Honden Rassen

Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier-King-Charles-Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en is vernoemd naar koning Charles II, die tijdens zijn bewind in de 17e eeuw een grote liefde voor deze honden had. Ze zijn nauw verwant aan de Engelse Toy Spaniëls en werden al snel populair bij de aristocratie. In de 20e eeuw onderging het ras een heropleving, met een toenemende populariteit als gezelschapsdier. Het werd erkend als een afzonderlijk ras van de King Charles Spaniël in 1945 en kreeg de toevoeging “Cavalier” om het onderscheid te maken.

Officiële naam : Cavalier King Charles Spaniël
Andere namen : Cavalier, CKCS
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Cavalier King Charles Spaniël de volgende kenmerken:

 • Uiterlijk: Een goed gebalanceerde, elegante hond met een expressief gezicht. De lichaamsbouw is compact, met een rechte rug en goed gespierde ledematen.

 • Hoofd: Het hoofd is goed gedefinieerd met een vlakke schedel, een duidelijke stop en een korte, vierkante snuit. De oren zijn hoog aangezet en hangend.

 • Ogen: Groot, donker, rond en expressief. Ze geven de Cavalier een vriendelijke uitdrukking.

 • Vacht: Lang, zijdezacht en recht met lichte golving toegestaan. De vacht is goed bevederd, vooral op de oren, borst, benen en staart.

 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder tricolor (zwart, wit en bruin), blenheim (rood en wit), black & tan, en ruby (effen rood).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
30–33 cm
Gewicht
5.9–8.2 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30–33 cm
Gewicht
5.9–8.2 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : Vanaf 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Cavalier King Charles Spaniël heeft enkele kenmerkende eigenschappen:

 • Gezichtsuitdrukking: De zachte, expressieve ogen en de constante kwispelende staart dragen bij aan de kenmerkende gezichtsuitdrukking die vriendelijkheid en genegenheid uitstraalt.

 • Compacte bouw: Ondanks hun kleine formaat hebben Cavaliers een stevige, compacte bouw.

 • Vriendelijkheid: Deze honden staan bekend om hun vriendelijke aard en zijn over het algemeen sociaal, zowel met mensen als andere dieren.

 • Aanhankelijk: Cavaliers hechten zich sterk aan hun eigenaren en houden van gezelschap. Ze gedijen goed in gezinssituaties.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Cavaliers zijn buitengewoon liefdevol en genieten van knuffelen en aandacht.

 • Speels: Ze behouden een speels karakter, zelfs als volwassenen, en houden van interactieve spelletjes.

 • Goed met kinderen: Over het algemeen zijn Cavaliers kindvriendelijk en geduldig.

 • Sociaal: Ze hebben vaak een goede verhouding met andere huisdieren en vreemden.

 • Intelligent: Cavaliers zijn intelligente honden die snel leren, wat training vergemakkelijkt.=

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cavalier King Charles Spaniël op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Cavalier King Charles Spaniël een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cavalier King Charles Spaniël is een klein ras met een vriendelijk en aanhankelijk karakter. Over het algemeen zijn ze gezonde honden, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Cavalier King Charles Spaniël:

 1. Hartproblemen: Het ras staat bekend om zijn aanleg voor hartproblemen, zoals mitraliskleplekkage (MVD). Regelmatige veterinaire controles, vooral op oudere leeftijd, zijn belangrijk om deze aandoening vroegtijdig op te sporen.

 2. Syringomyelia (SM): Dit is een aandoening waarbij holtes gevuld met vloeistof zich in het ruggenmerg vormen. Cavaliers hebben een genetische aanleg voor deze aandoening. Symptomen zijn onder meer krabben aan het hoofd en nek, gevoeligheid rond de oren, en neurologische problemen. Een fokker kiezen die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren kan helpen het risico te verminderen.

 3. Oogproblemen: Cavaliers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen, waaronder cataract en retinale problemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Cavaliers gevoeliger voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 5. Gewichtsbeheer: Aangezien Cavaliers klein zijn, is het belangrijk om hun gewicht in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid van de gewrichten kan beïnvloeden.

 6. Gebitsproblemen: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor gebitsproblemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 7. Voeding: Cavaliers kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedselallergieën. Het is belangrijk om hoogwaardig hondenvoer te geven en te letten op eventuele allergische reacties.

 8. Beweeglijkheid: Ondanks hun klein formaat hebben Cavaliers dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg voor korte wandelingen en speelsessies om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

 9. Vlooien en teken: Net als bij elk hondenras, moeten Cavaliers worden beschermd tegen vlooien en teken. Regelmatige preventieve maatregelen zijn belangrijk.

 10. Reproductieve gezondheid: Cavaliers, vooral teven, kunnen moeite hebben met de bevalling vanwege hun kleine formaat. Fokkers en eigenaren moeten zich bewust zijn van mogelijke complicaties.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op ouderdieren om genetische aandoeningen te verminderen. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Cavalier King Charles Spaniël.

Het is belangrijk op te merken dat ondanks hun vriendelijke karakter, Cavaliers aandacht nodig hebben en gevoelig kunnen zijn voor verlatingsangst. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel voor hun welzijn. Ze gedijen het beste in een liefdevolle omgeving waar ze als volwaardige familieleden worden beschouwd.

De geschiedenis van de

Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een elegant en vriendelijk hondenras dat zijn oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniël:

Oorsprong: De oorsprong van de Cavalier King Charles Spaniël gaat terug tot de 17e eeuw in Engeland. Het ras is vernoemd naar koning Charles II, die een grote liefde voor dit type hond had. Ze waren populair aan het hof van koning Charles en werden vaak afgebeeld op schilderijen uit die tijd.

Koning Charles II: Koning Charles II stond bekend om zijn genegenheid voor kleine spaniëls met platte gezichten en grote, donkere ogen. Deze honden waren constant in zijn gezelschap en werden beschouwd als geliefde metgezellen aan het koninklijk hof.

Eigenschappen: De Cavalier King Charles Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke aard, intelligente uitdrukking en elegante verschijning. Ze hebben een kenmerkend plat hoofd, een golvende vacht en grote, expressieve ogen.

Populariteit in de kunst: Gedurende de eeuwen heen waren honden die lijken op de Cavalier King Charles Spaniël een populair onderwerp in de kunst. Talrijke schilderijen uit de 17e en 18e eeuw tonen dit ras in verschillende situaties.

Tijdelijke achteruitgang: Ondanks hun populariteit in de tijd van koning Charles II, werden de Cavalier King Charles Spaniëls geleidelijk minder populair tijdens de daaropvolgende eeuwen. In plaats daarvan werd een ander type spaniël, de langere neus en kleinere schedel, meer in de mode.

Heropleving: In de jaren 1920 begon een groep fokkers, waaronder Roswell Eldridge, zich te interesseren voor de oudere stijl van King Charles Spaniël zoals afgebeeld in de schilderijen van koning Charles II. Eldridge bood zelfs prijzen aan op hondenshows voor honden die leken op die uit de oudere schilderijen.

Moderne fokkerij: De inspanningen van fokkers om het oorspronkelijke type van de Cavalier King Charles Spaniël te behouden en te bevorderen, hebben geleid tot de ontwikkeling van het moderne ras zoals we dat nu kennen.

Internationale erkenning: De Cavalier King Charles Spaniël is nu wereldwijd populair en erkend als een ras met vier kleurvarianten: Blenheim, tricolor, black & tan, en ruby.

De geschiedenis van de Cavalier King Charles Spaniël weerspiegelt de koninklijke verbondenheid met het ras en de inspanningen van toegewijde fokkers om de oorspronkelijke charme en kenmerken van het ras te behouden en te bevorderen.

Cavalier-King-Charles-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en sociale temperament. Ze zijn vaak levendig, speels en goed in de omgang met zowel gezinsleden als vreemden. Cavaliers zijn over het algemeen ook compatibel met andere huisdieren.

Ja, hoewel ze klein zijn, hebben Cavalier King Charles Spaniëls dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van wandelingen, spelen en interactie met hun eigenaren. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om hun gewicht te beheersen en hun energieniveaus te onderhouden.

Over het algemeen zijn Cavalier King Charles Spaniëls intelligent en houden ze van behagen, wat hen tot relatief gemakkelijk te trainen met positieve versterking maakt. Ze reageren goed op zachte, vriendelijke trainingstechnieken. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

De vacht van een Cavalier King Charles Spaniël is zijdeachtig en kan lang of kort zijn, afhankelijk van het individu. Regelmatig borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen