Honden Rassen

Briquet Griffon Vendéen

Briquet-Griffon-Vendéen

De Briquet Griffon Vendéen is een hondenras met een historische achtergrond in de Vendée-regio in Frankrijk. Het ras stamt af van oude Franse jachthonden die werden gebruikt voor de jacht op klein wild. Gedurende vele generaties werden deze honden geselecteerd op hun jachtvaardigheden en aanpassingsvermogen aan het ruige terrein van Vendée. De Briquet Griffon Vendéen is een resultaat van deze langdurige fokpraktijken en heeft zich ontwikkeld tot een uitstekende jachthond met een kenmerkende verschijning.

Officiële naam : Briquet Griffon Vendéen
Andere namen : Geen andere specifieke namen bekend
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Briquet Griffon Vendéen wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, compact en stevig gebouwd.
 • Hoofd: Breed, met een kenmerkende stop en een rechte neusbrug.
 • Ogen: Groot, rond, en expressief.
 • Oren: Hangend, lang en bedekt met lange haren.
 • Vacht: Dicht, ruw, en vaak met een duidelijke baard en snor.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder meestal tricolor of bicolour.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50-55 cm
Gewicht
19-22 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50-55 cm
Gewicht
19-22 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtkwaliteiten: Uitstekende jachtkwaliteiten, specifiek voor de jacht op klein wild.
 • Uithoudingsvermogen: Goed uithoudingsvermogen en vasthoudendheid tijdens de jacht.
 • Vastberadenheid: Vastberaden en zelfverzekerd, essentieel voor het werk in ruige omgevingen.
 • Robuustheid: Fysiek robuust met een stevige bouw, geschikt voor veeleisende jachtomstandigheden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin.
 • Sociaal: Kan goed overweg met andere honden en huisdieren.
 • Energiek: Heeft een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig, passend bij zijn oorspronkelijke rol als jachthond.
 • Alert: Natuurlijk alert en waakzaam, wat hem geschikt maakt als waakhond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Briquet Griffon Vendéen op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Briquet Griffon Vendéen een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Briquet Griffon Vendéen is een Franse jachthond die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op klein wild. Net als veel andere rassen kunnen ze enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten hebben. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Briquet Griffon Vendéen:

 1. Oorproblemen: Door de hangende oren kunnen Briquet Griffon Vendéen-honden vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren zijn belangrijk om problemen te voorkomen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn vatbaar voor erfelijke oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken.

 3. Gewichtsbeheer: Net als bij veel hondenrassen is overgewicht een risico voor de gezondheid van de Briquet Griffon Vendéen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 4. Gebitsproblemen: Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen.

 5. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 6. Voeding: Vanwege hun actieve aard hebben Briquet Griffon Vendéen-honden mogelijk behoefte aan specifieke voeding om aan hun energiebehoeften te voldoen. Raadpleeg een dierenarts om het juiste dieet voor je hond te bepalen.

 7. Beweging en Activiteit: Briquet Griffon Vendéen-honden zijn van nature actief en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden.

 8. Huidaandoeningen: Net als veel andere rassen met een dichte vacht, kunnen Briquet Griffon Vendéen-honden gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatig borstelen en verzorgen is belangrijk.

Het is essentieel om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt en regelmatige veterinaire controles uitvoert. Regelmatige gezondheidscontroles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede algemene verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Briquet Griffon Vendéen.

De Briquet Griffon Vendéen is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een trouwe metgezel voor diegenen die op zoek zijn naar een actieve en intelligente hond met een rijke geschiedenis in de jacht.

De geschiedenis van de

Briquet Griffon Vendéen

De Briquet Griffon Vendéen is een Frans hondenras dat behoort tot de groep van de Vendéen-honden, een familie van jachthonden die oorspronkelijk uit de Vendée-regio in Frankrijk komen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Briquet Griffon Vendéen:

Oorsprong in Frankrijk: De Briquet Griffon Vendéen, zoals de naam aangeeft, komt oorspronkelijk uit de Vendée-regio in Frankrijk. Het ras maakt deel uit van de grotere Vendéen-familie, die verschillende variëteiten van Griffon Vendéen omvat.

Ontwikkeling als jachthond: De Briquet Griffon Vendéen is specifiek ontwikkeld als een jachthond voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Ze werden gefokt om zowel te kunnen sporen als te werken in dicht struikgewas, waar ze hun uitstekende reukvermogen konden benutten.

Kenmerken: De Briquet Griffon Vendéen is een middelgrote hond met een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een ruwe vacht die hard aanvoelt en een karakteristieke harde baard en wenkbrauwen. De typische kleuren zijn vaak grijs, zwart en rood.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen hebben fokkers selectief gefokt om de jachteigenschappen van de Briquet Griffon Vendéen te behouden en te verbeteren. Deze omvatten een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en vasthoudendheid bij het volgen van sporen.

Erkenning van het ras: Het ras werd officieel erkend en kreeg zijn standaard in de vroege 20e eeuw. Internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI), erkennen de Briquet Griffon Vendéen als een apart ras.

Gebruik in moderne tijden: Naast hun oorspronkelijke rol als jachthonden, worden Briquet Griffon Vendéens ook gewaardeerd als gezinshonden. Ze hebben een levendig en vriendelijk karakter, waardoor ze geschikt zijn als huisdieren in actieve gezinnen.

Behoud van het ras: Zoals veel oude rassen heeft de Briquet Griffon Vendéen perioden van afname in populariteit en dreiging van uitsterving doorgemaakt. Echter, inspanningen van toegewijde fokkers hebben geholpen om het ras te behouden en te bevorderen.

De geschiedenis van de Briquet Griffon Vendéen illustreert zijn rol als een vaardige jachthond in de Vendée-regio en hoe het ras zich heeft aangepast om ook een gewaardeerde metgezel te zijn in moderne tijden.

Briquet-Griffon-Vendéen
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Briquet Griffon Vendéen

Briquet Griffon Vendéens zijn vaak levendig, vastberaden en vriendelijk. Ze zijn alert en hebben een goed uithoudingsvermogen. Deze honden hebben meestal een sociale aard en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, Briquet Griffon Vendéens zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze hebben een sterke jachtdrift en genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en speuren. Regelmatige lichaamsbeweging helpt hen fysiek en mentaal tevreden te houden.

Deze honden zijn vaak intelligent, maar kunnen ook eigenzinnig zijn. Een consistente en positieve trainingsbenadering is belangrijk. Ze reageren goed op beloningen en lof. Vroege socialisatie is ook cruciaal om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

De vacht van een Briquet Griffon Vendéen is dicht en hard en vereist regelmatige verzorging. Regelmatig borstelen helpt klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen