Honden Rassen

Cane Corso Italiano

Cane-Corso-Italiano

De Cane Corso Italiano, vaak eenvoudigweg “Cane Corso” genoemd, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. Oorspronkelijk ontwikkeld als een veelzijdige boerderijhond in Zuid-Italië, had de Cane Corso verschillende taken, waaronder het bewaken van eigendommen, het hoeden van vee en het jagen op groot wild. In de loop der eeuwen heeft het ras zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen behouden, wat heeft bijgedragen aan zijn voortbestaan en populariteit. Hoewel het ras bijna uitgestorven was na de Tweede Wereldoorlog, hebben toegewijde fokkers bijgedragen aan het herstel en de bevordering van de Cane Corso, die nu wereldwijd wordt gewaardeerd als een uitstekende waakhond en metgezel.

Officiële naam : Cane Corso Italiano
Andere namen : Cane Corso, Italiaanse Mastiff
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) vertoont de Cane Corso de volgende kenmerken:

 • Uiterlijk: De Cane Corso is een krachtige en imposante middelgrote tot grote hond met een gespierde en evenredige bouw. Het lichaam is compact en goed gespierd, met een brede borst en rechte rug.

 • Hoofd: Het hoofd is groot en vierkant, met een brede schedel en een goed gedefinieerde stop. De snuit is breed en diep, en de lippen zijn strak en goed aansluitend.

 • Oren en Ogen: De oren zijn driehoekig en hangen naar beneden. De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en donker van kleur, wat een expressieve uitdrukking geeft.

 • Vacht: De vacht van de Cane Corso is kort, dicht en glanzend. Toegestane kleuren omvatten zwart, loodgrijs, rood en gestroomd, vaak met een lichte tot donkere maskering.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
64-70 cm
Gewicht
45-50 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-66 cm
Gewicht
40-45 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Cane Corso onderscheidt zich door verschillende kenmerken:

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, de Cane Corso is een uitstekende bewaker van huis en haard.

 • Intelligentie: Het ras is intelligent en toont een goede leerbaarheid, wat hen geschikt maakt voor training en gehoorzaamheid.

 • Zelfverzekerdheid: Cane Corso’s stralen zelfverzekerdheid uit en hebben een stabiel karakter.

 • Moedig: Ze tonen moed en vastberadenheid, vooral wanneer ze hun familie beschermen.

 • Aanhankelijk: Hoewel ze een sterke beschermende instinct hebben, zijn Cane Corso’s vaak aanhankelijk tegenover hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Cane Corso’s kunnen vriendelijk zijn naar bekende mensen, maar ze hebben vaak een terughoudende houding tegenover vreemden.

 • Gezinsgericht: Ze kunnen toegewijde gezinsleden zijn en gedijen goed in een gezinsomgeving.

 • Actief: Ondanks hun imposante grootte hebben Cane Corso’s behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Trainbaar: Met consistente training en positieve versterking reageren Cane Corso’s goed op commando’s.

 • Beschermend: Van nature beschermend, kunnen ze een uitstekende waakhond zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cane Corso Italiano op verschillende gebieden:

Aangezien individuele variaties kunnen optreden, is het belangrijk om de zorg aan te passen aan de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Cane Corso.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cane Corso Italiano is een krachtige en imposante hond die oorspronkelijk werd gefokt voor het bewaken van eigendommen en het hoeden van vee. Over het algemeen is dit ras robuust en gezond, maar zoals bij veel grote hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Cane Corso Italiano:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere aandoening van de gewrichten die voorkomt bij grote hondenrassen. Regelmatige screening van de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Entropion en Ectropion: Deze oogproblemen, waarbij de oogleden naar binnen (entropion) of naar buiten (ectropion) draaien, kunnen voorkomen bij Cane Corso’s. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Cardiomyopathie: Sommige Cane Corso’s kunnen aanleg hebben voor bepaalde hartgerelateerde aandoeningen, waaronder cardiomyopathie. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 5. Bloat (maagtorsie): Grote rassen hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag zich vult met gas en zich kan draaien. Het voeren van kleinere, frequentere maaltijden en het vermijden van intense lichaamsbeweging na het eten kunnen helpen het risico te verminderen.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan extra druk op de gewrichten leggen en het risico op gezondheidsproblemen vergroten. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel.

 7. Voortplantingsproblemen: Door hun grote omvang kunnen Cane Corso-teven moeite hebben met de bevalling. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Cane Corso’s te fokken.

 8. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige inspectie van de huid en een gezond dieet kunnen helpen om de huidgezondheid te behouden.

 9. Oorverzorging: Vanwege hun hangende oren zijn Cane Corso’s vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Cane Corso Italiano.

De Cane Corso Italiano is een majestueuze hond met een rijke geschiedenis en kenmerkende eigenschappen die hem geschikt maken als loyale metgezel en effectieve bewaker. Het is belangrijk om te benadrukken dat vroege socialisatie en training van cruciaal belang zijn om een goed aangepaste Cane Corso te ontwikkelen.

De geschiedenis van de

Cane Corso Italiano

De Cane Corso Italiano, vaak kortweg Cane Corso genoemd, is een oud Italiaans hondenras dat zijn oorsprong heeft in Italië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cane Corso Italiano:

Oorsprong: Het ras stamt af van oude Molossische honden, die oorspronkelijk werden gebruikt voor diverse taken, waaronder als oorlogshonden, boerderijhonden en bewakers. De voorouders van de Cane Corso werden al in de oudheid in het gebied dat nu bekend staat als Italië gefokt.

Oudheid: De Cane Corso heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, waarbij zijn voorouders werden gebruikt door de oude Romeinen. Ze waren betrokken bij uiteenlopende taken, variërend van bewaking van eigendommen tot de jacht op groot wild.

Taken als boerderijhond: Door de eeuwen heen ontwikkelde de Cane Corso zich tot een veelzijdige boerderijhond. Ze werden gebruikt voor het hoeden van vee, het beschermen van eigendommen en het helpen bij het werk op de boerderij.

Nadagen en bijna-uitsterven: In de 20e eeuw, vooral na de Tweede Wereldoorlog, daalde het aantal Cane Corso’s dramatisch. Het ras werd bijna met uitsterven bedreigd, maar enkele toegewijde fokkers begonnen inspanningen om het ras te behouden en nieuw leven in te blazen.

Heropleving: In de jaren 1970 werden er serieuze inspanningen geleverd om het ras nieuw leven in te blazen. Fokkers werkten aan het behoud van de unieke kenmerken van de Cane Corso en aan het vergroten van de populatie.

Internationale erkenning: De Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende de Cane Corso officieel als ras in 1996. Sindsdien heeft het ras internationale bekendheid verworven en is het geliefd als gezelschapshond en als werkhond.

Kenmerken: De Cane Corso staat bekend om zijn imposante uiterlijk, sterke bouw en atletische vermogen. Ze hebben een korte vacht en komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, grijs, rood en fawn. Hun expressie is alert en zelfverzekerd.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Cane Corso gewaardeerd als gezelschapshond, maar behoudt hij ook zijn vaardigheden als waakhond en beschermhond. Ze zijn bekend om hun loyaliteit en toewijding aan hun families.

De geschiedenis van de Cane Corso Italiano illustreert de veerkracht van het ras door de eeuwen heen, van zijn veelzijdige taken in de oudheid tot zijn heropleving en erkenning als een gewaardeerde hond in de moderne tijd.

Cane-Corso-Italiano
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Cane Corso Italiano

De Cane Corso Italiano staat bekend om zijn evenwichtige, zelfverzekerde en toegewijde temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en kunnen beschermend zijn. Deze honden zijn over het algemeen rustig, beheerst en alert. Vroege socialisatie is belangrijk om een goed aangepast gedrag te bevorderen.

Ja, de Cane Corso Italiano is een krachtig ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere activiteiten. Het is belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te bieden om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Cane Corso Italiano’s zijn intelligent en leren over het algemeen goed, maar ze hebben een sterke wil. Een consistente, positieve trainingsaanpak met beloningen werkt goed. Vroege training en socialisatie zijn essentieel om gewenst gedrag te bevorderen.

De vacht van een Cane Corso Italiano is kort en dicht, en vereist weinig vachtverzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen