Honden Rassen

Anatolische Herdershond

Anatolische-Herdershond

De Anatolische Herdershond, ook bekend als de Anatolische herder of Kangal, heeft een eeuwenoude geschiedenis en is afkomstig uit het Anatolische schiereiland in Turkije. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt voor het beschermen van vee tegen roofdieren en andere bedreigingen. De Anatolische Herdershond staat bekend om zijn vastberadenheid, moed en onafhankelijkheid, eigenschappen die hem tot een uitstekende herdershond maken.

Officiële naam : Anatolische Herdershond
Andere namen : Anatolian Shepherd Dog, Karabash (Turks)
Oorsprong : Turkije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Anatolische Herdershond heeft enkele specifieke kenmerken volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) rasstandaard:

 • Vacht: Kort tot middellang, dicht en recht, met een dikke ondervacht. Alle kleuren zijn toegestaan, maar vaak wordt het ras gezien in vachtkleuren zoals fawn met een zwart masker.
 • Hoofd: Sterk en massief, met een brede schedel en een lichte stop.
 • Ogen: Medium tot groot, ovaal van vorm en meestal donker van kleur.
 • Oren: Hangend, driehoekig van vorm, en hoog aangezet.
 • Staart: Hoog aangezet, dik bij de basis, en gekruld over de rug in een boog.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
74-81 cm
Gewicht
50-64 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
71-79 cm
Gewicht
41-59 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10-13 jaar

Raskenmerken

 • Robuuste Bouw: De Anatolische Herdershond heeft een sterke, robuuste bouw met goed ontwikkelde spieren, wat bijdraagt aan zijn kracht en uithoudingsvermogen.

 • Vastberadenheid: Deze honden zijn bekend om hun vastberadenheid en moed, vooral bij het beschermen van hun kudde.

 • Onafhankelijkheid: Anatolische Herdershonden hebben een sterk onafhankelijk karakter. Ze zijn zelfstandig en nemen vaak initiatief.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, deze honden fungeren als uitstekende waakhonden, alert op mogelijke bedreigingen.

 • Intelligentie: Hoewel onafhankelijk, zijn Anatolische Herdershonden intelligent en kunnen ze leren met de juiste training en socialisatie.

Temperament en Gedrag

 • Beschermend: Anatolische Herdershonden hebben een sterk beschermend instinct en zullen hun gezin of vee met vastberadenheid verdedigen.

 • Aanhankelijkheid: Ondanks hun onafhankelijkheid kunnen ze aanhankelijk zijn tegenover hun gezin, en vormen ze sterke banden met degenen die ze als deel van hun kudde beschouwen.

 • Geduldig: Ze hebben vaak geduld met kinderen, vooral als ze van jongs af aan zijn gesocialiseerd.

 • Territoriaal: Dit ras kan territoriaal zijn en neigt ernaar een sterke binding met hun leefomgeving te ontwikkelen.

 • Matig Actief: Hoewel ze energiek zijn als het nodig is, hebben Anatolische Herdershonden geen buitensporige lichaamsbeweging nodig en passen ze zich goed aan aan een rustige omgeving als ze voldoende mentale stimulatie krijgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Anatolische Herdershond op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Anatolische Herdershond gezond, gelukkig en goed verzorgd is. Houd rekening met hun unieke behoeften en pas de verzorging aan op basis van individuele factoren.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Anatolische Herdershond is een groot, krachtig ras dat van oorsprong afkomstig is uit Turkije. Over het algemeen zijn ze gezond en robuust, maar net als elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Anatolische Herdershond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen. Regelmatige controle en een gezond gewicht zijn belangrijk.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die kan voorkomen, vooral bij grote rassen zoals de Anatolische Herdershond. Regelmatige veterinaire controles en passende lichaamsbeweging kunnen helpen.

 3. Oogproblemen: Sommige Anatolische Herdershonden kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, kan voorkomen. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, haarverlies en lethargie.

 5. Gastrische dilatatie-volvulus (Maagtorsie): Grote hondenrassen zoals de Anatolische Herdershond kunnen vatbaar zijn voor deze levensbedreigende aandoening, waarbij de maag zich vult met gas en zich omdraait. Het vereist onmiddellijke medische aandacht.

 6. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Anatolische Herdershonden gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 7. Huidaandoeningen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën. Reguliere verzorging en een gezond dieet kunnen helpen.

 8. Gewichtsbeheer: Gezien hun grootte is het belangrijk om het gewicht van de Anatolische Herdershond te controleren om overgewicht te voorkomen.

 9. Beschermend instinct: Anatolische Herdershonden staan bekend om hun sterke beschermende instinct. Vroege socialisatie en training zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met mensen en andere dieren.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Anatolische Herdershond is een trotse, zelfverzekerde en toegewijde metgezel, vooral voor eigenaren met ervaring in het omgaan met krachtige en onafhankelijke rassen. Goede socialisatie en training zijn essentieel om hun natuurlijke instincten in goede banen te leiden.

De geschiedenis van de

Anatolische Herdershond

De Anatolische Herdershond, ook bekend als de Anatolische herdershond of Anatolische Karabash, is een eeuwenoud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Turkije. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Anatolische Herdershond:

Oorsprong in Anatolië: Het ras komt uit het Anatolische schiereiland in Turkije, dat bekend staat als Anatolië. De Anatolische Herdershond heeft eeuwenlang gefunctioneerd als een herdershond in deze regio.

Herdershond en bescherming: Het primaire doel van de Anatolische Herdershond was om kuddes vee te bewaken en te beschermen tegen roofdieren, zoals wolven en beren. Deze honden stonden bekend om hun moed, onafhankelijkheid en vastberadenheid in het beschermen van hun kudde.

Selectieve fok: Gedurende vele generaties werden Anatolische Herdershonden gefokt op eigenschappen die essentieel waren voor hun taak. Dit omvatte intelligentie, kracht, uithoudingsvermogen en een sterk beschermend instinct.

Diversiteit in taken: Naast het beschermen van vee, werden Anatolische Herdershonden soms ook gebruikt om te helpen bij het hoeden en leiden van kuddes over lange afstanden. Hun veelzijdigheid maakte hen geschikt voor verschillende taken in de landelijke gebieden van Anatolië.

Culturele waarde: De Anatolische Herdershond werd hoog gewaardeerd door de herdersgemeenschappen in Anatolië vanwege zijn vermogen om kuddes veilig te houden. De honden werden beschouwd als waardevolle gezinsleden en werden goed verzorgd.

Erkenning en standaard: De rasstandaard voor de Anatolische Herdershond werd vastgesteld en erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC). Deze standaard beschrijft de fysieke kenmerken en het temperament van het ras.

Verspreiding buiten Turkije: In de 20e eeuw begonnen Anatolische Herdershonden hun weg te vinden naar andere delen van de wereld. Mensen erkenden hun unieke eigenschappen en waardeerden hun vermogen om vee te beschermen.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Anatolische Herdershond wereldwijd gewaardeerd als een toegewijde gezinshond en een competente werkhond. Ze worden nog steeds actief gebruikt voor het beschermen van vee, maar ook als huisdieren vanwege hun loyale en intelligente karakter.

De geschiedenis van de Anatolische Herdershond illustreert de nauwe band tussen het ras en de herdersgemeenschappen in Anatolië, waar deze honden eeuwenlang dienden als betrouwbare beschermers van kuddes tegen roofdieren. Ze blijven gewaardeerd voor hun waardevolle bijdragen aan de landbouwcultuur en als geliefde metgezellen wereldwijd.

Anatolische-Herdershond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Anatolische Herdershond

Anatolische Herdershonden staan ​​bekend om hun rustige, toegewijde en beschermende temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en hebben een sterk waakzaam instinct. Anatoliërs zijn zelfstandige honden met een sterke persoonlijkheid.

Ja, Anatolische Herdershonden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze zijn van nature actief en gedijen goed bij voldoende beweging. Lange wandelingen en buitenactiviteiten zijn geschikt om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Anatolische Herdershonden hebben een onafhankelijke en eigenzinnige aard, waardoor training een uitdaging kan zijn. Vroege socialisatie en consistente, positieve trainingsmethoden zijn belangrijk. Ze hebben een sterk beschermend instinct, dus het is essentieel om de juiste balans te vinden tussen gehoorzaamheid en behoud van hun waakzaamheid.

Anatolische Herdershonden hebben een korte, dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om losse haren te verwijderen. Ze werpen matig, vooral tijdens seizoensgebonden verharing. Extra aandacht moet worden besteed aan de vachtverzorging tijdens deze periodes.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen