Honden Rassen

Billy

Billy

De Billy, ook bekend als Chien d’Artois, is een oude Franse hondenras dat speciaal is gefokt voor de jacht. De oorsprong van de Billy gaat terug tot de 19e eeuw, waar het ras ontstond uit het kruisen van verschillende Franse staghounds en lokale jachthonden. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals herten en everzwijnen. De naam “Billy” is afgeleid van de Franse koning Henri IV, die bekend stond als de “Goede Koning Billy” en een liefhebber was van jacht en jachthonden.

Officiële naam : Billy
Oorsprong : Frankrijk (gebruikt voor de jacht op groot wild, vooral zwijnen)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Billy is erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Kort, dicht, en glad, met een driekleurige vacht (wit met citroenkleurige en zwarte vlekken).
 • Hoofd: Langwerpig met een lichte welving, en een lange neus.
 • Oren: Lang, smal, en hangend.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-70 cm
Gewicht
28-38 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-70 cm
Gewicht
28-38 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: De Billy staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden en wordt nog steeds gebruikt voor de jacht op groter wild.
 • Uithoudingsvermogen: Dit ras is gebouwd voor uithoudingsvermogen, waardoor het in staat is lange afstanden te rennen tijdens de jacht.
 • Gehoorzaamheid: Over het algemeen gehoorzaam en gemakkelijk te trainen, vooral als het gaat om jachtgerelateerde commando’s.
 • Sociaal: De Billy is over het algemeen sociaal en kan goed overweg met gezinsleden en andere huisdieren.

Temperament en Gedrag

 • Actief: Een zeer actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging en stimulatie nodig heeft.
 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin.
 • Onafhankelijkheid: Kan enige onafhankelijkheid tonen, maar is over het algemeen loyaal aan zijn eigenaar.
 • Jachtpassie: Vanwege het sterke jachtinstinct moet de Billy goed gesocialiseerd worden om met andere huisdieren samen te leven.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Billy is een hondenras dat oorspronkelijk gefokt is voor de jacht en bekend staat om zijn uithoudingsvermogen. Hier zijn tips voor het verzorgen van een Billy op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Billy een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Billy is een jachthondenras dat over het algemeen bekend staat om zijn kracht en uithoudingsvermogen. Zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Billy:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Billy, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Billy’s gevoeliger zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Billy te controleren, omdat overgewicht de belasting van de gewrichten kan verhogen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 5. Huidaandoeningen: Zoals bij veel hondenrassen, kan de Billy vatbaar zijn voor huidproblemen. Regelmatig borstelen en het controleren op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 6. Voedingsgerelateerde problemen: Billy’s hebben mogelijk specifieke voedingsbehoeften vanwege hun actieve levensstijl. Zorg ervoor dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat geschikt is voor hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau.

 7. Gedragsproblemen: Billy’s zijn intelligente en actieve honden die mentale stimulatie nodig hebben. Ze kunnen zich vervelen als ze niet voldoende fysieke en mentale uitdagingen krijgen, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

 8. Gewrichtsproblemen: Vanwege hun actieve aard kunnen Billy’s vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, maar vermijd overmatige impact op de gewrichten, vooral op jonge leeftijd.

Als je overweegt een Billy aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor je Billy.

De Billy is een prachtige hond met een rijke geschiedenis als jachthond. Door zijn actieve aard en toewijding aan zijn eigenaar is het een geschikte metgezel voor mensen met ervaring in het omgaan met energieke rassen.

De geschiedenis van de

Billy

De Billy is een Franse jachthond die oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op groot wild, zoals wilde zwijnen en herten. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Billy:

Oorsprong in Frankrijk: De Billy vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar het ras werd ontwikkeld in de 19e eeuw. Het fokken van dit ras was het resultaat van kruisingen tussen verschillende Franse hondenrassen, waaronder de Montemboeuf, de Ceris en mogelijk enkele Engelse Foxhounds.

Jachthond voor groot wild: De Billy is specifiek gefokt als een jachthond voor groot wild. Zijn kenmerken, zoals uithoudingsvermogen, snelheid, en een goed reukvermogen, maken hem geschikt voor de jacht in diverse terreinen.

Naamgeving: De naam “Billy” wordt toegeschreven aan Hubert Dezamy, een bekende fokker die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het ras. Hij vernoemde de hond naar zijn stamvader, een hond genaamd “Billy.”

Selectieve fok: Door selectieve fok werden de gewenste eigenschappen van de Billy versterkt. Fokkers concentreerden zich op het ontwikkelen van een hond met een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en een goede stem om de jager te waarschuwen.

Gebruik in de jacht: De Billy is traditioneel gebruikt voor de jacht op groot wild, en het ras heeft zich bewezen als een competente en betrouwbare metgezel voor jagers in diverse omgevingen.

Erkenning en rasstandaard: Hoewel de Billy nog niet zo bekend is buiten Frankrijk, wordt het ras erkend door de Société Centrale Canine (de Franse hondenvereniging). Er zijn echter relatief weinig honden van dit ras, zelfs in Frankrijk.

Karakter en eigenschappen: De Billy staat bekend om zijn vriendelijke karakter en toewijding aan zijn eigenaar. Het is een energieke en actieve hond die goed presteert bij jachttaken en die ook geschikt is als gezinsvriendelijke metgezel.

De geschiedenis van de Billy illustreert de ontwikkeling van een hondenras dat is gespecialiseerd in de jacht op groot wild, met een focus op eigenschappen die cruciaal zijn voor succes in deze specifieke jachtomgevingen.

Billy
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Billy

De Billy staat bekend om zijn vriendelijke en sociale temperament. Het zijn over het algemeen actieve, energieke honden die goed gedijen bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze hebben vaak een vriendelijk karakter en kunnen goed opschieten met hun gezin en andere huisdieren.

Ja, de Billy is een jachthond en heeft daarom behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. Ze genieten van wandelingen, hardlopen en spelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen en ongewenst gedrag vertonen.

Over het algemeen is de Billy intelligent en kan hij goed getraind worden. Ze hebben echter ook een onafhankelijke aard, dus het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de training. Positieve versterking en beloningsgerichte methoden werken vaak goed bij dit ras.

De vacht van een Billy is kort en dicht, en ze hebben geen intensieve verzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid van de hond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen