Honden Rassen

Ariegeois

Ariegeois

De Ariegeois is een Frans hondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio Ariège, gelegen in het zuiden van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit de kruising van lokale Franse honden met de Grand Bleu de Gascogne en enkele andere rassen met vergelijkbare eigenschappen. De Ariegeois is ontwikkeld als een speur- en jachthond, voornamelijk voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen.

Officiële naam : Ariegeois
Andere namen : Ariégeois Hound
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Ariegeois wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, goed geproportioneerd en gespierd.
 • Gewicht: Matig, passend bij de grootte van de hond.
 • Vacht: Kort, dicht, en glad.
 • Kleur: Driekleurig met wit als hoofdkleur en zwarte en oranje vlekken.
 • Hoofd: Schedel is enigszins gewelfd met een duidelijke stop.
 • Ogen: Donker van kleur, met een zachte uitdrukking.
 • Oren: Middelgroot, hangend en dicht tegen het hoofd.
 • Staart: Matig lang, sabelvormig gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52-58 cm
Gewicht
28-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50-56 cm
Gewicht
25-28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Reukvermogen: De Ariegeois staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en speurcapaciteiten.
 • Uithoudingsvermogen: Het ras is gebouwd voor uithoudingsvermogen en kan langdurig actief blijven.
 • Atletisch: Ariegeois-honden zijn atletisch en wendbaar, waardoor ze effectieve jachtpartners zijn.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, zowel met familie als vreemden.
 • Toewijding: Ze kunnen toegewijd zijn aan hun eigenaren en vormen sterke banden met het gezin.
 • Intelligentie: Ariegeois-honden zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, hoewel ze een zekere eigenzinnigheid kunnen vertonen.
 • Jachtinstinct: Het ras behoudt een sterk jachtinstinct en moet worden beziggehouden met mentale en fysieke stimulatie.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Ariegeois op verschillende gebieden:

Door deze algemene richtlijnen te volgen, kun je zorgen voor een gezonde, goed verzorgde Ariegeois. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Ariegeois is een hondenras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht en bekend staat om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen. Over het algemeen is de Ariegeois een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Ooraandoeningen: Door hun hangende oren zijn Ariegeois-honden vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 2. Heupdysplasie: Dit is een gewrichtsaandoening waarbij het heupgewricht niet goed past, wat kan leiden tot pijn en artritis. Hoewel heupdysplasie minder vaak voorkomt bij dit ras dan bij sommige andere rassen, is het belangrijk om de gezondheid van de heupen te monitoren.

 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie.

 4. Obesitas: Ariegeois-honden zijn actief en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om hun gewicht te controleren en een uitgebalanceerd dieet te bieden om overgewicht te voorkomen.

 5. Huidproblemen: Net als veel andere rassen kunnen Ariegeois-honden gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals allergieën. Regelmatige inspectie en verzorging van de vacht kunnen helpen de huid gezond te houden.

 6. Gedragskenmerken: Ariegeois-honden zijn over het algemeen vriendelijk, intelligent en toegewijd. Ze hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om verveling en mogelijke gedragsproblemen te voorkomen.

 7. Voedingsgevoeligheden: Sommige Ariegeois-honden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten in hun voeding. Het is belangrijk om hun dieet zorgvuldig te beheren en te letten op eventuele tekenen van voedingsgevoeligheden.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Ariegeois is niet alleen een vaardige jager, maar ook een aangename metgezel voor actieve eigenaren die bereid zijn te voorzien in de fysieke en mentale behoeften van dit energieke ras.

De geschiedenis van de

Ariegeois

De Ariegeois is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in Frankrijk, met name in de regio Ariege in de Pyreneeën. Hier is een beknopte geschiedenis van de Ariegeois:

Oorsprong: De Ariegeois is ontstaan in de 19e eeuw in de regio Ariege, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. Het ras is het resultaat van kruisingen tussen verschillende Franse hondenrassen, waaronder de Grand Bleu de Gascogne en de Beagle Harrier.

Jacht en oorspronkelijke functie: De Ariegeois is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, voornamelijk op groot wild zoals wilde zwijnen en herten. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen, wat hen tot competente jachthonden maakt, vooral in het ruige terrein van de Pyreneeën.

Kenmerken: De Ariegeois is een middelgrote hond met een slanke en gespierde bouw. Ze hebben een korte, fijne vacht die meestal driekleurig is, met zwarte, witte en oranje vlekken. Het ras heeft een kenmerkende lange oren en een expressieve, intelligente uitdrukking.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de Ariegeois werd vastgesteld in 1912. Deze standaard beschrijft de ideale fysieke kenmerken, temperament en functies van het ras. Het benadrukt het belang van eigenschappen zoals snelheid, uithoudingsvermogen en het vermogen om zelfstandig te werken.

Jachthond en metgezel: Hoewel de Ariegeois nog steeds wordt gebruikt als jachthond, heeft hij zich ook bewezen als een vriendelijke metgezel. Hun aard en intelligentie maken ze geschikt voor gezinnen, op voorwaarde dat ze voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie krijgen.

Erkenning: De Ariegeois is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en de Société Centrale Canine (SCC) in Frankrijk.

Behoud van het ras: Ondanks hun oorspronkelijke rol als jachthonden, hebben fokkers en liefhebbers zich ingezet voor het behoud van de Ariegeois als een veelzijdig ras met aandacht voor zowel uiterlijk als werkeigenschappen.

Huidige status: De Ariegeois blijft relatief zeldzaam buiten Frankrijk, maar ze hebben een toegewijde groep fokkers en liefhebbers die werken aan het behoud en de verspreiding van het ras.

De geschiedenis van de Ariegeois weerspiegelt hun oorspronkelijke functie als jachthonden in de Pyreneeën, terwijl ze zich ook hebben aangepast aan het leven als gewaardeerde metgezellen. Hun elegante verschijning en werkeigenschappen maken hen tot een interessant en veelzijdig ras.

Ariegeois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Ariegeois

De Ariegeois is over het algemeen bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige temperament. Ze zijn toegewijd aan hun gezin, sociaal en vaak goed met kinderen. Ariegeois-honden hebben ook een sterk jachtinstinct, wat typerend is voor honden die oorspronkelijk zijn gefokt voor de jacht.

Ja, Ariegeois-honden hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig vanwege hun actieve aard. Ze genieten van wandelingen, speeltijd en andere vormen van lichaamsbeweging. Regelmatige activiteit helpt hen fysiek en mentaal gezond te blijven.

Ariegeois-honden kunnen intelligent zijn, maar ze hebben ook een onafhankelijke en vastberaden kant. Training moet consequent en positief zijn, met beloningen en lof. Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende situaties en mensen.

De Ariegeois heeft een korte, dichte vacht die relatief eenvoudig te verzorgen is. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Controleer ook regelmatig de oren, nagels en tanden voor een algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen