Honden Rassen

Belgische Herdershond Malinois

Belgische Herdershond Malinois-

De Belgische Herdershond Malinois, genoemd naar de stad Malines in België, is een van de vier variëteiten van Belgische Herdershonden. Oorspronkelijk gefokt voor het hoeden van vee, ontwikkelde de Malinois zich tot een veelzijdige werkhond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden ze ook ingezet als boodschappers en bewakers. Tegenwoordig staat de Malinois bekend om zijn uitzonderlijke werkethiek en veelzijdige inzetbaarheid.

Officiële naam : Belgian Shepherd Malinois
Andere namen : Mechelse Herder
Oorsprong : België

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Belgische Herdershond Malinois wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont specifieke kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte tussen 58-62 cm.
 • Vacht: Kort, recht en dicht. Een dubbele vacht met een dichte ondervacht.
 • Kleur: Meestal roodbruin met een zwarte masker en oren.
 • Hoofd: Krachtig, met een licht gewelfde schedel.
 • Ogen: Amandelvormig en donker van kleur.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
56-61 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Werkethiek: De Malinois staat bekend om zijn ongeëvenaarde werkethiek en wordt vaak ingezet in rollen zoals politiehond, speurhond en zoek- en reddingswerk.
 • Intelligentie: Ze behoren tot de meest intelligente hondenrassen en leren snel nieuwe taken.
 • Behendigheid: Van nature behendig en atletisch, waardoor ze uitblinken in hondensporten zoals behendigheid.
 • Waakzaamheid: Een natuurlijk waakzaam karakter maakt de Malinois tot een uitstekende waakhond.

Temperament en Gedrag

 • Toewijding: De Malinois is zeer toegewijd aan zijn eigenaar en gezin.
 • Energiek: Van nature energiek en vereist dagelijkse lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.
 • Trainbaar: Ze reageren goed op training, maar consistentie en positieve versterking zijn belangrijk.
 • Beschermend: Het beschermende instinct van de Malinois maakt hem tot een uitstekende gezinshond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Belgische Herdershond Malinois op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Belgische Herdershond Malinois hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Belgische Herdershond Malinois is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk ras kunnen er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar je als eigenaar rekening mee moet houden. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Belgische Herdershond Malinois:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Zorg ervoor dat de ouderdieren getest zijn op heupdysplasie voordat er gefokt wordt.

 2. Elleboogdysplasie: Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Net als bij heupdysplasie is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op deze aandoening.

 3. Oogproblemen: Belgische Herdershonden Malinois kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij dit ras. De oorzaken van epilepsie zijn complex, en het is belangrijk om met een dierenarts samen te werken voor de juiste diagnose en behandeling.

 5. Thyreoïdeproblemen: Hypothyreoïdie (verminderde schildklierfunctie) kan voorkomen. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Een bloedtest kan de schildklierfunctie evalueren.

 6. Cataracten: Troebelingen in de lens van het oog die het gezichtsvermogen kunnen beïnvloeden. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 7. Bloat (maagtorsie): Grote hondenrassen, waaronder de Belgische Herdershond Malinois, hebben een verhoogd risico op maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 8. Dermatitis: De vacht van de Malinois vereist regelmatige verzorging. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals dermatitis.

 9. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel rassen hebben Malinois de neiging om snel overgewicht te ontwikkelen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Belgische Herdershond Malinois is een uitzonderlijke werkhond met een toegewijde en energieke persoonlijkheid. Door hun veelzijdigheid en trainbaarheid zijn ze geschikt voor verschillende taken en blijven ze een geliefde keuze voor eigenaren die actief betrokken zijn bij de training en activiteiten van hun hond.

De geschiedenis van de

Belgische Herdershond Malinois

De Belgische Herdershond Malinois is een van de vier variëteiten van Belgische Herdershonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Belgische Herdershond Malinois:

Oorsprong in België: De Malinois is genoemd naar de stad Malines (of Mechelen) in België, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Het is een van de vier officiële Belgische Herdershonden, samen met de Groenendael, de Tervueren en de Laekenois.

Functie als herdershond: Zoals de andere variëteiten van Belgische Herdershonden, werd de Malinois oorspronkelijk gefokt als herdershond voor het hoeden van vee. Ze werden gewaardeerd om hun intelligentie, behendigheid en vastberadenheid in het uitvoeren van taken op de boerderij.

Selectieve fok: In de late 19e en vroege 20e eeuw werd er selectief gefokt om de gewenste eigenschappen van de Malinois te versterken. De nadruk lag niet alleen op het uiterlijk, maar ook op het vermogen om te werken en te functioneren als een effectieve herdershond.

Oorlogsinspanningen: Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden Belgische Herdershonden, waaronder de Malinois, een belangrijke rol in oorlogsinspanningen. Ze dienden als boodschappers, wachthonden en als trekhonden voor medische karren.

Erkenning en rasstandaard: De Malinois werd officieel erkend als een aparte variëteit van de Belgische Herdershond in 1892. Rasstandaarden werden ontwikkeld om de specifieke fysieke en temperamentkenmerken van het ras te beschrijven.

Gebruik in politie- en militaire taken: Vanwege hun intelligentie, werkethiek en trainbaarheid zijn Malinois-honden populair geworden in politie- en militaire taken over de hele wereld. Ze worden vaak ingezet voor speurwerk, bewaking en andere taken die hun vaardigheden benutten.

Populaire keuze als werkhond: Naast hun rol in wetshandhaving en het leger zijn Malinois-honden populair geworden in verschillende hondensporten en als werkhonden in verschillende disciplines, waaronder behendigheid en gehoorzaamheid.

Karakter en eigenschappen: De Malinois staat bekend om zijn alertheid, energie, loyaliteit en werklust. Het zijn actieve honden die gedijen op fysieke en mentale uitdagingen.

De geschiedenis van de Belgische Herdershond Malinois illustreert de veelzijdigheid en toewijding van het ras, van zijn oorsprong als herdershond tot zijn prominente rol in moderne politie- en militaire toepassingen.

Belgische Herdershond Malinois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Belgische Herdershond Malinois

De Belgische Herdershond Malinois staat bekend om zijn intelligentie, energie en waakzaamheid. Ze zijn vaak actief, vastberaden en hebben een sterke werkethiek. Deze honden hebben een sterke band met hun gezin en kunnen beschermend zijn. Ze hebben een natuurlijke neiging tot gehoorzaamheid en zijn vaak toegewijd aan hun taken.

Ja, Belgische Herdershonden Malinois zijn zeer energieke honden die veel lichaamsbeweging nodig hebben. Ze gedijen goed bij actieve activiteiten zoals hardlopen, spelen en trainen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Over het algemeen zijn Belgische Herdershonden Malinois intelligent en trainbaar. Ze hebben vaak een sterke wil en gedijen goed bij positieve, beloningsgerichte training. Ze zijn vaak geschikt voor verschillende hondensporten en gehoorzaamheidstaken. Vroege socialisatie is belangrijk voor een goed aangepast gedrag.

De vacht van een Belgische Herdershond Malinois is kort en dicht. Ze hebben over het algemeen niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen