Honden Rassen

Aidi

aidi

De Aidi, ook bekend als de Atlas Mountain Dog, is een oude berghond die zijn oorsprong vindt in de Atlasbergen van Marokko, Noord-Afrika. Dit ras is traditioneel gefokt door de Berberse bevolking om hun vee te beschermen tegen roofdieren en indringers in het ruige en bergachtige terrein. De Aidi staat bekend om zijn moed, weerstand en uitstekende waakzaamheid. Door de eeuwen heen heeft deze hond zijn plaats verdiend als betrouwbare metgezel en bewaker van huishoudens en kuddes in de regio.

Officiële naam : Aidi
Andere namen : Atlas Shepherd Dog, Chien de l'Atlas
Oorsprong : Marokko, Noord-Afrika

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Aidi wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Korte, dikke vacht met een dichte ondervacht. De vachtkleur varieert, maar wit is meestal aanwezig.
 • Hoofd: Breed en enigszins gewelfd met sterke kaken.
 • Ogen: Donker van kleur, middelgroot en expressief.
 • Oren: Driehoekig, hoog aangezet en hangend.
 • Staart: Laag aangezet, dik bij de basis en taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53-62 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
52-60 cm
Gewicht
20-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Beschermend Instinct: De Aidi staat bekend om zijn sterk ontwikkelde beschermende instincten, waardoor hij een uitstekende waakhond is.

 • Uithoudingsvermogen: Vanwege zijn oorspronkelijke rol in de bergen, heeft de Aidi een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan hij zich aanpassen aan verschillende omgevingen.

Temperament en Gedrag

 • Moedig en Zelfverzekerd: De Aidi is een moedige en zelfverzekerde hond, bereid om zijn gezin en eigendommen te beschermen.

 • Aanhankelijkheid: Ondanks zijn waakzame karakter kan de Aidi zeer toegewijd en aanhankelijk zijn tegenover zijn gezin.

 • Sociaal Gedrag: Goed gesocialiseerde Aidis kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam en alert, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt.

 • Intelligentie: De Aidi is intelligent en kan snel leren, maar kan soms onafhankelijk handelen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Aidi (ook wel Atlas- of Berberhond genoemd) op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Aidi een gezond, gelukkig en goed aangepast lid van het gezin blijft. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Aidi en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Aidi, ook bekend als de Atlasgebergtehond of de Berghond van het Atlasgebergte, is een sterke en robuuste hond die oorspronkelijk werd gefokt om vee te hoeden en eigendommen te bewaken in de bergachtige regio’s van Marokko. Over het algemeen is dit ras bekend om zijn goede gezondheid en uithoudingsvermogen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Aidi:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote rassen, kan heupdysplasie voorkomen. Het is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Een andere gewrichtsaandoening die soms wordt gezien bij honden, inclusief de Aidi. Het kan leiden tot kreupelheid en pijn.

 3. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor erfelijke oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 4. Dermatologische problemen: Aidi’s hebben een dikke, dichte vacht. Regelmatige verzorging is belangrijk om huidaandoeningen zoals allergieën of hotspots te voorkomen.

 5. Gewichtsbeheer: Net als bij veel hondenrassen is het belangrijk om het gewicht van de Aidi te beheersen om overgewicht te voorkomen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

 6. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Aidi’s vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen infecties te voorkomen.

 7. Parasieten: Omdat de Aidi vaak in buitenomgevingen werkt, is het belangrijk om ze te beschermen tegen parasieten zoals teken, vlooien en wormen.

 8. Gedragskenmerken: De Aidi is een waakzame, loyale hond met een sterk beschermend instinct. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om een goed aangepast en evenwichtig gedrag te bevorderen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests op de ouderdieren heeft uitgevoerd, kan helpen bij het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Aidi, met zijn sterke connectie met de geschiedenis en cultuur van de Atlasbergen, blijft een betrouwbare en loyale metgezel voor diegenen die op zoek zijn naar een beschermende hond met een sterk karakter.

De geschiedenis van de

Aidi

De Aidi, ook bekend als de Atlasgebergte Dog of Atlas Dog, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika, met name in Marokko. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Aidi:

Herdershond in de Atlas: De Aidi komt oorspronkelijk uit het Atlasgebergte in Marokko, waar het ras al eeuwenlang wordt gefokt. Deze honden werden voornamelijk gebruikt als herdershonden, waar ze hielpen bij het hoeden en beschermen van vee in de bergen.

Aangepast aan het klimaat: Het Atlasgebergte heeft een ruig terrein en een divers klimaat, variërend van bergachtige gebieden tot droge plateaus. De Aidi ontwikkelde zich tot een ras dat goed aangepast is aan deze omstandigheden, met een dikke vacht die beschermt tegen kou en beschutting biedt tegen de zon.

Beschermende rol: Naast het hoeden van vee speelde de Aidi een belangrijke rol als waakhond. Ze werden gefokt om het vee te beschermen tegen roofdieren en indringers. De Aidi staat bekend om zijn alertheid en moed, waardoor hij een effectieve bewaker is.

Zelfstandig karakter: De Aidi heeft een zelfstandig karakter, wat te verwachten is van een hond die vaak in afgelegen en uitdagende omgevingen werkt. Ze kunnen beslissingen nemen en handelen zonder veel menselijke tussenkomst.

Raszuiverheid: Gedurende vele jaren werd de fok van de Aidi beheerd met een sterke nadruk op raszuiverheid en het behoud van de specifieke kenmerken die nodig zijn voor hun taken in de bergen.

Rasstandaard en erkenning: De rasstandaard voor de Aidi werd vastgesteld en erkend door de Société Centrale Canine (SCC), de Franse kennelclub. Hoewel het ras niet zo bekend is als sommige andere, is het erkend door verschillende internationale hondenverenigingen.

Gebruik in moderne tijden: Terwijl de traditionele rol van de Aidi als herders- en waakhond behouden blijft in sommige delen van Noord-Afrika, wordt de Aidi tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshond. Ze zijn loyaal aan hun gezin en hebben nog steeds het beschermende instinct dat ze door de eeuwen heen hebben ontwikkeld.

De geschiedenis van de Aidi weerspiegelt zijn functie als veelzijdige werkhond in de uitdagende omgeving van het Atlasgebergte. Het ras is aangepast aan zijn oorspronkelijke taken en behoudt nog steeds zijn kenmerkende eigenschappen in zowel traditionele als moderne omgevingen.

aidi
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Aidi

Aidis staan ​​bekend om hun moedige, zelfverzekerde en beschermende temperament. Ze hebben vaak een sterke loyaliteit aan hun gezin en territoriale instincten. Aidi’s kunnen ook onafhankelijk zijn en hebben een natuurlijke waakzaamheid.

Ja, Aidis hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig vanwege hun natuurlijke energieniveau. Ze zijn vaak actief en genieten van wandelingen en buitenactiviteiten. Door hun oorspronkelijke gebruik als herdershonden hebben ze behoefte aan beweging en mentale stimulatie.

Aidis hebben een sterke wil en zijn vaak onafhankelijk, waardoor training een uitdaging kan zijn. Het is belangrijk om met positieve versterking en consistente, maar geduldige trainingsmethoden te werken. Vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende situaties.

Aidis hebben een korte, dichte vacht die relatief eenvoudig te onderhouden is. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Extra aandacht kan nodig zijn tijdens seizoensgebonden verharing.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen