Honden Rassen

Centraal-Aziatische Owcharka

Centraal-Aziatische-Owcharka

De Centraal-Aziatische Owcharka, ook bekend als de Centraal-Aziatische Herdershond of de Alabai, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren. Afkomstig uit Centraal-Azië, werd dit ras traditioneel gefokt door nomadische stammen zoals de Turken, Kazachen en Oezbeken. Ze werden ingezet als herdershonden, bewakers van vee en eigendommen, en als metgezellen voor de nomadische volkeren in de uitgestrekte gebieden van Centraal-Azië. Deze honden werden gewaardeerd om hun moed, kracht en vermogen om te overleven in barre klimaten.

Officiële naam : Central Asian Shepherd Dog
Andere namen : Centraal-Aziatische Owcharka, Alabai
Oorsprong : Centraal-Azië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Centraal-Aziatische Owcharka de volgende kenmerken:

 • Uiterlijk: Een grote, krachtige hond met een robuuste en gespierde lichaamsbouw. Het hoofd is massief en in verhouding tot het lichaam.

 • Vacht: De vacht is dicht, dik en van gemiddelde lengte. De ondervacht is goed ontwikkeld. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

 • Hoofd: De schedel is breed en het hoofd heeft een massieve uitstraling. De snuit is korter dan de schedel.

 • Ogen: Klein, amandelvormig en donker van kleur.

 • Oren: Klein, driehoekig en hangend.

 • Staart: Hoog aangezet, dik aan de basis en in rust laag gedragen. Kan in actie hoger worden gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65–78 cm
Gewicht
50–79 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60–69 cm
Gewicht
40–65 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : Vanaf 12 maanden tot 3 jaar
 • Oudere : 3 jaar tot 7 jaar
 • Senior : 7 jaar en ouder

Raskenmerken

De Centraal-Aziatische Owcharka heeft enkele kenmerkende eigenschappen:

 • Onafhankelijkheid: Ze staan bekend om hun onafhankelijke karakter en hebben vaak een sterk gevoel van territorium.

 • Beschermend: Dit ras is van nature beschermend en fungeert goed als waakhond.

 • Moedig: Centraal-Aziatische Owcharka’s zijn moedig en kunnen indien nodig krachtig optreden.

 • Zelfstandig: Ze hebben een zelfstandige aard en vereisen consistente maar respectvolle training.

Temperament en Gedrag

 • Trouw: Deze honden zijn trouw aan hun familie en ontwikkelen vaak sterke banden met degenen die voor hen zorgen.

 • Waakzaam: Ze zijn alert en waakzaam, wat hen tot effectieve waakhonden maakt.

 • Gereserveerd tegenover vreemden: Centraal-Aziatische Owcharka’s kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en vertonen vaak een beschermend instinct.

 • Matig actief: Hoewel ze groot en krachtig zijn, zijn ze niet overdreven actief en kunnen ze zich aanpassen aan een rustige levensstijl.

 • Sociaal met gezin: Ze kunnen zeer sociaal zijn binnen hun gezin, inclusief kinderen, en gedijen goed in een omgeving waar ze als onderdeel van het gezin worden beschouwd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Centraal-Aziatische Owcharka op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Centraal-Aziatische Owcharka een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Centraal-Aziatische Owcharka, ook bekend als de Centraal-Aziatische Herdershond of de Turkmeense Owcharka, is een groot en krachtig ras dat traditioneel werd gefokt voor het beschermen van vee en eigendommen in Centraal-Azië. Zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden bij de Centraal-Aziatische Owcharka:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Oogproblemen: Sommige Centraal-Aziatische Owcharka’s kunnen aanleg hebben voor oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Hartproblemen: Net als bij veel grote rassen, kunnen Centraal-Aziatische Owcharka’s vatbaar zijn voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van problemen.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan extra druk op de gewrichten leggen en het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel.

 6. Voortplantingsproblemen: Door hun grootte kunnen teven moeite hebben met de bevalling. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Centraal-Aziatische Owcharka’s te fokken.

 7. Vachtverzorging: De dikke vacht van de Centraal-Aziatische Owcharka vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

 8. Socialisatie en training: Vanwege hun beschermende instincten en onafhankelijke karakter is vroege socialisatie en consistente training essentieel. Dit ras kan territoriaal zijn en heeft een sterke leidersfiguur nodig.

 9. Hittegevoeligheid: Vanwege hun dikke vacht kunnen Centraal-Aziatische Owcharka’s gevoelig zijn voor oververhitting. Zorg voor voldoende schaduw en water, vooral tijdens warm weer.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van de Centraal-Aziatische Owcharka om een gezond en gelukkig leven te waarborgen.

Het is essentieel om te benadrukken dat de Centraal-Aziatische Owcharka een specifiek type eigenaar en een goed doordachte training vereist vanwege zijn natuurlijke instincten en kracht. Ze bloeien op bij eigenaren die bekend zijn met het ras en die in staat zijn om leiderschap en consistentie te tonen in de opvoeding.

De geschiedenis van de

Centraal-Aziatische Owcharka

De Centraal-Aziatische Owcharka, ook bekend als de Centraal-Aziatische Herdershond of de Centraal-Aziatische Ovcharka, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de uitgestrekte regio van Centraal-Azië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Centraal-Aziatische Owcharka:

Oorsprong: De Centraal-Aziatische Owcharka is ontstaan in de uitgestrekte gebieden van Centraal-Azië, waaronder landen als Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Het ras is ontstaan uit de noodzaak om vee te beschermen tegen roofdieren en indringers in deze vaak ruige en gevaarlijke omgeving.

Taken als herdershond: Het primaire doel van de Centraal-Aziatische Owcharka was het beschermen van vee, waaronder schapen, geiten en soms ook paarden, tegen roofdieren zoals wolven en beren. Deze honden werden vaak ingezet in de nomadische veeteeltgemeenschappen van Centraal-Azië.

Kenmerken: De Centraal-Aziatische Owcharka staat bekend om zijn krachtige en robuuste bouw. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen extreme weersomstandigheden, variërend van intense hitte tot bittere kou. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, beige, grijs en gestroomd.

Onafhankelijkheid en intelligentie: Deze honden staan ​​bekend om hun onafhankelijkheid en intelligentie. Ze zijn zelfstandig en nemen vaak beslissingen op basis van hun natuurlijke instincten. Ze tonen loyaliteit aan hun kudde en zijn waakzaam tegenover vreemden.

Verspreiding en diversiteit: Door de eeuwen heen hebben Centraal-Aziatische Owcharka’s zich aangepast aan verschillende omgevingen in Centraal-Azië, wat heeft geleid tot enige variabiliteit binnen het ras. Er zijn regionale verschillen in uiterlijk en temperament.

Modern gebruik: Terwijl traditionele taken zoals het beschermen van vee belangrijk blijven, worden Centraal-Aziatische Owcharka’s tegenwoordig ook gewaardeerd als waakhonden en gezelschapshonden. Ze kunnen goed functioneren in diverse omgevingen, inclusief stedelijke gebieden.

Internationale erkenning: De Centraal-Aziatische Owcharka is erkend door verschillende internationale hondenorganisaties, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze erkenning heeft bijgedragen aan de bekendheid van het ras buiten zijn oorspronkelijke regio.

De geschiedenis van de Centraal-Aziatische Owcharka weerspiegelt de nauwe band tussen het ras en de nomadische levensstijl van veeteeltgemeenschappen in Centraal-Azië. Hun natuurlijke vaardigheden als herders- en bewakingshonden hebben bijgedragen aan hun voortbestaan en waardering.

Centraal-Aziatische-Owcharka
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Centraal-Aziatische Owcharka

De Centraal-Aziatische Owcharka staat bekend om zijn onafhankelijke, zelfverzekerde en beschermende temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een sterk territoriaal instinct. Deze honden zijn moedig en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

Ja, de Centraal-Aziatische Owcharka is een groot en krachtig ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze gedijen goed bij fysieke activiteit en hebben ruimte nodig om te bewegen. Wandelingen en speeltijd in een veilige omgeving zijn belangrijk om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Centraal-Aziatische Owcharka’s zijn intelligent, maar ze hebben vaak een sterke wil en neigen naar onafhankelijkheid. Ze hebben een consistente, maar geduldige trainingsaanpak nodig, bij voorkeur door iemand met ervaring in het omgaan met grote en krachtige honden. Socialisatie is cruciaal voor het bevorderen van sociaal gedrag.

De vacht van een Centraal-Aziatische Owcharka is dik en kan lang of kort zijn. Ze werpen matig, maar tijdens het verharen kan de vacht intensiever verzorging vereisen. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen