Honden Rassen

Amerikaanse Water Spaniël

Amerikaanse-Water-Spaniël

De Amerikaanse Water Spaniël is een van de weinige inheemse Amerikaanse hondenrassen. Het ras is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het werd gefokt om te dienen als veelzijdige jachthond, met een speciale nadruk op watervogels. Amerikaanse Water Spaniëls werden vaak gebruikt voor de jacht in moerassen, meren en rivieren, waar hun uitstekende zwemvaardigheden en energieke temperament goed van pas kwamen. Hoewel het ras niet zo bekend is als sommige andere Spaniël-rassen, heeft de Amerikaanse Water Spaniël een belangrijke rol gespeeld bij het helpen van jagers bij het verzamelen van wild.

Officiële naam : American Water Spaniel
Andere namen : AWS, American Brown Spaniel
Oorsprong : Verenigde Staten

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Amerikaanse Water Spaniël wordt momenteel niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Echter, het ras wordt erkend door verschillende Amerikaanse kennelclubs zoals de American Kennel Club (AKC). Kenmerken van het ras zijn onder andere:

 • Vacht: Dichte, waterbestendige krullende of golvende vacht in verschillende kleuren, waaronder leverkleurig, bruin en chocolade.
 • Hoofd: Breed en goed gevormd, met een duidelijke stop.
 • Ogen: Middelgroot, amandelvormig, en donker van kleur.
 • Oren: Lang, hoog aangezet en bedekt met krullend of golvend haar.
 • Staart: Middellang, hoog aangezet en bedekt met krullend of golvend haar.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
38-46 cm
Gewicht
11-18 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-46 cm
Gewicht
11-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uitstekende Zwemvaardigheden: Amerikaanse Water Spaniëls hebben een natuurlijke affiniteit voor water en zijn uitstekende zwemmers.

 • Energiek en Vastberaden: Dit ras staat bekend om zijn energieke en vastberaden houding, vooral tijdens de jacht.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Amerikaanse Water Spaniëls zijn intelligente honden die snel leren en zich goed aanpassen aan verschillende omgevingen.

 • Aanhankelijk en Loyaal: Ze hebben een aanhankelijk karakter en zijn vaak loyaal aan hun gezin.

 • Waakzaam: Het ras is alert en kan fungeren als een goede waakhond.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Amerikaanse Water Spaniëls kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Jachtpassie: Het aangeboren instinct om te jagen op watervogels is sterk aanwezig bij dit ras.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Amerikaanse Water Spaniël op verschillende gebieden:

Met deze richtlijnen kun je ervoor zorgen dat je Amerikaanse Water Spaniël gezond, gelukkig en goed verzorgd blijft. Houd rekening met de individuele behoeften van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Amerikaanse Water Spaniël is een energiek, intelligent en veelzijdig ras. Over het algemeen zijn ze vrij gezond, maar zoals bij elk ras kunnen er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Amerikaanse Water Spaniël:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen. Regelmatige controle en gezonde lichaamsbeweging kunnen helpen.

 2. Oogproblemen: Sommige Amerikaanse Water Spaniëls kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Water Spaniëls gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn essentieel om infecties te voorkomen.

 4. Huidaandoeningen: Vanwege hun watergerichte activiteiten kunnen ze vatbaar zijn voor huidproblemen. Regelmatige inspectie en verzorging zijn belangrijk.

 5. Auto-immuunziekten: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem lichaamseigen weefsels aanvalt. Symptomen kunnen variëren, en veterinaire zorg is nodig voor diagnose en behandeling.

 6. Gewichtsbeheer: Net als bij veel hondenrassen is het belangrijk om het gewicht van de Amerikaanse Water Spaniël te beheersen om overgewicht te voorkomen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

 7. Dental Care: Regelmatige tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeeltjes zijn belangrijk om de mondgezondheid te behouden.

 8. Genetische testen: Voor fokkers kan het uitvoeren van genetische tests op ouderdieren helpen bij het identificeren van mogelijke erfelijke aandoeningen en het verminderen van het risico op overdracht op de nakomelingen.

 9. Actieve levensstijl: Amerikaanse Water Spaniëls hebben een actieve levensstijl nodig. Voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om hun welzijn te bevorderen.

Zoals altijd is het van vitaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren, kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Amerikaanse Water Spaniël, met zijn specifieke kenmerken voor waterjacht en vriendelijke aard, kan een uitstekende metgezel zijn voor actieve gezinnen die houden van buitenactiviteiten en wateravonturen.

De geschiedenis van de

Amerikaanse Water Spaniël

De Amerikaanse Water Spaniël is een zeldzaam hondenras dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse Water Spaniël:

Oorsprong in de Verenigde Staten: De Amerikaanse Water Spaniël is een van de weinige hondenrassen die echt in de Verenigde Staten is ontstaan. Het ras ontwikkelde zich langs de waterwegen en meren van het Midwesten en werd gefokt om te dienen als een veelzijdige jachthond, in staat om zowel op het land als in het water te werken.

Jachtpartners voor pioniers: In de 18e en 19e eeuw waren Amerikaanse pioniers op zoek naar honden die hen konden helpen bij de jacht en visserij in het uitgestrekte en waterrijke landschap van de Midwesten. De Amerikaanse Water Spaniël werd gefokt om aan deze behoeften te voldoen.

Jachtcapaciteiten: Het ras werd voornamelijk gefokt voor watervogeljacht. Deze spaniël heeft uitstekende zwemvaardigheden, een goede neus en een zachte mond, waardoor ze geschikt zijn voor het ophalen van geschoten vogels uit het water. Ze waren ook bedreven in het werken op het land, wat hen tot veelzijdige jachtpartners maakte.

Diverse voorouders: De exacte oorsprong van de Amerikaanse Water Spaniël is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras is waarschijnlijk ontstaan ​​uit kruisingen van verschillende lokale spaniëlrassen en retrievers die door pioniers waren meegenomen.

Erkenning en standaard: De American Kennel Club (AKC) erkende de Amerikaanse Water Spaniël in 1940. De rasstandaard omvat specifieke kenmerken en eigenschappen die geschikt zijn voor de jachtcapaciteiten en het algemene uiterlijk van het ras.

Behoud van het ras: Ondanks zijn historische betekenis als een effectieve jachthond, is de Amerikaanse Water Spaniël een relatief zeldzaam ras geworden. Inspanningen worden geleverd door fokkers en liefhebbers om het ras te behouden en de populatie te vergroten.

Modern gebruik: Hoewel de Amerikaanse Water Spaniël nog steeds wordt gebruikt als een uitstekende jachthond, heeft het ras ook succes gehad in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid. Ze worden ook gewaardeerd als gezinshonden vanwege hun intelligente en vriendelijke aard.

De geschiedenis van de Amerikaanse Water Spaniël weerspiegelt zijn rol als een hardwerkende en veelzijdige jachthond, ontwikkeld in reactie op de specifieke behoeften van pioniers in het Amerikaanse Midwesten. Ondanks zijn zeldzaamheid blijft het ras gewaardeerd voor zijn jachtcapaciteiten en vriendelijke karakter.

Amerikaanse-Water-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Amerikaanse Water Spaniël

Amerikaanse Water Spaniëls staan ​​bekend om hun intelligentie, vriendelijkheid en actieve temperament. Ze zijn vaak levendig en enthousiast, vooral als het gaat om wateractiviteiten. Deze honden zijn over het algemeen liefdevol naar hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen.

Ja, Amerikaanse Water Spaniëls hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun energieke aard. Ze houden van zwemmen en spelen in het water, dus toegang tot water is ideaal voor dit ras. Wandelingen en andere activiteiten die hen fysiek en mentaal stimuleren, zijn ook belangrijk.

Over het algemeen zijn Amerikaanse Water Spaniëls intelligent en trainbaar. Ze kunnen echter enigszins eigenzinnig zijn, dus het is belangrijk om met positieve versterking en consistente trainingsmethoden te werken. Ze zijn vaak gevoelig voor lof en beloningen.

De Amerikaanse Water Spaniël heeft een waterbestendige vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Af en toe borstelen is belangrijk om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren en zorg voor goede hygiëne na wateractiviteiten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen