Honden Rassen

Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake-Bay-Retriever

De Chesapeake Bay Retriever, ook wel bekend als de “Chessie”, is een Amerikaans ras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Ontstaan in de Verenigde Staten, werden deze honden gefokt voor de jacht op watervogels in de ruige wateren van de Chesapeake Bay. Ze staan bekend om hun uitstekende zwemvaardigheden, kracht en uithoudingsvermogen. De Chesapeake Bay Retriever is een van de oudste Amerikaanse retrievers.

Officiële naam : Chesapeake Bay Retriever
Andere namen : Chessie
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het ras heeft geen FCI-standaard, maar het wordt erkend door de American Kennel Club (AKC) en de United Kennel Club (UKC). Over het algemeen heeft de Chesapeake Bay Retriever de volgende kenmerken:

 • Hoofd: De kop is middelmatig groot, met een matige stop. De ogen zijn geel tot amberkleurig.

 • Vacht: De dubbele vacht is dicht en kort, met een dichte ondervacht voor bescherming tegen koude temperaturen.

 • Kleur: Meestal variëren de kleuren van de vacht van donkerbruin tot leverkleurig.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58–66 cm
Gewicht
29–36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53–61 cm
Gewicht
25–32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende zwemmer: De Chessie staat bekend om zijn uitzonderlijke zwemvaardigheden en heeft een waterafstotende vacht.

 • Krachtig en gespierd: Het ras heeft een krachtig, gespierd lichaam dat is aangepast voor het werk in ruig terrein en koud water.

 • Intelligent: Chesapeake Bay Retrievers zijn intelligente honden die goed reageren op training.

 • Vastberaden: Ze hebben een vastberaden en moedig karakter, waardoor ze uitblinken in veeleisende jachtsituaties.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal en aanhankelijk: Deze retriever staat bekend om zijn loyaliteit en genegenheid voor zijn familie.

 • Zelfverzekerd: Chesapeakes zijn zelfverzekerd en hebben een sterke persoonlijkheid.

 • Goede waakhond: Ze hebben een beschermend instinct en kunnen fungeren als uitstekende waakhonden.

 • Energiek: Vanwege hun oorspronkelijke doel als jachthond hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

 • Sociaal: Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd worden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Chesapeake Bay Retriever op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Chesapeake Bay Retriever een gezond, actief en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Chesapeake Bay Retriever is een sterk en energiek ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor het ophalen van wild, met name watervogels, uit de Chesapeake Bay en omgeving. Over het algemeen zijn Chesapeake Bay Retrievers gezonde honden, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren om het risico op heupdysplasie te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere genetische aandoening van de gewrichten, vergelijkbaar met heupdysplasie. Ook hier is regelmatige screening van de ouderdieren belangrijk.

 3. Progressieve Retina Atrofie (PRA): Dit is een erfelijke aandoening die het gezichtsvermogen aantast en uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Regelmatige oogcontroles kunnen helpen bij het identificeren van PRA in een vroeg stadium.

 4. Heupgewrichtsluxatie (CHD): Dit is een aandoening waarbij het dijbeen uit de heupkom kan schieten. Het kan pijn en kreupelheid veroorzaken. Ouderdieren moeten worden gescreend om het risico te verminderen.

 5. Ectropion en Entropion: Dit zijn ooglidafwijkingen waarbij het ooglid naar buiten (ectropion) of naar binnen (entropion) kan draaien. Het kan irritatie en ontsteking van de ogen veroorzaken.

 6. Huidproblemen: Sommige Chesapeake Bay Retrievers kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën. Regelmatige verzorging en aandacht voor eventuele huidproblemen zijn belangrijk.

 7. Gewichtsbeheer: Net als bij veel hondenrassen is het belangrijk om het gewicht van de Chesapeake Bay Retriever te controleren om overgewicht te voorkomen, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 8. Oorproblemen: Door hun liefde voor water kunnen Chesapeake Bay Retrievers vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 9. Voortplantingsgezondheid: Werk samen met fokkers die de gezondheid van de ouderdieren serieus nemen om mogelijke voortplantingsproblemen te verminderen.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van de Chesapeake Bay Retriever om een gezond en gelukkig leven te waarborgen.

Chesapeake Bay Retrievers zijn niet alleen geweldige jachthonden, maar ook loyale metgezellen voor actieve gezinnen die genieten van buitensportactiviteiten. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze mentale en fysieke uitdagingen krijgen.

De geschiedenis van de

Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever, ook wel bekend als de “Chessie,” is een Amerikaans ras dat is ontstaan in de Chesapeake Bay-regio. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Chesapeake Bay Retriever:

Oorsprong: De Chesapeake Bay Retriever is ontstaan in de Verenigde Staten, met name in de regio rond de Chesapeake Bay in Maryland. Het ras is ontwikkeld in de 19e eeuw en heeft zijn wortels in kruisingen tussen verschillende hondenrassen, waaronder Engelse otterhonden, Newfoundlanders, bloedhonden en lokale waterhonden.

Jacht op waterwild: Het doel van het fokken van de Chesapeake Bay Retriever was om een hondenras te creëren dat uitblonk in de jacht op waterwild, met name eenden en ganzen in de wateren van de Chesapeake Bay. Deze honden moesten niet alleen in staat zijn om het wild te apporteren, maar ook om te werken in koude en ruige wateren.

Kenmerken: Chesapeake Bay Retrievers staan bekend om hun krachtige en gespierde lichaamsbouw. Ze hebben een waterafstotende vacht die kan variëren van kort tot middellang, en hun kleur varieert van bruin tot donkerbruin. Ze hebben een karakteristieke expressie met amberkleurige ogen en een expressieve snuit.

Intelligentie en werklust: Deze retrievers worden geprezen om hun intelligentie, trainbaarheid en sterke werkethiek. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en zijn in staat om te werken in verschillende omgevingen, variërend van water tot moerassen en bossen.

Beroemde individuen: Een van de bekendste Chesapeake Bay Retrievers was “Nellie’s Bullet”, die bekendheid verwierf als een uitstekende retriever tijdens de late 19e en vroege 20e eeuw. Deze hond heeft bijgedragen aan de populariteit van het ras.

Erkenning en fokstandaard: De Chesapeake Bay Retriever werd in 1878 erkend door de American Kennel Club (AKC). De AKC stelde later een fokstandaard op voor het ras, die de kenmerken en kwaliteiten beschrijft die wenselijk zijn bij deze retrievers.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel ze nog steeds worden gewaardeerd als uitstekende jachthonden, hebben Chesapeake Bay Retrievers zich aangepast aan moderne tijden en worden ze vaak gezien als gezinshonden. Ze gedijen goed in actieve gezinnen en genieten van activiteiten zoals zwemmen en apporteren.

De geschiedenis van de Chesapeake Bay Retriever benadrukt zijn rol als een speciaal gefokte jachthond voor de Chesapeake Bay-regio, en hun eigenschappen maken hen zowel geschikt als werkhond als liefdevol gezinslid.

Chesapeake-Bay-Retriever-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever staat bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en toewijding. Ze zijn vaak zelfverzekerd, energiek en hebben een sterk werkethiek. Deze retrievers zijn ook bekend om hun liefde voor water en uitstekende zwemvaardigheden.

Ja, de Chesapeake Bay Retriever is een actief ras en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze gedijen goed bij activiteiten zoals wandelen, hardlopen en zwemmen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om hun fysieke gezondheid te behouden, maar ook om hun mentale welzijn te stimuleren.

Chesapeake Bay Retrievers zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, maar ze hebben vaak een sterke wil. Consistente, positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed bij dit ras. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om sociaal gedrag te bevorderen.

De vacht van een Chesapeake Bay Retriever is waterafstotend en heeft een dichte ondervacht. Ze werpen matig en vereisen regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht kan nodig zijn tijdens het verharingsseizoen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen