Honden Rassen

Bracco Italiano

Bracco-Italiano

De Bracco Italiano, ook bekend als de Italiaanse Pointer, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Italië. Deze jachthond werd oorspronkelijk gefokt voor het opsporen en ophalen van wild, vooral vogels, en zijn afbeeldingen zijn te vinden in oude Italiaanse kunstwerken. Door de eeuwen heen is de Bracco Italiano ontwikkeld tot een uitstekende jachthond, gewaardeerd om zijn vaardigheden in het veld.

Officiële naam : Bracco Italiano
Andere namen : Italiaanse Staande Hond, Italiaanse Pointer
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bracco Italiano wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot tot groot, met een krachtige, goed geproportioneerde bouw.
 • Hoofd: Breed, met een duidelijke stop en een vierkante snuit.
 • Oren: Hangend, breed en lang.
 • Vacht: Kort, dicht en glanzend.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder oranje, kastanje, wit en bruin.
 •  

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-67 cm
Gewicht
25-40 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-62 cm
Gewicht
20-28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtcapaciteiten: De Bracco Italiano staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, met een scherp reukvermogen en een vastberaden houding in het veld.
 • Krachtige Bouw: Met sterke botten en goed ontwikkelde spieren is de Bracco Italiano een robuuste hond geschikt voor het ruige terrein van de jacht.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk, vooral met zijn gezin.
 • Intelligentie: Slim en alert, waardoor ze snel leren en goed reageren op training.

Temperament en Gedrag

 • Aanpasbaar: De Bracco Italiano past zich goed aan verschillende omgevingen aan, maar heeft voldoende lichaamsbeweging nodig.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met mensen en andere huisdieren.
 • Energiek: Actief en levendig, vooral tijdens buitenactiviteiten.
 • Toegewijd: Heeft een sterke band met zijn gezin en kan toegewijd zijn aan zijn eigenaar.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bracco Italiano op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Bracco Italiano een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bracco Italiano is een jachthond die oorspronkelijk uit Italië komt. Over het algemeen is dit ras robuust en gezond, maar net als elk hondenras kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bracco Italiano:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen. Het is belangrijk om met een fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

 2. Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed gevormd zijn. Ook hier zijn gezondheidstests bij de ouderdieren van belang.

 3. Oorproblemen: Door de hangende oren kunnen Bracco Italiano’s vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen problemen te voorkomen.

 4. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor erfelijke oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.

 5. Huidproblemen: Bracco Italiano’s hebben een korte vacht, maar ze kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Regelmatige inspectie van de huid en een gezond dieet kunnen helpen.

 6. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Voortplantingsproblemen: Sommige Bracco Italiano’s kunnen moeite hebben met natuurlijke voortplanting. Als je van plan bent om te fokken, overleg dan met een dierenarts.

 8. Gedragsproblemen: De Bracco Italiano is een intelligente en actieve hond. Ze hebben mentale stimulatie en voldoende lichaamsbeweging nodig om verveling te voorkomen. Een goed opgeleide Bracco Italiano kan een loyale metgezel zijn.

Het is belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede algemene verzorging dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Bracco Italiano.

De Bracco Italiano is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een vriendelijke metgezel met een aanpasbaar karakter dat goed past bij actieve families en eigenaren die van buitenactiviteiten houden.

De geschiedenis van de

Bracco Italiano

De Bracco Italiano, ook bekend als de Italiaanse Staande Hond, is een oud jachthondenras dat zijn oorsprong heeft in Italië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bracco Italiano:

Oorsprong in Italië: De Bracco Italiano is een van de oudste rassen die in Italië zijn ontwikkeld. Het ras heeft een lange geschiedenis en werd al in de oudheid gebruikt voor de jacht.

Jachthond: De Bracco Italiano is een gespecialiseerde jachthond die werd gefokt voor het opsporen en aanwijzen van wild, zoals vogels en klein wild. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en rustige temperament tijdens de jacht.

Ontwikkeling in verschillende regio’s: Door de eeuwen heen zijn er verschillende variëteiten van de Bracco Italiano ontstaan in verschillende regio’s van Italië. Elk van deze variëteiten had specifieke kenmerken aangepast aan de lokale jachtomstandigheden.

Rasstandaard: In de vroege 20e eeuw begonnen fokkers de Bracco Italiano te standaardiseren en te fokken volgens een officiële norm. Hierdoor ontstond een uniform ras met specifieke fysieke kenmerken en temperament.

Eigenschappen: De Bracco Italiano staat bekend om zijn elegante verschijning, sterke lichaamsbouw, hangende oren en een karakteristieke voorsprong op de snuit. Ze zijn krachtig en robuust, maar ook vriendelijk en loyaal.

Populair bij de adel: Door de geschiedenis heen was de Bracco Italiano populair bij de Italiaanse adel en werd hij vaak afgebeeld in kunstwerken uit die tijd. Ze werden gewaardeerd om hun jachtcapaciteiten en werden beschouwd als statussymbolen.

Bewaring van het ras: In de loop der jaren heeft de Bracco Italiano verschillende ups en downs gekend, maar toegewijde fokkers hebben geholpen om het ras te behouden en te promoten. Het ras werd erkend door internationale hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Vandaag de dag wordt de Bracco Italiano nog steeds gebruikt als een uitstekende jachthond, maar heeft hij ook populariteit verworven als gezelschapshond. Ze gedijen goed in gezinnen vanwege hun zachtaardige en aanhankelijke karakter.

De geschiedenis van de Bracco Italiano illustreert zijn rol als een oude en veelzijdige jachthond in de Italiaanse geschiedenis, en hoe het ras evolueerde tot een gewaardeerde metgezel in moderne tijden.

Bracco-Italiano
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bracco Italiano

De Bracco Italiano staat bekend om zijn evenwichtige, vriendelijke en toegewijde temperament. Ze zijn vaak rustig en sociaal, en ze hebben een liefdevolle aard. Bracco Italiano’s kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen.

Ja, Bracco Italiano’s zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Ze genieten van lange wandelingen, hardlopen en buitenactiviteiten. Voldoende beweging helpt niet alleen hun fysieke gezondheid te behouden, maar draagt ook bij aan hun mentale welzijn.

Over het algemeen zijn Bracco Italiano’s intelligent en trainbaar, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Een positieve trainingsbenadering met beloningen en lof werkt goed bij dit ras. Vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

De vacht van een Bracco Italiano is kort en dicht, en vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen