Honden Rassen

Bolognese

Bolognese

De Bolognese, vernoemd naar de Italiaanse stad Bologna, is een oud ras met een geschiedenis die teruggaat tot de Renaissance. Dit kleine hondenras was populair bij de Italiaanse adel en werd vaak geassocieerd met aristocratische families. Met zijn charmante voorkomen en aanhankelijke karakter diende de Bolognese vaak als gezelschapshond aan het hof. Het ras heeft de tand des tijds doorstaan en wordt nog steeds gewaardeerd om zijn liefdevolle aard.

Officiële naam : Bolognese
Andere namen : Bichon Bolognese, Bolo
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Bolognese wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Klein, met een gemiddelde schofthoogte van 27-30 cm.
 • Gewicht: Licht, meestal variërend tussen 2-4 kg.
 • Vacht: Lang, zijdeachtig, en puur wit van kleur zonder enige tint.
 • Hoofd: Rond, met een kort en vierkant snuitje.
 • Ogen: Groot, rond, en expressief.
 • Oren: Hangend en bedekt met lang, zijdeachtig haar.
 • Staart: Hoog aangezet en over de rug gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
2.5-4 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
2.5-4 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Bolognese straalt een zekere elegantie uit dankzij zijn mooie witte vacht en fijne gelaatstrekken.
 • Compact Formaat: Met zijn kleine gestalte is de Bolognese goed geschikt als gezelschapshond in zowel appartementen als huizen.
 • Lange, Witte Vacht: Het ras heeft een opvallende vacht die regelmatig verzorging vereist om klitten te voorkomen.
 • Vrolijke Uitdrukking: Bologneses hebben vaak een vrolijke en alerte gezichtsuitdrukking.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: De Bolognese staat bekend om zijn sterke band met zijn eigenaar en gedijt goed als gezelschapshond.
 • Speelsheid: Ondanks zijn kleine formaat is de Bolognese een speelse hond die geniet van interactie en spelletjes.
 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en vriendelijk tegenover vreemden.
 • Intelligentie: Een slimme hond die gemakkelijk te trainen is, zij het met een vleugje eigenzinnigheid.
 • Geschikt voor Gezinnen: Door zijn vriendelijke aard past de Bolognese goed in gezinnen, vooral bij liefhebbers van kleine honden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Bolognese-hond op verschillende gebieden:

Door consistentie en zorgvuldige aandacht aan deze aspecten te geven, kun je ervoor zorgen dat je Bolognese een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Bolognese is over het algemeen een gezond ras met een lange levensverwachting. Het is een klein ras, en net als bij veel kleine hondenrassen zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Bolognese:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt, wat kreupelheid kan veroorzaken. Het komt vaker voor bij kleine hondenrassen, waaronder de Bolognese.

 2. Oogproblemen: Bepaalde oogproblemen, zoals traanafvoerproblemen en cataracten, kunnen voorkomen bij de Bolognese. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Gewichtsbeheer: Omdat de Bolognese klein is, is het belangrijk om het gewicht goed te beheren. Overgewicht kan leiden tot extra belasting van de gewrichten en andere gezondheidsproblemen.

 4. Gebitsproblemen: Net als veel kleine hondenrassen kunnen Bologneses vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen tandproblemen te voorkomen.

 5. Huidaandoeningen: Sommige Bologneses kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatig borstelen en het controleren op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 6. Gedragsproblemen: Bologneses zijn over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk, maar ze kunnen verlatingsangst ontwikkelen als ze te lang alleen worden gelaten. Voldoende aandacht en interactie zijn essentieel.

 7. Voedselallergieën: Zoals bij veel honden, kunnen Bologneses gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, braken of diarree.

 8. Ademhalingsproblemen: Sommige kleine hondenrassen, waaronder de Bolognese, kunnen vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen zoals het snurken of het ontwikkelen van tracheale collapserende.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Bolognese aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Bolognese is een charmante metgezel die zowel geschikt is voor individuen als gezinnen. Zijn aanhankelijke karakter en kleine gestalte maken hem tot een geliefde keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en liefdevolle viervoeter.

De geschiedenis van de

Bolognese

De Bolognese is een klein hondenras dat zijn oorsprong vindt in Italië. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Bolognese:

Oorsprong in Italië: De Bolognese is genoemd naar de Italiaanse stad Bologna, waarvan wordt aangenomen dat het ras zijn oorsprong heeft. Het behoort tot de Bichon-familie, die kleine gezelschapshonden omvat.

Romeinse oorsprong: Sommige theorieën suggereren dat de Bolognese zijn oorsprong heeft in het oude Rome, waar kleine witte honden bekend stonden als “Melitaei” of “Canes Maltae.” Deze honden werden beschouwd als geluksbrengers en werden vaak cadeau gegeven aan mensen van adel.

Populariteit bij de adel: Door de eeuwen heen werd de Bolognese een favoriet van de Italiaanse adel, met name in de Renaissance. Ze waren populair bij aristocraten en werden vaak afgebeeld in schilderijen van beroemde kunstenaars uit die tijd.

Gebruik als gezelschapshond: De Bolognese werd gefokt als een gezelschapshond en was geliefd om zijn charmante karakter, speelse aard en toewijding aan zijn eigenaar. Het ras werd vaak gehouden door edelen en was een symbool van rijkdom en welvaart.

Fokken en rasstandaard: Gedurende de geschiedenis werd er selectief gefokt om de gewenste kenmerken van de Bolognese te behouden. De rasstandaard werd ontwikkeld om de ideale fysieke en temperamentkenmerken van het ras te beschrijven.

Overleving door de eeuwen heen: De Bolognese slaagde erin te overleven ondanks veranderingen in politieke en sociale omstandigheden. Hoewel het ras tijdens bepaalde perioden minder algemeen werd, bleven fokkers zich inzetten voor het behoud ervan.

Internationale erkenning: In de moderne tijd heeft de Bolognese internationale erkenning gekregen als een gezelschapshond. Het ras is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de American Kennel Club (AKC).

Gebruik in moderne tijden: Tegenwoordig is de Bolognese vooral bekend als een liefdevolle gezelschapshond. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter, aanhankelijkheid en geschiktheid voor het leven in appartementen.

De geschiedenis van de Bolognese weerspiegelt zijn rol als gezelschapshond in de aristocratische kringen van Italië en zijn evolutie tot een gewaardeerde metgezel in moderne tijden.

Bolognese
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Bolognese

De Bolognese staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en toegewijde temperament. Het zijn vaak rustige honden die sterk gehecht zijn aan hun gezin. Ze zijn alert en intelligent, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn.

Bologneses hebben over het algemeen geen hoge energiebehoeften en genieten van matige lichaamsbeweging. Korte wandelingen en speelsessies zijn vaak voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Het zijn meer gezelschapshonden dan actieve buitenhonden.

Over het algemeen zijn Bologneses intelligent en kunnen ze goed getraind worden. Ze kunnen echter eigenzinnig zijn, dus het is belangrijk om trainingssessies kort en positief te houden. Positieve versterking, beloningen en lof werken vaak goed bij dit ras.

De vacht van een Bolognese is lang, zijdeachtig en vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht in goede conditie. Omdat Bologneses geen verharende honden zijn, is hun vachtverzorging over het algemeen beheersbaar.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen