Honden Rassen

Borzoi

Borzoi

De Borzoi, ook bekend als de Russische Wolfshond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Rusland. Oorspronkelijk gefokt als jachthond voor de aristocratie, werd de Borzoi gewaardeerd vanwege zijn snelheid, uithoudingsvermogen en vermogen om op groot wild te jagen, zoals wolven en herten. Dit elegante ras heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw en werd later populair aan het hof van de Russische tsaren.

Officiële naam : Russische Wolfshond
Andere namen : Barzoj, Russische Wolfshond
Oorsprong : Rusland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Borzoi wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Zijdeachtig en lang, met een dichte ondervacht.
 • Kleur: Diverse kleuren zijn toegestaan, waaronder wit, crème, rood, grijs en zwart.
 • Hoofd: Lang en smal, met een licht gebogen neus.
 • Ogen: Donker van kleur, vaak amandelvormig.
 • Oren: Klein, hoog aangezet, en opvallend.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
71-81 cm
Gewicht
34-48 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
66-76 cm
Gewicht
27-41 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Borzoi staat bekend om zijn gracieuze en elegante verschijning, met een lang en slank lichaam.
 • Snelheid: Dit ras is gebouwd voor snelheid en behoort tot een van de snelste hondenrassen ter wereld.
 • Jachtkwaliteiten: Van oudsher gefokt voor de jacht op groot wild, heeft de Borzoi uitstekende jachtkwaliteiten en een goed ontwikkeld gezichtsvermogen.
 • Onafhankelijkheid: De Borzoi kan een zekere mate van onafhankelijkheid vertonen en heeft soms een rustige en gereserveerde aard.
 • Gevoeligheid: Dit ras staat bekend om zijn gevoeligheid en kan goed reageren op zachte en geduldige training.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en zachtaardig, vooral tegenover het gezin.
 • Reservatie: Borzois kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, wat hen tot goede waakhonden maakt.
 • Loyaliteit: Ze ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren en kunnen zeer loyaal zijn.
 • Rustig: Binnenshuis kunnen ze vrij rustig zijn, maar ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.
 • Geschiktheid voor Gezinnen: Hoewel het groot en krachtig is, kan de Borzoi een uitstekende metgezel zijn in gezinnen met ervaring in het omgaan met honden van dit formaat.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Borzoi op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Borzoi een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Borzoi, ook bekend als de Russische Wolfshond, is over het algemeen een gezond ras met een elegant uiterlijk. Het zijn grote, sierlijke honden met een rustige aard. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die specifiek zijn voor de Borzoi:

 1. Grootte en Groeiproblemen: Borzois zijn grote honden die langzaam volwassen worden. Het is belangrijk om hun groei zorgvuldig te volgen, met name bij puppy’s, om problemen zoals gewrichtsproblemen te voorkomen.

 2. Hartproblemen: Sommige Borzois kunnen gevoelig zijn voor hartaandoeningen, waaronder dilaterende cardiomyopathie (DCM). Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet kunnen bijdragen aan het behoud van een goede hartgezondheid.

 3. Oogproblemen: Sommige Borzois kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Bloat (maagtorsie): Grote rassen zoals de Borzoi kunnen vatbaar zijn voor maagtorsie. Verdeel maaltijden over meerdere kleinere porties per dag, vermijd zware lichaamsbeweging direct na het eten, en wees alert op tekenen van een opgeblazen buik, rusteloosheid of braken.

 5. Gewrichtsproblemen: Net als veel grote rassen kunnen Borzois gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het behoud van gezonde gewrichten.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Borzoi is zijdezacht en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Zorg ervoor dat je ook de oren regelmatig controleert op oorsmeer en eventuele tekenen van infecties.

 7. Gevoeligheid voor anesthesie: Borzois kunnen gevoelig zijn voor anesthesie. Het is belangrijk om dit te bespreken met de dierenarts als een chirurgische ingreep nodig is.

 8. Gedragsproblemen: Borzois hebben over het algemeen een rustige en vriendelijke aard, maar ze kunnen gevoelig zijn voor stress. Zorg voor voldoende mentale stimulatie en sociale interactie.

Als je overweegt een Borzoi aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras kunnen bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je Borzoi.

 

De Borzoi is een uniek en majestueus ras met een intrigerende geschiedenis en kenmerken die het tot een gewaardeerde metgezel maken voor degenen die de tijd en toewijding hebben om aan zijn behoeften te voldoen.

De geschiedenis van de

Borzoi

De Borzoi, ook bekend als de Russische Wolfshond, is een oud ras met een rijke geschiedenis dat zijn oorsprong vindt in Rusland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Borzoi:

Oorsprong in Rusland: De Borzoi is een oud Russisch ras dat zijn wortels heeft in het feodale Rusland. Het ras werd ontwikkeld door de Russische adel voor de jacht op wolven, hazen en ander groot wild.

Ontwikkeling door kruising: Om de Borzoi te creëren, werden er verschillende Europese windhondenrassen, waaronder de Greyhound en de Italiaanse windhond, gekruist met lokale Russische windhonden. Het doel was om een sierlijke, krachtige hond te produceren die geschikt was voor de jacht.

Adellijke metgezel: De Borzoi werd al snel populair bij de Russische adel, en het fokken van deze honden werd beschouwd als een teken van prestige. Ze werden niet alleen gebruikt voor de jacht, maar ook als elegante metgezellen en statussymbolen aan het hof.

Gouden eeuw van de Borzoi: De late 19e en het begin van de 20e eeuw worden beschouwd als de “Gouden Eeuw” van de Borzoi in Rusland. Tijdens deze periode werden er uitgebreide fokprogramma’s uitgevoerd, en de honden werden vaak afgebeeld in kunst en literatuur.

Revolutie en behoud: Tijdens de Russische Revolutie in 1917 kwam de Borzoi-populatie in gevaar. Veel honden werden gedood, en de fokpraktijken werden verstoord. Sommige fokkers slaagden er echter in om het ras te behouden door ze naar andere landen te brengen.

Internationale verspreiding: Na de revolutie werd de Borzoi geïntroduceerd in andere delen van Europa en uiteindelijk ook in de Verenigde Staten. Het ras trok de aandacht van hondenliefhebbers over de hele wereld vanwege zijn gracieuze uiterlijk en aristocratische uitstraling.

Rasstandaard en erkenning: De Borzoi heeft een officiële rasstandaard die de gewenste fysieke kenmerken en temperamentkwaliteiten beschrijft. Het ras wordt erkend door hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Hoewel de meeste Borzois vandaag de dag niet meer worden gebruikt voor de oorspronkelijke jachtdoeleinden, blijven ze gewaardeerde gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun kalme temperament, elegantie en aanhankelijkheid jegens hun eigenaren.

De geschiedenis van de Borzoi weerspiegelt zijn oorsprong als een aristocratische jachthond in Rusland en zijn evolutie tot een gewaardeerde metgezel in diverse delen van de wereld.

Borzoi-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Borzoi

De Borzoi, ook bekend als de Russische Wolfshond, staat bekend om zijn aristocratische, rustige en onafhankelijke temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar liefdevol en toegewijd aan hun gezin. Borzois zijn over het algemeen rustig, maar kunnen ook speels zijn.

Ja, de Borzoi heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig, maar ze zijn geen extreem energiek ras. Ze genieten van vrije renruimte en hebben de neiging om korte uitbarstingen van hoge snelheid te hebben, gevolgd door rust. Lange, ontspannen wandelingen en een omheinde ruimte voor vrij rennen zijn ideaal.

Borzois zijn over het algemeen intelligent, maar ze hebben ook een onafhankelijke en eigenzinnige kant. Training moet consistent, positief en zacht zijn. Ze kunnen gevoelig zijn voor harde discipline. Borzois hebben een sterk jachtinstinct, dus vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk.

De vacht van een Borzoi is zijdeachtig en vereist regelmatige verzorging. Borstelen en kammen zijn nodig om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor een algehele goede gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen