Honden Rassen

Canaänhond

Canaänhond

De Canaänhond, ook wel bekend als de Kelev K’naani, heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten en heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Bijbelse tijden. Dit ras werd historisch gezien gefokt door de Bedoeïenen en andere lokale bevolkingsgroepen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Ze dienden als veelzijdige werkhonden, bewakers en metgezellen in de woestijnachtige omgeving. Naarmate de tijd verstreek, werd de Canaänhond gedomesticeerd en aangepast aan verschillende omgevingen.

Officiële naam : Canaänhond
Andere namen : Kelev K'naani
Oorsprong : Israël

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Canaänhond wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Dicht, recht en middellang, met een dichte ondervacht. Komt voor in verschillende kleuren, waaronder rood, zand, zwart, wit, gestroomd en bont.
 • Hoofd: Wigvormig met een vlakke schedel en alerte, driehoekige oren.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-61 cm
Gewicht
18-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50-61 cm
Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Behendigheid: Canaänhonden staan bekend om hun behendigheid en wendbaarheid, eigenschappen die hen geschikt maken voor diverse taken.
 • Natuurlijke Waakzaamheid: Als traditionele waakhonden zijn ze van nature waakzaam en hebben ze een goed ontwikkeld alarmsysteem.
 • Zelfstandigheid: Dit ras is bekend om zijn onafhankelijkheid en zelfstandigheid, wat hen hielp bij het nemen van beslissingen in veeleisende omstandigheden.
 • Goede Aanpassingsvermogen: Canaänhonden hebben een uitstekend aanpassingsvermogen, waardoor ze zowel in stedelijke als landelijke omgevingen kunnen gedijen.

Temperament en Gedrag

 • Intelligent: Canaänhonden zijn intelligent en leren snel, wat hen geschikt maakt voor diverse taken.
 • Loyaal: Ze hebben een sterke loyaliteit aan hun gezin en kunnen zeer toegewijd zijn aan hun eigenaren.
 • Waardigheid: Canaänhonden hebben een waardige houding en stralen zelfvertrouwen uit.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Canaänhond op verschillende gebieden:

Aangezien elke hond individueel is, pas de zorg aan op basis van de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Canaänhond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Dat is een verstandige benadering. Elk dier is uniek, en het is belangrijk om de zorg aan te passen aan de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Canaänhond. Hier zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt overwegen:

 1. Veterinaire Zorg: Regelmatige veterinaire controles zijn cruciaal om de gezondheid van je Canaänhond te waarborgen. Bespreek met je dierenarts een geschikt vaccinatieschema, ontworming en preventieve maatregelen tegen parasieten.

 2. Voeding: Pas het dieet van je Canaänhond aan op basis van leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Hoogwaardig hondenvoer dat voldoet aan de voedingsbehoeften van het ras is belangrijk.

 3. Lichaamsbeweging: Canaänhonden zijn over het algemeen actieve en energieke honden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Lange wandelingen, speeltijd en uitdagende speeltjes kunnen nuttig zijn.

 4. Training en Socialisatie: Begin met gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd en zorg voor vroege socialisatie met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Canaänhonden zijn vaak intelligent en leren snel, maar ze kunnen een zelfstandige aard hebben, dus consistentie in training is belangrijk.

 5. Grooming: Hoewel Canaänhonden een dubbele vacht hebben, hebben ze over het algemeen niet veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

 6. Gezondheidsmonitoring: Let op tekenen van gezondheidsproblemen zoals veranderingen in eetlust, gedrag, gewichtsverlies, braken, diarree of andere ongewone symptomen. Vroegtijdige detectie van problemen kan de effectiviteit van de behandeling vergroten.

 7. Comfort en Veiligheid: Zorg voor een comfortabele en veilige omgeving voor je Canaänhond. Een goede rustplaats, toegang tot vers water, en veilige speelruimtes zijn essentieel.

 8. Liefde en Aandacht: Geef je Canaänhond voldoende liefde en aandacht. Ze gedijen goed bij positieve interacties en hechte banden met hun eigenaren.

Door de zorg af te stemmen op de specifieke behoeften van je Canaänhond, kun je bijdragen aan een gezond, gelukkig en vervuld leven voor je harige metgezel.

De Canaänhond is een uniek ras met een rijke geschiedenis en veelzijdige eigenschappen. Ze kunnen gedijen in diverse leefomgevingen en bieden hun eigenaren loyaliteit en toewijding.

De geschiedenis van de

Canaänhond

De Canaänhond is een hondenras met een rijke geschiedenis, dat zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten, met name in het gebied dat nu bekend staat als Israël. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Canaänhond:

Oudste bekende hondenras: De Canaänhond wordt beschouwd als een van de oudste bekende hondenrassen ter wereld. Het ras dateert naar schatting al duizenden jaren terug.

Oorsprong in het Midden-Oosten: De Canaänhond is afkomstig uit het gebied van het oude Kanaän, dat overeenkomt met het moderne Israël en omliggende gebieden. Deze honden waren oorspronkelijk gedomesticeerd door de vroege menselijke bewoners van het Midden-Oosten.

Werk als herders- en waakhonden: Van oudsher werden Canaänhonden gebruikt door de inwoners van het Midden-Oosten als herders- en waakhonden. Ze werden ingezet om vee te hoeden en eigendommen te beschermen tegen roofdieren en indringers.

Survival in het wild: Gedurende vele generaties hebben Canaänhonden in het wild geleefd, waardoor ze zich hebben aangepast aan verschillende omstandigheden. Deze ervaring heeft bijgedragen aan hun robuuste gezondheid en zelfstandigheid.

Herontdekking in de moderne tijd: Na verloop van tijd raakte de Canaänhond bijna in de vergetelheid, maar in de jaren 1930 werd het ras herontdekt en nieuw leven ingeblazen. Men begon met het systematisch fokken van deze honden om de eigenschappen en het uiterlijk te behouden.

Erkenning van het ras: In 1966 werd de Canaänhond officieel erkend als een apart ras door de Israëlische Kennel Club. Het ras heeft sindsdien wereldwijde erkenning gekregen van verschillende hondenverenigingen.

Kenmerken: De Canaänhond staat bekend om zijn atletische bouw, rechtopstaande oren en een korte, dichte vacht. Ze hebben een waakzaam en intelligent karakter. Door hun geschiedenis in het wild hebben ze een goed ontwikkeld overlevingsinstinct en zijn ze onafhankelijk.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Canaänhond niet alleen gewaardeerd om zijn historische betekenis, maar ook als een uitstekende metgezel en waakhond. Ze worden soms nog steeds ingezet voor herding, maar vaak dienen ze als loyale familiehonden.

De geschiedenis van de Canaänhond weerspiegelt de nauwe banden met het Midden-Oosten en de rol van deze honden als herders en bewakers door de eeuwen heen. De herontdekking en het behoud van het ras getuigen van de inspanningen om deze oude en waardevolle hond te bewaren.

Canaänhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Canaänhond

De Canaänhond staat bekend om zijn alerte, intelligente en zelfstandige temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar toegewijd aan hun gezin. Canaänhonden hebben een sterke beschermende instincten en kunnen terughoudend zijn ten opzichte van indringers.

Ja, de Canaänhond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, hardlopen en mentale uitdagingen. Het verstrekken van zowel fysieke als mentale stimulatie is belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen.

Canaänhonden zijn intelligent, maar ze hebben ook een onafhankelijke aard. Vroege socialisatie en consistente, positieve training zijn belangrijk. Ze reageren goed op beloningsgerichte methoden, maar een ervaren hand kan nuttig zijn vanwege hun zelfstandige karakter.

De Canaänhond heeft een dubbele vacht met een korte, rechte ondervacht en een ruwe bovenvacht. Ze werpen matig en vereisen regelmatige borstelsessies om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Over het algemeen heeft de Canaänhond geen uitgebreide vachtverzorging nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen