Honden Rassen

Catalaanse Herdershond

Catalaanse-Herdershond

De Catalaanse Herdershond, ook bekend als de “Gos d’Atura Català,” is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de Catalaanse regio van Spanje. De geschiedenis van deze herdershond gaat terug tot eeuwen geleden, waar hij werd gefokt om vee te hoeden en te beschermen in het ruige terrein van de Pyreneeën. Door zijn aanpassingsvermogen en werkethiek werd de Catalaanse Herdershond al snel een onmisbare metgezel voor herders in de regio. Hoewel hij oorspronkelijk werd gewaardeerd om zijn werkvaardigheden, is de Catalaanse Herdershond in de moderne tijd ook een geliefd huisdier en tentoongesteld op hondenshows over de hele wereld.

Officiële naam : Gos d'Atura Català (Catalaanse Herdershond)
Andere namen : Catalaanse Sheepdog
Oorsprong : Spanje, Catalonië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de algemene kenmerken van de Catalaanse Herdershond als volgt:

 • Uiterlijk: De Catalaanse Herdershond is een middelgrote tot grote hond met een robuuste en evenredige bouw. Het lichaam is langer dan hoog, en het hoofd heeft een karakteristieke uitdrukking.

 • Hoofd: Het hoofd is matig lang, met een rechte neusbrug en een lichte stop. De oren zijn middelgroot, driehoekig en hangend.

 • Ogen: De ogen zijn amandelvormig en hebben een expressie die waakzaam en levendig is.

 • Vacht: De vacht van de Catalaanse Herdershond is matig lang, recht of licht golvend. Het kan variëren in kleur, inclusief verschillende tinten grijs, zwart, bruin en wit.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-55 cm
Gewicht
18-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
45-55 cm
Gewicht
18-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Catalaanse Herdershond heeft specifieke kenmerken die het ras onderscheiden:

 • Werkverleden: Vanwege zijn historische rol als herdershond, behoudt de Catalaanse Herdershond nog steeds uitstekende werkvaardigheden, waaronder hoeden en bewaken.

 • Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn intelligentie en aanpassingsvermogen, waardoor het gemakkelijk te trainen is.

 • Aanhankelijkheid: Catalaanse Herdershonden ontwikkelen vaak sterke banden met hun eigenaren en kunnen zeer toegewijde metgezellen zijn.

 • Waakzaamheid: Als waakhond is de Catalaanse Herdershond alert en waakzaam, wat hem tot een effectieve waakhond maakt.

Temperament en Gedrag

 • Actief en Energiek: De Catalaanse Herdershond is een actieve hond die van beweging houdt. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om aan zijn behoeften te voldoen.

 • Sociaal: Over het algemeen sociaal van aard, kan de Catalaanse Herdershond goed opschieten met kinderen en andere huisdieren als hij goed gesocialiseerd is.

 • Beschermend: Van nature beschermend over zijn gezin, zal de Catalaanse Herdershond zijn territorium verdedigen als dat nodig is.

 • Zelfstandigheid: Door zijn werkgeschiedenis is dit ras gewend zelfstandige beslissingen te nemen, wat soms tot uiting kan komen in een zekere mate van onafhankelijkheid.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Catalaanse Herdershond op verschillende gebieden:

Aangezien individuele variaties kunnen optreden, is het belangrijk om de zorg aan te passen aan de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Catalaanse Herdershond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Catalaanse Herdershond, ook bekend als de “Gos d’Atura Català”, is een intelligent en actief ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden van vee. Over het algemeen is het ras gezond en robuust, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Catalaanse Herdershond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Oogproblemen: Sommige Catalaanse Herdershonden kunnen aanleg hebben voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Auto-immuunziekten: Zoals bij veel herdershonden, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten. Deze aandoeningen kunnen verschillende delen van het lichaam beïnvloeden en vereisen vaak medische behandeling.

 5. Huidproblemen: Door hun dikke vacht kunnen Catalaanse Herdershonden gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatige inspectie van de vacht en de huid, samen met een gezond dieet, kan helpen om de huidgezondheid te behouden.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan extra druk op de gewrichten leggen en het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Voortplantingsproblemen: Als je van plan bent om met Catalaanse Herdershonden te fokken, werk dan samen met een gerenommeerde fokker en dierenarts om eventuele voortplantingsproblemen aan te pakken.

 8. Voetverzorging: Door hun actieve levensstijl en mogelijk contact met ruwe oppervlakken, is het belangrijk om de poten van je Catalaanse Herdershond te controleren op snijwonden, schrammen of splinters.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van je Catalaanse Herdershond om een gezond en gelukkig leven te waarborgen.

Over het algemeen is de Catalaanse Herdershond een veelzijdige en loyale metgezel met sterke werkvaardigheden. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van zijn energieniveau en bereid zijn om hem de nodige aandacht en activiteit te bieden om een gelukkige en evenwichtige hond te behouden.

De geschiedenis van de

Catalaanse Herdershond

De Catalaanse Herdershond, ook bekend als “Gos d’Atura Català” in het Catalaans, is een oud hondenras afkomstig uit Catalonië, een regio in het noordoosten van Spanje. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Catalaanse Herdershond:

Oorsprong: De Catalaanse Herdershond is ontstaan in de bergachtige gebieden van Catalonië, waar hij traditioneel werd gebruikt als herdershond. De exacte oorsprong van het ras is niet nauwkeurig vastgesteld, maar het wordt beschouwd als een van de oudste herdershondenrassen uit de regio.

Taken als herdershond: De belangrijkste taak van de Catalaanse Herdershond was het hoeden en beschermen van vee, zoals schapen en geiten. Deze honden waren essentieel voor de boeren in de bergachtige Catalaanse gebieden, waar ze hielpen bij het beheren van kuddes in ruig terrein.

Kenmerken: De Catalaanse Herdershond staat bekend om zijn robuuste bouw en sterke, gespierde lichaam. Ze hebben meestal een dikke, ruwe vacht die hen beschermt tegen de elementen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit, zwart, grijs en bruin.

Intelligentie en werkethiek: Deze herdershonden zijn bekend om hun intelligentie en uitstekende werkethiek. Ze zijn alert, zelfverzekerd en hebben een sterk instinct om te hoeden. Hun aanpasbaarheid aan verschillende terreinen maakte hen waardevol voor boeren in uiteenlopende omstandigheden.

Behoud van het ras: Door de jaren heen zijn er inspanningen geleverd om het ras te behouden en te bevorderen. Fokprogramma’s hebben geholpen bij het handhaven van de unieke kenmerken van de Catalaanse Herdershond, terwijl ze tegelijkertijd de gezondheid en het temperament van het ras verbeterden.

Internationale erkenning: De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Catalaanse Herdershond officieel erkend en geclassificeerd binnen de herdershondenrassen. Deze erkenning heeft bijgedragen aan de bekendheid van het ras buiten Spanje.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel de traditionele rol als herdershond behouden is gebleven, worden Catalaanse Herdershonden tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze zijn loyaal, vriendelijk en tonen een sterk hechtingsvermogen aan hun gezin.

De geschiedenis van de Catalaanse Herdershond weerspiegelt de nauwe band tussen het ras en de agrarische gemeenschappen in Catalonië. Hun veelzijdige vaardigheden en aanpassingsvermogen hebben bijgedragen aan hun voortbestaan en waardering door hondenliefhebbers wereldwijd.

Catalaanse-Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Catalaanse Herdershond

De Catalaanse Herdershond staat bekend om zijn actieve, intelligente en toegewijde temperament. Ze zijn vaak alert, levendig en hebben een sterke werkethiek. Deze honden zijn over het algemeen loyaal aan hun gezin en kunnen voorzichtig zijn tegenover vreemden.

Ja, de Catalaanse Herdershond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze gedijen goed bij fysieke en mentale stimulatie. Lange wandelingen, speelsessies en activiteiten zoals behendigheid kunnen helpen om hun energie te kanaliseren.

Catalaanse Herdershonden zijn intelligent en hebben vaak een sterke werkdrive, waardoor ze over het algemeen goed reageren op training. Consistentie en positieve versterking zijn belangrijk. Ze houden van uitdagingen en taken, dus het aanbieden van gevarieerde en interessante trainingssessies is gunstig.

De vacht van een Catalaanse Herdershond kan variëren, maar het is over het algemeen middellang tot lang met een ruwe textuur. Deze vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht kan nodig zijn tijdens de verharingsperiode.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen