Honden Rassen

Cão de Castro Laboreiro

Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro, ook wel de Portugese Herdershond van Castro Laboreiro genoemd, heeft zijn oorsprong in Portugal, met name in de regio Castro Laboreiro. Dit ras heeft eeuwenlang gefunctioneerd als herdershond en waakhond in de bergachtige en landelijke gebieden. De geschiedenis van de Cão de Castro Laboreiro is nauw verbonden met zijn rol als beschermer van vee tegen roofdieren en andere bedreigingen in de ruige omgeving van de regio.

Officiële naam : Cão de Castro Laboreiro
Andere namen : Castro Laboreiro Dog, Portuguese cattle dog
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Cão de Castro Laboreiro erkend en beschrijft de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Groot en krachtig, met een robuuste bouw.
 • Vacht: Kort tot middellang, dicht en recht.
 • Kleur: Verschillende kleuren, waaronder geel, wolfsgrauw, grijs en gestroomd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-60 cm
Gewicht
30-40 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
52-57 cm
Gewicht
25-35 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Waakzaamheid: Cão de Castro Laboreiro staat bekend om zijn uitstekende waakzaamheid. Historisch gezien werden ze gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren.
 • Kracht: Deze honden zijn fysiek sterk en hebben de kracht om te werken in veeleisende omgevingen.
 • Zelfstandigheid: Ze vertonen vaak een zekere mate van zelfstandigheid, wat hen in staat stelt om beslissingen te nemen tijdens het bewaken van vee.
 • Aanpassingsvermogen: Vanwege hun geschiedenis als herdershond in bergachtige gebieden, hebben ze een goed aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen.

Temperament en Gedrag

 • Loyaliteit: Cão de Castro Laboreiro is trouw aan zijn gezin en vertoont vaak een sterke band met degenen die hij beschermt.
 • Zelfverzekerdheid: Ze hebben een zelfverzekerde en vastberaden houding.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze sociaal zijn, maar ze behouden vaak een zekere waardigheid.
 • Intelligentie: Ze tonen een aanzienlijke intelligentie en begrijpen snel de taken die van hen worden verwacht.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cão de Castro Laboreiro op verschillende gebieden:

Aangezien individuele variaties kunnen optreden, is het belangrijk om de zorg aan te passen aan de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Cão de Castro Laboreiro.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cão de Castro Laboreiro is een robuuste herdershond met een sterke bouw. Over het algemeen is het ras gezond, maar zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Cão de Castro Laboreiro:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Oogproblemen: Sommige Cão de Castro Laboreiro’s kunnen aanleg hebben voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen draaien van de oogleden). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Hartproblemen: Grote hondenrassen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van problemen.

 5. Bloat (maagtorsie): Grote rassen hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en zich kan draaien. Het voeren van kleinere, frequentere maaltijden en het vermijden van intense lichaamsbeweging na het eten kunnen helpen het risico te verminderen.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan extra druk op de gewrichten leggen en het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel.

 7. Beweging en Activiteit: Cão de Castro Laboreiro’s zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende gecontroleerde activiteit om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen.

 8. Voortplantingsproblemen: Door hun grote omvang kunnen Cão de Castro Laboreiro-teven moeite hebben met de bevalling. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Cão de Castro Laboreiro’s te fokken.

 9. Vachtverzorging: De Cão de Castro Laboreiro heeft een dikke vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen helpt om de vacht gezond te houden.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Cão de Castro Laboreiro.

De Cão de Castro Laboreiro is niet alleen een toegewijde werkhond, maar ook een loyale metgezel met diepgewortelde eigenschappen die hen geschikt maken voor hun historische rollen en moderne huishoudens.

De geschiedenis van de

Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro, ook bekend als de Portugese Herdershond van Castro Laboreiro, is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cão de Castro Laboreiro:

Oorsprong in Portugal: De Cão de Castro Laboreiro is afkomstig uit het gebied van Castro Laboreiro, dat zich bevindt in het noorden van Portugal, dicht bij de grens met Spanje.

Herdershond van Castro Laboreiro: Het ras staat bekend om zijn rol als herdershond in de bergachtige en landelijke gebieden rond Castro Laboreiro. Deze honden werden traditioneel gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, zoals schapen en geiten, tegen roofdieren en andere bedreigingen.

Kenmerken: De Cão de Castro Laboreiro is een krachtige en robuuste hond met een stevige bouw. Ze hebben een dikke, dichte vacht die hen beschermt tegen de elementen, en de kleuren variëren, maar vaak hebben ze een dominante donkere kleur.

Waakzaamheid en bescherming: Naast hun rol als herdershonden, waren de Cão de Castro Laboreiro’s bekend om hun uitstekende waakzaamheid en beschermend instinct. Ze waren in staat om hun kudde te beschermen tegen roofdieren en indringers.

Aanpassing aan het terrein: Deze honden hebben zich aangepast aan het ruige terrein en het klimaat van de regio Castro Laboreiro. Ze zijn zelfstandig, intelligent en hebben een sterk ontwikkeld overlevingsinstinct.

Herkenning en behoud van het ras: Hoewel het ras van oudsher werd gewaardeerd als een werkende herdershond, werd het pas later in de 20e eeuw officieel erkend als een afzonderlijk ras. Inspanningen werden geleverd om het ras te behouden en te beschermen.

Internationale erkenning: De Cão de Castro Laboreiro heeft internationale erkenning gekregen en is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Naast hun traditionele rol als herdershonden worden Cão de Castro Laboreiro’s tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze zijn loyaal, toegewijd en hebben een rustig temperament, wat hen geschikt maakt voor gezinsleven.

De geschiedenis van de Cão de Castro Laboreiro weerspiegelt de nauwe banden met het landelijke leven in de bergachtige regio’s van Portugal en benadrukt hun rol als betrouwbare herders- en waakhonden in deze uitdagende omgevingen. De inspanningen om het ras te behouden getuigen van de waarde die aan dit Portugese herdershondenras wordt gehecht.

Cão de Castro Laboreiro
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Cão de Castro Laboreiro

De Cão de Castro Laboreiro staat bekend om zijn moedige, toegewijde en intelligente temperament. Deze herdershonden zijn vaak rustig, zelfverzekerd en hebben een sterk beschermend instinct. Ze zijn loyaal aan hun gezin en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

Ja, dit ras heeft matige tot hoge lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van wandelingen, buitenactiviteiten en het bewaken van hun territorium. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun fysieke gezondheid te behouden.

Cão de Castro Laboreiros zijn intelligent, maar ze hebben ook een onafhankelijke en zelfstandige aard. Een consistente, positieve trainingsaanpak met beloningen werkt goed. Ze reageren goed op een evenwichtige en respectvolle benadering. Vroege socialisatie is belangrijk voor dit ras.

De vacht van een Cão de Castro Laboreiro is kort en dicht, en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen