Honden Rassen

Chinese Crested

Chinese-Crested(1)

De Chinese Crested is een opvallend hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Hoewel het precieze oorsprongsverhaal onduidelijk is, wordt aangenomen dat deze honden afkomstig zijn uit Aziatische havens en werden verspreid door zeelieden als rattenbestrijders aan boord van schepen. Ze kregen later bekendheid aan het Chinese keizerlijke hof, waar ze werden gewaardeerd als gezelschapshonden. Tijdens de 19e eeuw brachten zeelieden de Chinese Crested naar Europa, en het ras kreeg geleidelijk wereldwijde erkenning. Vandaag staat de Chinese Crested bekend om zijn opvallende uiterlijk en charmante persoonlijkheid.

Officiële naam : Chinese Crested
Andere namen : Chinese Naakthond, Powderpuff (met behaarde vacht)
Oorsprong : China

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasstandaard heeft de Chinese Crested de volgende kenmerken:

 • Vacht: De Chinese Crested heeft twee variëteiten: met beharing (Powderpuff) en naakt. Bij de naakte variëteit zijn naaktheid enkele goed getolereerde vlekken toegestaan.

 • Hoofd: Hoog, lang en smal met een duidelijke stop. Het heeft een opvallende schedel met een matige stop en een goed gedefinieerde omtrek.

 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur, met een heldere uitdrukking.

 • Oren: Groot, recht opstaand en goed bevederd bij de Powderpuff-variëteit.

 • Staart: Hoog aangezet, laag gedragen, en het kan lang of kort zijn, afhankelijk van de variëteit.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
28-33 cm
Gewicht
3-5 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
23-30 cm
Gewicht
3-5 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uniek uiterlijk: Het meest opvallende kenmerk van de Chinese Crested is natuurlijk zijn opvallende uiterlijk, vooral in de naakte variëteit.

 • Speelsheid: Dit ras staat bekend om zijn levendige en speelse karakter, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt.

 • Aanpassingsvermogen: Chinese Cresteds passen zich goed aan verschillende leefomstandigheden aan, of het nu in een appartement of een huis met een tuin is.

 • Gevoelig voor kou: Naakte variëteiten van de Chinese Crested zijn gevoelig voor kou en moeten tijdens koud weer extra warmte worden geboden.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: Chinese Cresteds zijn vaak zeer aanhankelijk en vormen sterke banden met hun eigenaren.

 • Sociaal: Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn.

 • Intelligentie: Dit ras is over het algemeen intelligent en kan snel leren, waardoor ze geschikt zijn voor gehoorzaamheidstraining.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze niet agressief zijn, kunnen Chinese Cresteds waaks zijn en hun eigenaren waarschuwen voor vreemde geluiden of bezoekers.

 • Behoefte aan menselijk gezelschap: Deze honden houden van menselijk gezelschap en gedijen het beste in huishoudens waar ze veel aandacht en liefde krijgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Chinese Crested op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Chinese Crested een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Chinese Crested is een klein tot middelgroot ras dat bekend staat om zijn unieke uiterlijk en vriendelijke aard. Over het algemeen zijn ze gezonde honden, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Huidproblemen: Vanwege hun weinige of afwezige vacht zijn Chinese Cresteds vatbaarder voor huidproblemen, waaronder zonnebrand, allergieën en acne. Bescherming tegen de zon en regelmatige verzorging zijn belangrijk.

 2. Gewichtsbeheer: Chinese Cresteds kunnen gevoelig zijn voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 3. Tandheelkundige zorg: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige controles en tandenpoetsen zijn belangrijk om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 4. Oogproblemen: Sommige Chinese Cresteds kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 5. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Chinese Cresteds vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Chinese Crested.

 7. Beweging: Hoewel ze klein zijn, hebben Chinese Cresteds nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze genieten vaak van spelen en korte wandelingen.

 8. Socialisatie en training: Vroege socialisatie en consistente training zijn belangrijk om een goed afgericht huisdier te krijgen, vooral omdat sommige Chinese Cresteds terughoudend kunnen zijn in nieuwe situaties.

 9. Temperatuurbeheersing: Omdat ze weinig vacht hebben, kunnen Chinese Cresteds gevoelig zijn voor extreme temperaturen. Bescherm ze tegen oververhitting in warm weer en zorg voor warmte in koud weer.

Het is altijd belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, aandacht voor voeding en een gezonde levensstijl dragen allemaal bij aan het welzijn van de Chinese Crested.

Voor potentiële eigenaren is het belangrijk om te onthouden dat, ondanks hun opvallende uiterlijk, Chinese Cresteds individuen zijn met unieke persoonlijkheden. Regelmatige verzorging, aandacht voor hun gevoeligheid voor temperatuur, en sociale interactie zijn essentieel om een gezonde en gelukkige Chinese Crested te garanderen.

De geschiedenis van de

Chinese Crested

De Chinese Crested is een opvallend hondenras met een opvallende verschijning, vooral vanwege het feit dat het zowel behaard als naakt kan zijn. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Chinese Crested:

Oorsprong: De precieze oorsprong van de Chinese Crested is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras wordt algemeen aangenomen te zijn ontstaan in China. Het is mogelijk dat ze zijn ontwikkeld door Aziatische zeelieden en handelaren, die deze kleine honden aan boord van schepen hielden als ratters en als gezelschap voor het verjagen van ongedierte.

Verschillende variëteiten: Het ras heeft twee variëteiten: de Powderpuff (met een volledige vacht) en de Hairless (met kale delen op het lichaam). Beide variëteiten kunnen in hetzelfde nest voorkomen.

Handelsroutes: Chinese Cresteds reisden waarschijnlijk mee op de handelsroutes tussen Azië, Afrika en Mexico. Ze werden vaak gebruikt om ratten te vangen op schepen en werden uiteindelijk een gewaardeerd gezelschapsdier.

Populair aan het hof: Chinese Cresteds werden in de 19e eeuw populair aan Europese hoven. Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk had naar verluidt een Chinese Crested genaamd Marco Polo.

Herintroductie in de Verenigde Staten: Het ras werd in de vroege 20e eeuw opnieuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar het al snel populair werd als gezelschapshond.

Herkomst van de naam: Ondanks de naam heeft het ras geen specifieke connectie met China. De term “Chinese” in de naam verwijst mogelijk naar het feit dat ze werden gezien als een exotisch Aziatisch ras.

Rasstandaarden: In 1991 erkende de American Kennel Club (AKC) de Chinese Crested als officieel ras. Het ras wordt ook erkend door andere hondenorganisaties over de hele wereld.

Gebruik als gezelschapshond: Tegenwoordig staat de Chinese Crested bekend als een uitstekende gezelschapshond. Ze zijn levendig, aanhankelijk en staan ​​bekend om hun vriendelijke karakter.

De geschiedenis van de Chinese Crested toont aan dat dit ras door de geschiedenis heen diende als zowel een werkhond als een gewaardeerd gezelschapsdier, en het is tegenwoordig een geliefd huisdier vanwege zijn unieke uiterlijk en aangename karakter.

Chinese-Crested(2)
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Chinese Crested

De Chinese Crested staat bekend om zijn levendige, aanhankelijke en speelse temperament. Ze zijn vaak gehecht aan hun eigenaren en gedijen goed bij menselijk gezelschap. Deze honden kunnen ook gereserveerd zijn tegenover vreemden.

De Chinese Crested is een klein ras met matige energieniveaus. Hoewel ze wat lichaamsbeweging nodig hebben, zoals korte wandelingen en speeltijd, hebben ze geen intensieve training nodig. Ze genieten van knuffelen en comfortabele plekjes om te rusten.

Over het algemeen zijn Chinese Cresteds intelligent en kunnen ze getraind worden, maar ze hebben soms een eigenzinnige kant. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed, maar het is belangrijk om geduldig te zijn. Ze reageren goed op vriendelijke en zachtaardige benaderingen.

De Chinese Crested heeft twee variëteiten: de naakte variëteit en de zogenaamde Powderpuff met een zijdezachte vacht. De naakte variëteit heeft speciale zorg nodig, zoals het beschermen tegen zonnebrand en hydrateren van de huid. De Powderpuff vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen