Honden Rassen

Australische Kelpie

Australische-Kelpie

De Australische Kelpie, ontstaan aan het einde van de 19e eeuw in Australië, is een resultaat van doelgerichte fokprogramma’s om een hond te creëren die efficiënt vee kon drijven in de uitdagende Australische omstandigheden. Kelpies werden ontwikkeld door kruisingen tussen Britse herdershonden en lokale dingo-achtige honden. De naam “Kelpie” komt mogelijk voort uit de Keltische mythologie, waarin watergeesten bekendstaan als “Kelpies.” Deze herdershonden werden snel erkend vanwege hun uitzonderlijke vaardigheden in het hoeden van vee.

Officiële naam : Australian Kelpie
Andere namen : Kelpie
Oorsprong : Australië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de Australische Kelpie niet officieel erkend is door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), worden de volgende algemene kenmerken beschreven:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd en compact.
 • Gewicht: Matig, passend bij de grootte van de hond.
 • Vacht: Kort, weerbestendig en recht.
 • Kleur: Meestal zwart, rood, chocolade of blauw, vaak met markeringen op het gezicht, borst, benen en staart.
 • Hoofd: Krachtig, met een licht gebogen schedel en een duidelijke stop.
 • Ogen: Ovaal, donker van kleur, alert en expressief.
 • Oren: Driehoekig, rechtopstaand, alert gedragen.
 • Staart: Matig lang, laag aangezet, soms opgewekt gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
46-51 cm
Gewicht
14-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43-48 cm
Gewicht
14-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Hoedvaardigheden: Australische Kelpies staan bekend om hun buitengewone vermogen om vee te drijven en te hoeden.
 • Behendigheid: Ze zijn wendbaar en hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor timing en afstand.
 • Energie: Dit ras barst van energie en uithoudingsvermogen, wat hen uitstekende werkpartners maakt.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Ze zijn zeer intelligent en reageren goed op training.
 • Zelfverzekerdheid: Kelpies hebben een zelfverzekerde aard en een sterke werkethiek.
 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, wat hen geschikt maakt als waakhonden.
 • Sociaal: Ze kunnen goed overweg met gezinnen, maar hebben wel voldoende stimulatie nodig om zich tevreden te voelen.
 • Toewijding: Kelpies hebben een sterke band met hun eigenaar en zijn loyaal.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Australische Kelpie op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Australische Kelpie hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Australische Kelpie is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar net als alle honden kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Australische Kelpie:

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om de heupgezondheid te monitoren, vooral omdat de Australische Kelpie een zeer actieve hond is.

 2. Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn.

 3. Oogproblemen: Sommige Australische Kelpies kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA) en collie eye anomaly (CEA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 4. Doofheid: In sommige gevallen kan doofheid voorkomen bij Australische Kelpies, vooral bij honden met een merle-vachtpatroon.

 5. Allergieën: Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Australische Kelpies gevoelig zijn voor voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 6. Gedragsproblemen bij gebrek aan stimulatie: Australische Kelpies zijn zeer intelligente en energieke honden. Een gebrek aan mentale en fysieke stimulatie kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

 7. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Australische Kelpie te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 8. Bloat (maagtorsie): Zoals bij veel grote en diepe borstkasrassen, kan de Australische Kelpie vatbaar zijn voor maagtorsie. Het beheren van voedertijden en het voorkomen van zware lichaamsbeweging direct na het eten kunnen helpen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Australische Kelpie is niet alleen een uitzonderlijke werkhond op de boerderij, maar ook een liefdevolle metgezel voor eigenaren die kunnen voorzien in hun behoefte aan activiteit en mentale uitdaging.

De geschiedenis van de

Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een herdershondenras dat zijn oorsprong heeft in Australië. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Australische Kelpie:

Oorsprong: De Australische Kelpie ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Australië. Het ras werd ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke behoeften van Australische schapenhouders in de uitgestrekte veeboerderijen.

Collie-invloed: De Australische Kelpie heeft waarschijnlijk invloeden van de Schotse Collie en andere herdershonden uit die tijd. In de vroege stadia van het ras waren er mogelijk ook kruisingen met de Dingo, een inheemse Australische hondensoort.

Behendigheid en intelligentie: Het fokdoel was om een hond te creëren die buitengewoon behendig, intelligent en uithoudingsvermogen had, perfect geschikt voor het hoeden van vee in de ruige Australische omgeving.

Kelpie’s naam: De naam “Kelpie” is afgeleid van een mythisch wezen uit de Schotse folklore dat bekend staat als een watergeest. Het werd gekozen vanwege de overtuiging dat de honden “duivels” waren in hun werkethiek, vergelijkbaar met de vastberadenheid van de mythische watergeest.

Rasstandaard: In 1902 werd de Australische Kelpie erkend als een officieel ras. De eerste Kelpie die in het stamboek werd ingeschreven, was een hond genaamd “Kelpie,” die bekend stond om zijn uitzonderlijke hoedvaardigheden.

Hoedende vaardigheden: De Australische Kelpie staat bekend om zijn uitstekende hoedvaardigheden. Ze hebben de natuurlijke neiging om vee te beheren en te hoeden, en ze kunnen zeer effectief werken in diverse omgevingen, variërend van veeboerderijen tot grote uitgestrekte gebieden.

Populariteit: De Australische Kelpie is niet alleen in Australië populair geworden, maar heeft ook wereldwijde erkenning gekregen vanwege zijn indrukwekkende werkcapaciteiten en aanpassingsvermogen.

Veelzijdigheid: Naast hun traditionele rol als herdershonden zijn Australische Kelpies ook succesvol in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. Ze worden ook gewaardeerd als actieve metgezellen vanwege hun energieke en intelligente karakter.

De geschiedenis van de Australische Kelpie weerspiegelt de behoefte aan een uiterst competente herdershond in de Australische landbouwcultuur. Hun vaardigheden en toewijding hebben hen niet alleen waardevol gemaakt op boerderijen, maar ook geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Australische-Kelpie
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Australische Kelpie

De Australische Kelpie staat bekend om zijn intelligentie, energie en vastberadenheid. Ze zijn vaak alert, zelfverzekerd en zeer toegewijd aan hun werk of gezin. Deze honden zijn over het algemeen actief en hebben een sterke werkethiek.

Ja, Australische Kelpies hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun hoge energieniveau. Ze gedijen goed bij activiteiten zoals rennen, spelen en uitdagingen. Mentale stimulatie is ook belangrijk; deze honden houden van taken waarbij ze hun intelligentie kunnen gebruiken.

Australische Kelpies zijn over het algemeen zeer trainbaar vanwege hun intelligentie en leergierige aard. Ze reageren goed op positieve versterking en consistente trainingstechnieken. Vroege socialisatie is belangrijk om een goed aangepaste hond te ontwikkelen.

De vacht van de Australische Kelpie is kort, dicht en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen. Ze hebben geen ingewikkelde vachtverzorging nodig, maar regelmatige controles van oren, nagels en tanden zijn belangrijk voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen