, hebben Clumber Spaniëls regelmatige tandheelkundige zorg nodig. Tandenpoetsen en kauwspeelgoed kunnen helpen tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 7. Beweging: Clumber Spaniëls hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit en gezond te blijven. Wandelingen en speeltijd zijn belangrijk voor hun welzijn.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Clumber Spaniël.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Clumber Spaniël.

De Clumber Spaniël is een prachtige combinatie van een toegewijde metgezel en een competente jachthond. Hun zachte aard en vriendelijkheid maken ze tot geweldige toevoegingen aan verschillende soorten huishoudens, vooral degenen die genieten van buitenactiviteiten en een loyale viervoeter willen verwelkomen.

 

De geschiedenis van de

Clumber Spaniël

De Clumber Spaniël is een Engels hondenras dat bekend staat om zijn omvang, kracht en kenmerkende uiterlijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Clumber Spaniël:

Oorsprong: De Clumber Spaniël vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, en meer specifiek in het Clumber Park van Nottinghamshire, eigendom van de Hertog van Newcastle. Het ras werd ontwikkeld in de late 18e eeuw en het vroege deel van de 19e eeuw.

Fokken voor de jacht: Het ras werd gefokt voor de jacht op het landgoed Clumber Park, waar het werd gebruikt om te jagen op vogels, met name patrijzen en fazanten. Clumber Spaniëls staan ​​bekend om hun goede neus en geduld bij het jagen.

Oorsprong van de naam: De naam “Clumber” komt van Clumber Park, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Het ras is ontstaan uit verschillende spaniëlsoorten, waaronder waarschijnlijk de Basset Hound, die het ras zijn kenmerkende zware lichaamsbouw heeft gegeven.

Populariteit bij de adel: Clumber Spaniëls werden al snel populair bij de Britse adel, waaronder koninklijke figuren zoals Prins Albert, de echtgenoot van Koningin Victoria. Het ras werd opgenomen in de Britse koninklijke kennel.

Erkenning: In 1844 werd de Clumber Spaniël officieel erkend als een apart ras door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk.

Kenmerken: Clumber Spaniëls staan ​​bekend om hun krachtige lichaamsbouw, lang lichaam, zware botten en hun kenmerkende hoofd met een grote vierkante snuit. Ze hebben een dichte, waterafstotende vacht die meestal wit is met citroen- of oranjeaftekeningen.

Gebruik in moderne tijden: Terwijl Clumber Spaniëls oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht, worden ze tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze zijn bekend om hun zachtaardige aard, trouw aan hun eigenaren en goede omgang met kinderen.

Zeldzaamheid: Ondanks hun geschiedenis en unieke kenmerken, blijft de Clumber Spaniël een relatief zeldzaam ras, zowel in het Verenigd Koninkrijk als internationaal.

De geschiedenis van de Clumber Spaniël illustreert de oorsprong van het ras als een jachthond voor de aristocratie, en het heeft zich ontwikkeld tot een gewaardeerde metgezel met een kenmerkend uiterlijk en een rustige persoonlijkheid.

Clumber Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Clumber Spaniël

De Clumber Spaniël staat bekend om zijn kalme, aanhankelijke en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Hoewel ze wat terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden, hebben ze over het algemeen een stabiele en geduldige aard.

Ja, de Clumber Spaniël is een actief ras en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van wandelingen, spelen en kunnen het goed doen in activiteiten zoals apporteren. Regelmatige beweging helpt niet alleen bij fysieke gezondheid, maar ook bij het beheren van hun energieniveau.

Clumber Spaniëls zijn over het algemeen intelligent, maar kunnen een eigenzinnige kant hebben. Ze reageren goed op positieve trainingsmethoden met beloningen, maar het is belangrijk om consistent te zijn en geduld te tonen. Vroege socialisatie is belangrijk voor een goed aangepast gedrag.

De Clumber Spaniël heeft een dichte, waterafstotende vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Dagelijks borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Extra aandacht is vaak nodig tijdens het verharingsseizoen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen