Honden Rassen

Cairn Terriër

Cairn-Terriër

De Cairn Terriër, afkomstig uit Schotland, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor het jagen op ongedierte, zoals ratten en vossen, op de ruige hooglanden van Schotland. De naam “Cairn” komt van de stapels stenen die werden gebruikt om de holen van deze prooidieren te markeren. De Cairn Terriër staat bekend om zijn vastberadenheid en moed, eigenschappen die hem hielpen bij het werk op ruig terrein.

Officiële naam : Cairn Terriër
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Cairn Terriër wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Klein, compact, met een stevige bouw.
 • Hoofd: Brede schedel, sterke snuit en kleine, donkere ogen.
 • Oren: Klein, rechtopstaand en alert.
 • Vacht: Ruwe, weerbestendige vacht in verschillende kleuren, zoals crème, tarwe, rood, grijs of bijna zwart.
 • Staart: Vrolijk gedragen, niet te hoog aangezet.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
6-8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
6-7 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Compact en Stevig: Cairn Terriërs hebben een compacte en stevige bouw, wat bijdraagt aan hun wendbaarheid.
 • Dubbellaagse Vacht: De harde, ruwe vacht beschermt tegen ruw weer en biedt isolatie.
 • Expressief Hoofd: Met donkere, amandelvormige ogen die een alerte en intelligente uitdrukking geven.
 • Stevige Benen: Korte, stevige benen met goed gespierde dijen.

Temperament en Gedrag

 • Vastberaden en Moedig: Cairn Terriërs staan bekend om hun vastberadenheid en moed, eigenschappen die ze destijds in hun werk als jagers nodig hadden.
 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel met familie als met vreemden.
 • Intelligent en Alert: Cairns zijn intelligente honden die alert zijn op hun omgeving.
 • Zelfverzekerd: Ondanks hun kleine formaat, stralen Cairn Terriërs zelfverzekerdheid uit.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cairn Terriër op verschillende gebieden:

Elke Cairn Terriër is uniek, dus pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cairn Terriër is een kleine, levendige hond met een robuuste uitstraling. Over het algemeen zijn Cairn Terriërs gezonde honden, maar zoals bij elk ras, zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten om in overweging te nemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Cairn Terriër:

 1. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Het is niet ongebruikelijk bij kleine hondenrassen, waaronder de Cairn Terriër. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het detecteren van problemen.

 2. Oogproblemen: Cairn Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder cataracten en progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken.

 3. Tandheelkundige problemen: Zoals veel kleine rassen, kunnen Cairn Terriërs gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het geven van kauwspeeltjes kan helpen tandgezondheid te behouden.

 4. Huidaandoeningen: Cairn Terriërs hebben een dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten te voorkomen. Daarnaast kunnen ze gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de gezondheid van elke hond beïnvloeden, dus het is belangrijk om het gewicht van je Cairn Terriër goed te beheren door middel van een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

 6. Beweging en Activiteit: Cairn Terriërs zijn energieke honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Ze houden van spelen en wandelen, dus zorg voor voldoende activiteit om ze fysiek en mentaal gezond te houden.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van kleine rassen.

 8. Voortplantingsproblemen: Net als veel kleine rassen kunnen Cairn Terriër-teven soms problemen ondervinden tijdens de bevalling vanwege hun kleine gestalte. Werk samen met een dierenarts als je van plan bent om met Cairn Terriërs te fokken.

Door regelmatig de gezondheid van je Cairn Terriër te controleren, tijdig medische zorg te zoeken en een gezonde levensstijl te bevorderen, kun je bijdragen aan een lang en gezond leven voor je harige metgezel.

De Cairn Terriër is een levendige, charmante metgezel met een robuust karakter en een geschiedenis die teruggaat tot de ruige Schotse hooglanden. Ze gedijen goed in gezinnen die op zoek zijn naar een actieve en toegewijde hond.

De geschiedenis van de

Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een klein hondenras dat zijn oorsprong heeft in Schotland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cairn Terriër:

Schotse oorsprong: De Cairn Terriër komt uit de Schotse Hooglanden, met name uit het graafschap Inverness. Het ras dankt zijn naam aan de stapels stenen (cairns) die werden gebruikt als markers voor begrafenisplaatsen en grenzen van eigendommen.

Taken van de Cairn Terriër: De Cairn Terriër werd oorspronkelijk gefokt als een werkende terriër om te helpen bij de jacht op ongedierte, zoals ratten en dassen, op boerderijen en landerijen. Ze waren ook bedreven in het bewaken van boerderijen en waren alerte waakhonden.

Kruisingen met andere terriërs: Hoewel de precieze oorsprong van het ras niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat de Cairn Terriër is voortgekomen uit kruisingen met andere terriërrassen in Schotland. Ze deelden waarschijnlijk voorouders met andere terriërs zoals de West Highland White Terrier en de Scottish Terrier.

Populariteit: De Cairn Terriër werd breder bekend en populair in de vroege 20e eeuw, deels vanwege hun verschijning in films, zoals in de rol van Toto in “The Wizard of Oz”. Deze bekendheid droeg bij aan de populariteit van het ras als gezelschapshond.

Erkenning van het ras: De Cairn Terriër werd officieel erkend als een apart ras door hondenverenigingen, waaronder de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk en de American Kennel Club in de Verenigde Staten. De rasstandaarden werden vastgesteld om het uiterlijk en de eigenschappen van het ras te definiëren.

Kenmerken: Cairn Terriërs staan ​​bekend om hun compacte formaat, stevige bouw, rechtopstaande oren en een kenmerkende ruwe vacht. Ze hebben een zelfverzekerd en alert karakter, en ze staan ​​bekend om hun levendigheid en vastberadenheid.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Cairn Terriër voornamelijk gewaardeerd als een gezelschapshond. Ze zijn geschikt voor gezinnen en individuen, en hun levendige persoonlijkheid maakt hen tot goede metgezellen. Hoewel ze niet meer zo veel gebruikt worden voor het jagen op ongedierte, behouden ze nog steeds hun terriërkenmerken.

De geschiedenis van de Cairn Terriër illustreert de veelzijdigheid van het ras, van zijn oorspronkelijke rol als werkende terriër tot zijn huidige populariteit als geliefde gezelschapshond.

Cairn-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Cairn Terriër

Cairn Terriërs staan bekend om hun levendige, nieuwsgierige en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak vriendelijk, alert en moedig. Cairns kunnen ook eigenzinnig zijn, maar ze hebben over het algemeen een liefdevol karakter en vormen sterke banden met hun gezin.

Cairn Terriërs hebben matige lichaamsbeweging nodig. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een omheinde tuin zijn meestal voldoende om aan hun energiebehoeften te voldoen. Ze houden ook van mentale stimulatie, zoals puzzels en speelgoed.

Cairn Terriërs zijn intelligent, maar ze hebben ook een onafhankelijke en eigenzinnige aard. Het kan nodig zijn om consistent en geduldig te zijn tijdens de training. Positieve versterking en beloningen werken goed bij dit ras. Vroege socialisatie is belangrijk om sociaal gedrag te bevorderen.

De vacht van een Cairn Terriër is ruw en vereist regelmatige verzorging. Twee tot drie keer per week borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Af en toe trimmen kan nodig zijn om de vacht in vorm te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen