Honden Rassen

Cirneco dell 'Etna

Cirneco dell 'Etna

De Cirneco dell’Etna is een oud ras dat zijn oorsprong vindt op het eiland Sicilië, met name rond de Etna, de actieve vulkaan die het landschap domineert. Dit hondenras heeft een rijke geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Afbeeldingen die lijken op de Cirneco dell’Etna zijn te zien op oude munten en fresco’s, wat aangeeft dat dit ras al duizenden jaren bestaat. Hun oorspronkelijke doel was waarschijnlijk om te jagen op klein wild, zoals konijnen, in het ruige Siciliaanse terrein.

Officiële naam : Cirneco dell'Etna
Oorsprong : Italië, met name Sicilië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Cirneco dell’Etna heeft een kenmerkend uiterlijk volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasstandaard:

 • Hoofd: Langwerpig, met opvallende, puntige oren die rechtop staan. De snuit is conisch.

 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur.

 • Vacht: Kort, dicht en glad.

 • Kleur: Meestal effen zandkleurig, variërend van licht tot intens, en witte aftekeningen op de snuit, borst, voeten en punt van de staart zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46–50 cm
Gewicht
10–12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42–46 cm
Gewicht
8–10 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Behendigheid: Cirneco’s zijn zeer wendbare en behendige honden, wat hen tot uitstekende jagers maakt in verschillende terreinen.

 • Uitstekend zicht en geur: Ze hebben een scherp zicht en een goed ontwikkelde reukzin, wat cruciaal is voor hun rol als jachthond.

 • Zelfstandigheid: Cirneco’s staan bekend om hun vermogen om onafhankelijk te werken tijdens de jacht, wat aantoont dat ze slim en zelfstandig zijn.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben Cirneco’s een vriendelijk en liefdevol karakter, vooral tegenover hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Jachtpassie: Deze honden hebben een sterke jachtpassie en genieten van activiteiten die hun zintuigen stimuleren.

 • Sociaal: Cirneco’s kunnen sociaal zijn, zowel met hun eigenaren als met andere huisdieren. Goede socialisatie op jonge leeftijd is echter belangrijk.

 • Energiek: Ze hebben een redelijk hoge energiebehoefte en genieten van dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Trouw: Cirneco’s kunnen zeer toegewijd zijn aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren.

 • Zelfverzekerd: Over het algemeen zijn Cirneco’s zelfverzekerd en hebben ze een onafhankelijke aard.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cirneco dell’Etna op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Cirneco dell’Etna gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cirneco dell’Etna is een oud ras dat afkomstig is uit Sicilië, Italië. Over het algemeen is het een gezond ras, maar zoals bij alle hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Oogproblemen: Sommige Cirneco dell’Etna’s kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 2. Gewrichtsproblemen: Net als veel andere rassen kunnen Cirneco dell’Etna’s gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 3. Tandheelkundige zorg: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige controles en tandenpoetsen zijn belangrijk om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 4. Huidproblemen: Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën. Regelmatige verzorging en aandacht voor eventuele huidproblemen zijn belangrijk.

 5. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Cirneco dell’Etna te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Cirneco dell’Etna.

 7. Beweging: Cirneco dell’Etna’s zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en dagelijkse wandelingen om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

 8. Socialisatie en training: Zoals bij veel hondenrassen, is vroege socialisatie en consistente training belangrijk om een goed afgericht huisdier te krijgen.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Cirneco dell’Etna.

Voor potentiële eigenaren is het belangrijk om te begrijpen dat de Cirneco dell’Etna een actieve en intelligente hond is, die gedijt in een omgeving waarin ze hun natuurlijke jachtinstinct kunnen uitoefenen en voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen. Adequate training en socialisatie zijn essentieel om een evenwichtige en gelukkige Cirneco te garanderen.

De geschiedenis van de

Cirneco dell 'Etna

De Cirneco dell’Etna is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft op het Italiaanse eiland Sicilië, met name rond de vulkaan de Etna. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cirneco dell’Etna:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Cirneco dell’Etna is niet precies bekend, maar het ras wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Het wordt verondersteld af te stammen van honden die al duizenden jaren op Sicilië leefden.

Jachthond: De Cirneco dell’Etna is van oudsher gebruikt als jachthond, met name voor het jagen op klein wild, zoals konijnen. Hun behendigheid, snelheid en uitstekende reukvermogen maakten hen geschikt voor de ruige terreinen rond de Etna.

Kenmerken: Deze honden hebben een elegant uiterlijk met een slanke, gespierde bouw. Ze hebben grote rechtopstaande oren, amandelvormige ogen en een opvallende uitdrukking. De vacht is kort en dicht, en de kleuren variëren van licht tot donker zandkleurig, vaak met witte aftekeningen.

Overleving op Sicilië: Door de eeuwen heen hebben de Cirneco dell’Etna’s zich aangepast aan de Siciliaanse omgeving. Ze stonden bekend om hun vermogen om te overleven in moeilijke omstandigheden en waren waardevolle hulp bij de jacht voor lokale boeren en jagers.

Erkenning: Het ras kreeg in 1939 officiële erkenning van de Italiaanse Kennel Club (ENCI). Later, in 1956, kreeg het ook erkenning van de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Modern gebruik: Hoewel de Cirneco dell’Etna nog steeds wordt gebruikt als jachthond op Sicilië, heeft het ook aan populariteit gewonnen als gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke en levendige karakter, evenals hun aanpassingsvermogen aan het leven in gezinnen.

Internationale verspreiding: De Cirneco dell’Etna is in de loop der jaren internationaal erkend en verspreid. Hoewel het nog steeds een relatief zeldzaam ras is buiten Italië, heeft het liefhebbers over de hele wereld aangetrokken.

De geschiedenis van de Cirneco dell’Etna illustreert het vermogen van het ras om te overleven in zijn oorspronkelijke omgeving en zijn aanpassingsvermogen aan verschillende rollen, zowel als jachthond als gezelschapshond.

Cirneco dell 'Etna
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Cirneco dell 'Etna

De Cirneco dell’Etna staat bekend om zijn vriendelijke, levendige en intelligente temperament. Ze zijn vaak actief en hebben een uitstekend uithoudingsvermogen. Deze honden zijn doorgaans aanhankelijk tegenover hun gezin en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Ja, de Cirneco dell’Etna is een energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van buitenactiviteiten zoals rennen en spelen. Het is belangrijk om hen voldoende beweging te bieden om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Over het algemeen zijn Cirneco dell’Etna’s intelligent en kunnen ze goed getraind worden, maar ze hebben soms een eigenzinnige kant. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed, maar het is belangrijk om consistent te zijn. Socialisatie op jonge leeftijd helpt bij het ontwikkelen van goed aangepast gedrag.

De vacht van een Cirneco dell’Etna is kort en dicht, en ze vereisen minimaal onderhoud. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen