Honden Rassen

Basset fauve de Bretagne

Basset fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne, afkomstig uit Frankrijk, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de regio Bretagne. Dit bassetras is ontstaan uit kruisingen van grotere Franse jachthonden, en het werd specifiek gefokt voor de jacht op klein wild zoals konijnen. De naam “Fauve” verwijst naar de kenmerkende vachtkleur van het ras, die lijkt op het roodachtige goud van een vos. De Basset Fauve de Bretagne staat bekend om zijn uitstekende jachteigenschappen en vastberadenheid.

Officiële naam : Basset Fauve de Bretagne
Andere namen : Fawn Brittany Basset
Oorsprong : Frankrijk, Bretagne-regio

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Basset Fauve de Bretagne wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Kort, dicht, en hard, met de kenmerkende “fauve” kleur (roodachtig goud).
 • Hoofd: Lang en smal, met een lichte welving.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief.
 • Oren: Lang, laag aangezet, en bedekt met kort haar.
 • Staart: Hoog aangezet, krachtig, en niet te lang.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
32-38 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
32-38 cm
Gewicht
15-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekend Reukvermogen: De Basset Fauve de Bretagne staat bekend om zijn scherpe reukzin, wat hem tot een efficiënte jachthond maakt.
 • Korte Poten: Het ras heeft korte poten, wat handig is voor het volgen van geursporen op de grond.
 • Vastberadenheid: Bassets Fauve de Bretagne zijn vastberaden en volhardend in hun jachttaak.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Sociaal: Over het algemeen vriendelijk, sociaal, en goed in de omgang met kinderen en andere huisdieren.
 • Energiek: Het ras heeft een goede hoeveelheid energie en houdt van spelen en rennen.
 • Intelligent: Bassets Fauve de Bretagne zijn intelligent en reageren goed op training, hoewel enige eigenzinnigheid mogelijk is.
 • Zelfverzekerd: Ze hebben een natuurlijke zelfverzekerdheid, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Basset Fauve de Bretagne op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, gelukkige Basset Fauve de Bretagne. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Basset Fauve de Bretagne is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar zoals bij elk hondenras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Basset Fauve de Bretagne:

 1. Oorproblemen: Vanwege hun hangende oren zijn Bassets vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.

 2. Obesitas: Bassets hebben de neiging om te veel te eten en kunnen vatbaar zijn voor obesitas. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen en hartaandoeningen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 3. Gewrichtsproblemen: Zoals veel langharige rassen met korte poten, kunnen Bassets vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Gewichtsbeheer en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 4. Rugproblemen: Bassets hebben een lang lichaam en een korte rug, wat hen vatbaar kan maken voor rugproblemen. Vermijd het tillen van de hond op een manier die de rug kan belasten, en zorg ervoor dat ze geen overmatige sprongen maken.

 5. Oogproblemen: Basset Fauve de Bretagnes kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen rollen van het ooglid) en ectropion (het naar buiten rollen van het ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Huidplooien: Door de huidplooien van het ras kan de huid gevoelig zijn voor infecties. Het is belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden.

 7. Allergieën: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Bassets gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragskenmerken: Bassets Fauve de Bretagne staan bekend om hun vriendelijke en actieve karakter. Ze kunnen eigenwijs zijn, dus geduldige training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Basset Fauve de Bretagne is niet alleen een toegewijde jachthond maar ook een liefdevolle metgezel met een levendig karakter. Hun unieke verschijning en charmante persoonlijkheid maken hen geliefd bij eigenaren die genieten van het gezelschap van een actieve en vriendelijke hond.

De geschiedenis van de

Basset fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk, met name in de regio Bretagne. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne:

Oorsprong: De Basset Fauve de Bretagne is ontstaan in Bretagne, een regio in het westen van Frankrijk. Het ras deelt zijn oorsprong met andere Franse basset-rassen en is nauw verwant aan de Griffon Fauve de Bretagne.

Jachthond: Zoals veel basset-rassen, werd de Basset Fauve de Bretagne gefokt als een jachthond. Ze werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. De term “Fauve” verwijst naar de kenmerkende vachtkleur van het ras, die varieert van goudgeel tot rood.

Kenmerkende vachtkleur: De vacht van de Basset Fauve de Bretagne is kort, dicht en heeft een harde textuur. De kenmerkende goudgele tot rode kleur draagt bij aan de aantrekkelijkheid van het ras.

Fysieke kenmerken: Het ras heeft korte poten, een lang lichaam en een alerte, expressieve uitdrukking. De oren zijn lang en hangend, en de ogen zijn groot en levendig.

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Basset Fauve de Bretagne werd officieel vastgesteld, en het ras werd erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en andere hondenverenigingen.

Toepassing in de jacht: Vanwege hun uitstekende reukvermogen, vastberadenheid en aanpassingsvermogen werden Basset Fauve de Bretagne-honden gewaardeerd bij de jacht, vooral in dichtbegroeide gebieden waar ze het spoor van wild konden volgen.

Populariteit: Het ras geniet een zekere mate van populariteit in Frankrijk en andere delen van de wereld, zowel als jachthond als gezelschapshond.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Basset Fauve de Bretagne gewaardeerd als een gezellige metgezel. Ze zijn bekend om hun vriendelijke en sociale karakter en kunnen ook goed overweg met kinderen.

De geschiedenis van de Basset Fauve de Bretagne illustreert de oorspronkelijke rol van het ras als jachthond in de regio Bretagne en de voortdurende waardering voor hun eigenschappen als gezinshonden.

Basset fauve de Bretagne
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Basset fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne staat bekend om zijn levendige, vrolijke en vastberaden temperament. Ze zijn vaak sociaal, aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Deze honden hebben een speelse aard en kunnen ook waaks zijn.

Ja, Bassets Fauve de Bretagne hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve karakter. Ze genieten van wandelingen, rennen en spelen. Voldoende beweging is belangrijk om hun energie te kanaliseren en hen fysiek gezond te houden.

Over het algemeen zijn Bassets Fauve de Bretagne intelligent en trainbaar, maar ze kunnen ook eigenzinnig zijn. Consistente, positieve trainingsmethoden en geduld zijn belangrijk. Begin de training op jonge leeftijd en zorg voor voldoende socialisatie.

De vacht van een Basset Fauve de Bretagne is kort en dicht, en ze hebben een ruwe textuur. Ze hebben niet veel verzorging nodig, maar regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Controleer ook de oren, nagels en tanden regelmatig voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen