Honden Rassen

Chien d' Artois

Chien-d'-Artois

De Chien d’Artois is een Frans hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Ontstaan in de regio Artois in Noord-Frankrijk, werden deze honden speciaal gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hun naam is afgeleid van de regio waar ze oorspronkelijk werden ontwikkeld. Deze honden stonden bekend om hun uitstekende jachtcapaciteiten en werden gewaardeerd om hun vasthoudendheid en uithoudingsvermogen.

Officiële naam : Chien d'Artois
Andere namen : Artois Hound
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Chien d’Artois heeft geen specifieke FCI-standaard, maar het ras wordt erkend door nationale kennelclubs in Frankrijk. Over het algemeen heeft de Chien d’Artois de volgende kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een atletisch en goed geproportioneerd lichaam.

 • Hoofd: Het hoofd is middelmatig van grootte, met een licht gewelfde schedel en een duidelijke stop.

 • Oren: Hangend, middelmatig lang en met afgeronde uiteinden.

 • Vacht: Kort, dicht en glad.

 • Kleur: Driekleurig met wit als basiskleur, zwarte vlekken op het lichaam en oranjerode aftekeningen boven de ogen, op de wangen, op het binnenste van de oren, op de benen en onder de staart.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-

Mannetjes / Vrouwtjes :

Hoogte: Ongeveer 53–58 cm
Gewicht: Ongespecificeerd

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende neus: De Chien d’Artois staat bekend om zijn scherpe reukvermogen, waardoor hij uitblinkt als jachthond.

 • Energiek: Dit ras is energiek en heeft een aanzienlijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om fysiek en mentaal gezond te blijven.

 • Vasthoudend: Tijdens de jacht toont de Chien d’Artois vasthoudendheid en volharding bij het achtervolgen van prooi.

 • Vriendelijk: Over het algemeen hebben deze honden een vriendelijk karakter en kunnen ze goed opschieten met hun eigenaren en andere huisdieren.

Temperament en Gedrag

 • Jachtinstinct: Vanwege hun jachtachtergrond hebben Chien d’Artois een sterk ontwikkeld jachtinstinct.

 • Sociaal: Deze honden kunnen sociaal zijn en hechten zich vaak sterk aan hun gezin.

 • Alert: Ze zijn waakzaam en kunnen fungeren als goede waakhonden.

 • Trainbaar: Met de juiste training en socialisatie kunnen Chien d’Artois goed luisteren naar hun eigenaren.

 • Actief: Ze gedijen goed in een actieve omgeving en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Chien d’Artois op verschillende gebieden:

Door consistent aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Chien d’Artois gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Chien d’Artois, ook bekend als de Artesische Basset, is een Franse hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild. Zoals bij elk ras, kunnen er gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Chien d’Artois gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 2. Gewrichtsproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Chien d’Artois vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Chien d’Artois, kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen zoals cataract en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Chien d’Artois te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 5. Tandheelkundige zorg: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige controles en tandenpoetsen zijn belangrijk om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de Chien d’Artois.

 7. Beweging: Chien d’Artois is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Zorg voor voldoende speeltijd en dagelijkse wandelingen om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

 8. Socialisatie en training: Zoals bij veel hondenrassen, is vroege socialisatie en consistente training belangrijk om een goed afgericht huisdier te krijgen.

Het is essentieel om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Chien d’Artois.

Voor potentiële eigenaren is het belangrijk te overwegen dat de Chien d’Artois een hond is met een sterke prooidrift en een actieve levensstijl nodig heeft, bij voorkeur in een omgeving waar ze hun natuurlijke jachtvaardigheden kunnen uitoefenen.

De geschiedenis van de

Chien d' Artois

De Chien d’Artois, ook bekend als de Artesische Basset, is een Frans hondenras dat is gefokt voor de jacht op klein wild. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Chien d’Artois:

Oorsprong: De Chien d’Artois vindt zijn oorsprong in de regio Artois in het noorden van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende oude Franse jachthonden, waaronder mogelijk de Grand Bleu de Gascogne en andere lokale hondenrassen die werden gebruikt voor de jacht.

Jachthond: Zoals veel Franse hondenrassen, werd de Chien d’Artois gefokt voor de jacht. Ze werden specifiek gebruikt voor het volgen van geursporen en het opsporen van klein wild zoals konijnen en hazen.

Kenmerken: De Chien d’Artois is een middelgrote tot grote hond met een krachtige en gespierde bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal driekleurig is (zwart, wit en oranje). Het ras heeft een kenmerkende expressie met droevige ogen en hangende oren.

Populariteit: Gedurende vele jaren was de Chien d’Artois populair bij Franse jagers vanwege hun uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht.

Bijna-uitsterving: Tijdens de 20e eeuw werd de Chien d’Artois bijna met uitsterven bedreigd, net als veel andere traditionele Franse jachthonden. Inspanningen werden echter geleverd om het ras te behouden en te herstellen.

Erkenning: Hoewel de Chien d’Artois geen internationale erkenning heeft van organisaties zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI), wordt het ras nog steeds gewaardeerd in Frankrijk voor zijn rol als jachthond en als cultureel erfgoed.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Chien d’Artois nog steeds gebruikt voor de jacht in sommige delen van Frankrijk, maar het ras is niet zo algemeen bekend als sommige andere Franse hondenrassen. Buiten de jachtcontext kunnen deze honden liefdevolle gezinsleden zijn, op voorwaarde dat ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.

De geschiedenis van de Chien d’Artois weerspiegelt zijn rol als een traditionele Franse jachthond, gewaardeerd om zijn vaardigheden tijdens de jacht op klein wild. Hoewel ze niet zo bekend zijn als sommige andere rassen, dragen ze bij aan de rijke traditie van Franse jachthonden.

Chien-d'-Artois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Chien d' Artois

De Chien d’Artois staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en vastberaden temperament. Ze zijn vaak energiek en hebben een uitstekend reukvermogen, aangezien ze oorspronkelijk werden gefokt als jachthonden. Deze honden kunnen goed overweg met gezinsleden en staan bekend om hun sociale aard.

Ja, de Chien d’Artois is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Het is belangrijk om hen voldoende fysieke en mentale stimulatie te bieden om verveling te voorkomen.

Over het algemeen zijn Chien d’Artois intelligent en kunnen ze goed getraind worden, maar ze hebben soms een eigenzinnige kant. Training moet consistent zijn, met positieve versterking en beloningen. Begin de training op jonge leeftijd en besteed aandacht aan socialisatie.

De vacht van een Chien d’Artois is kort en dicht, en ze vereisen minimaal onderhoud. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen