Honden Rassen

Basset bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne, afkomstig uit de regio Gascogne in Zuidwest-Frankrijk, is een oude jachthond die specifiek werd gefokt voor de jacht op groot wild zoals herten en zwijnen. Het ras deelt zijn oorsprong met andere Basset-rassen, en het werd ontwikkeld door het selectief fokken van honden met uitstekende jachteigenschappen. De Basset Bleu de Gascogne is bekend om zijn opmerkelijke reukvermogen en vasthoudendheid in het volgen van geursporen over uitgestrekte terreinen.

Officiële naam : Basset bleu de Gascogne
Andere namen : Blauwe Gascoigne Basset
Oorsprong : Frankrijk, Gascogne-regio

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Basset Bleu de Gascogne wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Kort, dicht, en glad.
 • Kleur: Typisch tri-color, bestaande uit zwart, wit en tan. De kenmerkende blauwe tint van de vacht geeft het ras zijn naam.
 • Hoofd: Langgerekt en goed geproportioneerd.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief.
 • Oren: Lang, smal, en laag aangezet.
 • Staart: Laag aangezet, recht, en middellang.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
30-38 cm
Gewicht
15-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30-38 cm
Gewicht
15-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekend Reukvermogen: De Basset Bleu de Gascogne staat bekend om zijn ongelooflijke reukvermogen, waardoor hij effectief kan jagen en volgen.
 • Krachtige Bouw: Het ras heeft een krachtige bouw, wat essentieel is voor het volgen van wild over verschillende terreinen.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel met gezinsleden als andere huisdieren.
 • Toegewijd aan de Jacht: Van nature vastberaden en toegewijd aan de jacht, wat hen tot uitstekende werkhonden maakt.
 • Intelligent: De Basset Bleu de Gascogne is intelligent en kan goed trainbaar zijn, hoewel ze soms eigenzinnig kunnen zijn.
 • Geduldig: Het ras staat bekend om zijn geduld, vooral tijdens het wachten op wild tijdens de jacht.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Basset Bleu de Gascogne op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, gelukkige Basset Bleu de Gascogne. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Basset Bleu de Gascogne is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij elk hondenras kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Basset Bleu de Gascogne:

 1. Oorproblemen: Vanwege hun hangende oren zijn Bassets vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.

 2. Obesitas: Bassets hebben de neiging om te veel te eten en kunnen vatbaar zijn voor obesitas. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen en hartaandoeningen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 3. Gewrichtsproblemen: Zoals veel langharige rassen met korte poten, kunnen Bassets vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Gewichtsbeheer en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 4. Rugproblemen: Bassets hebben een lang lichaam en een korte rug, wat hen vatbaar kan maken voor rugproblemen. Vermijd het tillen van de hond op een manier die de rug kan belasten, en zorg ervoor dat ze geen overmatige sprongen maken.

 5. Oogproblemen: Basset Bleu de Gascognes kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder entropion (het naar binnen rollen van het ooglid) en ectropion (het naar buiten rollen van het ooglid). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 6. Huidplooien: Door de huidplooien van het ras kan de huid gevoelig zijn voor infecties. Het is belangrijk om de huidplooien schoon en droog te houden.

 7. Allergieën: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Bassets gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragskenmerken: Bassets Bleu de Gascogne staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze kunnen echter ook eigenwijs zijn. Geduldige training en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Basset Bleu de Gascogne is niet alleen een indrukwekkende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met een sterk karakter. Hun vermogen om gedurende lange tijd geursporen te volgen, gecombineerd met hun vriendelijke aard, maakt hen tot gewaardeerde honden in zowel de jacht als het gezin.

De geschiedenis van de

Basset bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk, met name in de regio Gascogne. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Basset Bleu de Gascogne:

Oorsprong: De Basset Bleu de Gascogne is een lid van de basset-familie, die zich kenmerkt door zijn korte poten en uitstekende reukvermogen. Het ras stamt af van oudere Franse hondenrassen, waaronder de Grand Bleu de Gascogne, een grotere hond die werd gebruikt voor de jacht op groot wild.

Jachthond: Net als veel andere basset-rassen werd de Basset Bleu de Gascogne gefokt als een jachthond. Ze werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Hun uitstekende reukzin en vasthoudendheid maakten hen geschikt voor het volgen van geursporen door verschillende terreinen.

Kenmerkende vachtkleur: De Basset Bleu de Gascogne staat bekend om zijn kenmerkende blauwe vacht, die een zilverachtige tint heeft. Deze vachtkleur onderscheidt het ras van andere basset-rassen.

Fysieke kenmerken: Het ras heeft korte poten, een lang lichaam, grote oren en een expressief gezicht. Ze hebben een typische basset-bouw, wat hen geschikt maakt voor de jacht in dichtbegroeide gebieden.

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Basset Bleu de Gascogne werd officieel vastgesteld, en het ras werd erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en andere hondenverenigingen.

Behoud en populariteit: Gedurende de 20e eeuw werden inspanningen geleverd om het ras te behouden en te bevorderen. Hoewel het niet zo bekend is als sommige andere basset-rassen, heeft de Basset Bleu de Gascogne een loyale groep liefhebbers en wordt hij gewaardeerd als zowel een jachthond als een gezelschapshond.

Gebruik in de jacht: De Basset Bleu de Gascogne wordt nog steeds gebruikt voor de jacht in sommige regio’s. Hun vermogen om geursporen te volgen en hun geduldige aard maken hen geschikt voor deze traditionele rol.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Basset Bleu de Gascogne gewaardeerd als een gezellige metgezel en showhond. Hun vriendelijke karakter en unieke uiterlijk maken hen populair bij hondenliefhebbers.

De geschiedenis van de Basset Bleu de Gascogne weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als jachthond in de regio Gascogne en de voortdurende waardering voor het ras in jacht- en gezinssituaties.

faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Basset bleu de Gascogne

De Basset Bleu de Gascogne staat bekend om zijn vriendelijke, zachtaardige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak sociaal, zowel met hun eigen gezin als met andere huisdieren. Deze honden hebben ook een goed jachtinstinct, gezien hun oorspronkelijke rol als jachthonden.

Ja, Bassets Bleu de Gascogne hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve karakter. Ze houden van wandelingen en kunnen genieten van speelse activiteiten. Voldoende beweging helpt hen fysiek en mentaal gezond te blijven.

Bassets Bleu de Gascogne kunnen eigenzinnig zijn, maar ze hebben ook een slimme aard. Consistente, positieve trainingsmethoden en geduld zijn belangrijk. Houd er rekening mee dat ze een sterke neus hebben en hun jachtinstinct kan invloed hebben op training, vooral buiten.

De vacht van een Basset Bleu de Gascogne is kort en dicht, en ze hebben niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Regelmatige controles van oren, nagels en tanden zijn ook belangrijk voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen