Honden Rassen

Braque du Bourbonnais

Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais, afkomstig uit Frankrijk, heeft een lange geschiedenis als een veelzijdige jachthond. Het ras vindt zijn oorsprong in de regio Bourbonnais in het midden van Frankrijk. Gedurende vele eeuwen werden deze honden gefokt voor hun uitstekende jachtvaardigheden, waaronder het opsporen van wild en het apporteren van geschoten prooi. De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn vermogen om zowel op het land als in het water te werken, wat hem tot een gewaardeerde metgezel voor jagers maakt.

Officiële naam : Braque du Bourbonnais
Andere namen : Bourbonnais Pointing Dog
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Braque du Bourbonnais wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd en gespierd.
 • Hoofd: Gemiddeld van lengte, met een licht afgeronde schedel.
 • Ogen: Donker, expressief en amandelvormig.
 • Oren: Gemiddelde lengte, breed aan de basis, licht afgerond aan de uiteinden.
 • Vacht: Kort, dicht en zacht.
 • Kleur: Overwegend kastanjebruin met witte vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
47-58 cm
Gewicht
18-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
47-58 cm
Gewicht
16-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtvaardigheden: Uitstekend jachtinstinct, met een scherp reukvermogen en goede apporteervaardigheden.
 • Atletisch: Wendbaar en atletisch, met een vermogen om langdurig te werken.
 • Werkethiek: Sterke werkethiek en vastberadenheid tijdens de jacht.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan het gezin.

Temperament en Gedrag

 • Evenwichtig Temperament: De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn evenwichtige temperament.
 • Intelligentie: Intelligent en gemakkelijk te trainen.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met gezinsleden en andere huisdieren.
 • Energiek: Heeft een behoorlijke hoeveelheid energie en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Braque du Bourbonnais op verschillende gebieden

Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Braque du Bourbonnais een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

 

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Braque du Bourbonnais is een Franse jachthond die voornamelijk wordt gebruikt voor het jagen op klein wild, zoals vogels. Over het algemeen is het een robuust ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Braque du Bourbonnais:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren om het risico op heupdysplasie te verminderen.

 2. Oogproblemen: Zoals bij veel hondenrassen kunnen Braque du Bourbonnais vatbaar zijn voor erfelijke oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken.

 3. Oorproblemen: De hangende oren van de Braque du Bourbonnais kunnen het ras vatbaar maken voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 5. Beweging en Activiteit: Als een jachthond heeft de Braque du Bourbonnais regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Zorg voor voldoende beweging om hun energie te kanaliseren.

 6. Voortplantingsproblemen: Zoals bij veel rassen, kan het fokken van de Braque du Bourbonnais bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. Als je van plan bent om te fokken, werk dan samen met een dierenarts om ervoor te zorgen dat dit op een verantwoorde en gezonde manier gebeurt.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Braque du Bourbonnais.

De Braque du Bourbonnais is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel voor actieve gezinnen. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze voldoende lichaamsbeweging krijgen en hun natuurlijke jachtinstinct kunnen uiten.

De geschiedenis van de

Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais is een Frans jachthondenras dat zijn oorsprong heeft in de regio Bourbonnais in Frankrijk. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Braque du Bourbonnais:

Oorsprong in Frankrijk: De Braque du Bourbonnais vindt zijn oorsprong in de regio Bourbonnais, gelegen in het centrale deel van Frankrijk. Het ras is ontstaan als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het opsporen en ophalen van wild voor jagers.

Jachthond voor de adel: Gedurende de 16e en 17e eeuw werd de Braque du Bourbonnais populair bij de Franse adel en werd hij vaak gebruikt voor de jacht. De honden werden gewaardeerd om hun uitstekende reukvermogen, vasthoudendheid en vaardigheden bij het apporteren van wild.

Kenmerken: De Braque du Bourbonnais is een middelgrote tot kleine hond met een compacte en stevige bouw. Ze hebben een kortharige vacht die vaak wit is met oranje of kastanjebruine vlekken. Het ras staat bekend om zijn opvallende uitdrukking en goed ontwikkelde reukzin.

Selectieve fok: Door de jaren heen hebben fokkers de Braque du Bourbonnais selectief gefokt om de gewenste jachteigenschappen te behouden en te verbeteren. Dit omvatte het handhaven van het vermogen om wild op te sporen en te apporteren, evenals het ontwikkelen van een evenwichtig en vriendelijk temperament.

Terugval in aantallen: Net als veel andere jachthondenrassen heeft de Braque du Bourbonnais tijdens bepaalde perioden in de geschiedenis te maken gehad met een afname in populariteit. Factoren zoals veranderende jachtmethoden en verlies van interesse in traditionele jachtrassen hebben bijgedragen aan deze terugval.

Heropleving: In de late 20e eeuw waren er inspanningen om de Braque du Bourbonnais nieuw leven in te blazen en te behouden. Fokkers en liefhebbers werkten samen om de genenpool te beschermen en het ras te promoten voor zowel jacht als gezelschap.

Erkenning: De Braque du Bourbonnais wordt erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De rasstandaard beschrijft de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten.

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig wordt de Braque du Bourbonnais nog steeds gebruikt als een effectieve jachthond, vooral in Frankrijk. Ze hebben ook een aanhankelijk en vriendelijk karakter, waardoor ze geschikte gezinshonden zijn voor actieve huishoudens.

De geschiedenis van de Braque du Bourbonnais weerspiegelt zijn rol als een traditionele Franse jachthond en de inspanningen van liefhebbers om het ras te behouden en te bevorderen.

Braque du Bourbonnais
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Braque du Bourbonnais

De Braque du Bourbonnais staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en zachte temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze honden hebben meestal een kalme en evenwichtige aard.

Ja, Braque du Bourbonnais is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen, rennen en speuren. Regelmatige beweging is belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Over het algemeen zijn Braque du Bourbonnais intelligent en trainbaar. Ze reageren goed op positieve versterking en beloningen. Een consistente en geduldige trainingsaanpak werkt het beste. Vroege socialisatie is belangrijk om een goed afgerond gedrag te ontwikkelen.

De vacht van een Braque du Bourbonnais is kort en dicht en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen