Honden Rassen

King Charles Spaniël

King Charles Spaniël

De King Charles Spaniël, ook bekend als de Cavalier King Charles Spaniël, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Het ras vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië en heeft nauwe banden met koninklijke huizen, met name tijdens de regeerperiode van koning Charles II. Het is bekend dat koning Charles II een grote liefde had voor deze kleine spaniëls en ze overal mee naartoe nam, zelfs tijdens officiële aangelegenheden. Door de eeuwen heen is de King Charles Spaniël geliefd gebleven vanwege zijn charmante uiterlijk en aanhankelijke karakter.

Officiële naam : King Charles Spaniël
Andere namen : Cavalier King Charles Spaniël
Oorsprong : Het Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de King Charles Spaniël gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is rond met een goed gedefinieerde stop en een korte, stompe snuit.
 • Oren: De oren zijn lang, hoog aangezet en bedekt met zijdeachtige bevedering.
 • Ogen: De ogen zijn groot, donker en expressief, met een liefdevolle uitdrukking. Lichaam: Compact en goed in balans, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: De vacht is zijdeachtig, recht of licht golvend. Alle kleuren zijn toegestaan volgens de rasstandaard.
specifieke details
Rassen-King-Charles-Spaniël
Mannetjes :

Hoogte
30-33 cm
Gewicht
5.2-8.2 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30-33 cm
Gewicht
5.2-8.2 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Elegantie: De King Charles Spaniël straalt elegantie uit, met een goed geproportioneerd lichaam en een vloeiende gang.

 • Uitdrukking: Het ras staat bekend om zijn tedere en aanhankelijke uitdrukking, vooral in de grote, donkere ogen.

 • Vachtvariaties: Er zijn vier erkende kleurvariaties: Blenheim (rood en wit), tricolor (zwart, wit en bruin), black & tan, en ruby (volledig rood).

 • Gezichtsuitdrukking: De King Charles Spaniël staat bekend om zijn “smooshed” gezicht, met een licht afgeplatte snuit en goed gedefinieerde schedel.

 • Lichaamshouding: Het ras heeft een trotse houding en draagt zijn staart hoog.

Temperament en Gedrag
 • Aanhankelijkheid: King Charles Spaniëls zijn buitengewoon aanhankelijk en gedijen goed in menselijk gezelschap.

 • Vriendelijkheid: Ze staan bekend om hun vriendelijke en sociaal ingestelde karakter, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn.

 • Intelligentie: Het ras is intelligent en over het algemeen gemakkelijk te trainen, vooral met positieve versterking.

 • Speelsheid: King Charles Spaniëls hebben een speelse kant en genieten van interactieve spellen en speelgoed.

 • Geschikt voor Gezinnen: Door hun liefdevolle aard zijn ze geschikt voor gezinnen, inclusief kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een King Charles Spaniël:

Met liefdevolle aandacht en consistente zorg zal je King Charles Spaniël gedijen als een gelukkige metgezel.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cavalier King Charles Spaniël is een klein en gezelschapsgericht ras met een vriendelijk karakter. Zoals bij veel hondenrassen zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren zich bewust van moeten zijn:

 1. Mitralisklepprolaps (MVD): Dit is een hartafwijking die vaak voorkomt bij Cavalier King Charles Spaniëls. Het kan leiden tot hartaandoeningen, dus regelmatige veterinaire controles, inclusief auscultatie van het hart, zijn belangrijk.

 2. Syringomyelie (SM): Dit is een aandoening waarbij vloeistof gevulde holtes in het ruggenmerg ontstaan. Cavalier King Charles Spaniëls hebben een verhoogd risico op syringomyelie. Symptomen kunnen variëren van milde pijn tot ernstige neurologische problemen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Cavalier King Charles Spaniëls gevoeliger voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Hartklepafwijkingen: Naast MVD kunnen Cavaliers ook andere hartklepafwijkingen ontwikkelen. Vroege detectie en monitoring zijn essentieel.

 5. Heupdysplasie: Hoewel het minder vaak voorkomt dan bij sommige grotere rassen, kunnen Cavaliers nog steeds heupdysplasie ontwikkelen. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico.

 6. Oogproblemen: Cataracten en retinadegeneratie kunnen voorkomen bij Cavalier King Charles Spaniëls. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te controleren.

 7. Gewichtsbeheersing: Vanwege hun kleine formaat zijn Cavaliers gevoelig voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 8. Voedingssensitiviteiten: Sommige Cavaliers kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën of intoleranties. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun dieet en eventuele tekenen van intolerantie, zoals jeuk of gastro-intestinale problemen.

 9. Gebitsproblemen: Kleine rassen hebben vaak tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het selecteren van een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras en genetische screening uitvoert, kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen. Eigenaren moeten ook aandacht besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van hun Cavalier King Charles Spaniël en onmiddellijk medische hulp zoeken indien nodig.

De King Charles Spaniël is een geliefd ras vanwege zijn koninklijke uitstraling en vriendelijke karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van hun geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

King Charles Spaniël

De King Charles Spaniël, ook wel bekend als de Cavalier King Charles Spaniël, is een charmant en elegant hondenras met een lange geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw in Engeland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de King Charles Spaniël:

Oorsprong: De oorsprong van de King Charles Spaniël gaat terug tot de tijd van Koning Charles II van Engeland, die regeerde van 1660 tot 1685. Koning Charles II stond bekend om zijn liefde voor kleine spaniëlrassen, en deze honden werden vaak afgebeeld op schilderijen en portretten uit die periode.

Royal Connection: Koning Charles II was zeer gehecht aan zijn spaniëls, die destijds bekend stonden als “King Charles Spaniëls.” Deze honden waren constant in zijn aanwezigheid en werden beschouwd als koninklijke metgezellen.

Evolutie van het ras: Door de jaren heen werden verschillende spaniëlrassen gekruist om de kenmerken te verkrijgen die we nu associëren met de King Charles Spaniël. Onder meer de Toy Spaniël, de Blenheim Spaniël en andere kleine rassen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het ras.

Koninklijke voorkeur: De koninklijke voorkeur voor deze kleine spaniëls zette zich voort in de volgende generaties. Koning Charles II en zijn opvolgers, waaronder Koningin Victoria, hielden van deze charmante kleine honden.

Populariteit in de Victoriaanse tijd: In de Victoriaanse tijd werd het ras populair bij de hogere klasse en de aristocratie. De King Charles Spaniël werd vaak gezien aan de zijde van dames en heren op schilderijen en foto’s uit die periode.

Rasstandaard: In 1928 werd de rasstandaard voor de King Charles Spaniël vastgesteld, en het ras werd ingedeeld in vier kleurvariëteiten: Blenheim, Black and Tan, Tricolor en Ruby.

Heropleving: Na een periode van afname van het ras tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de King Charles Spaniël nieuw leven ingeblazen door fokkers die zich inzetten voor het behoud van de raszuiverheid en kenmerken.

Cavalier King Charles Spaniël: In de jaren 1920 begonnen fokkers te werken aan het herstellen van het oorspronkelijke type King Charles Spaniël, dat een iets andere conformatie had dan wat toen gangbaar was. Dit leidde tot de oprichting van de Cavalier King Charles Spaniël, die meer lijkt op de spaniëls die te zien waren in schilderijen uit de tijd van Koning Charles II.

Tegenwoordig is de Cavalier King Charles Spaniël populair als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke karakter, aanhankelijkheid en elegantie. Het ras heeft een rijke geschiedenis en blijft geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

King Charles Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
King Charles Spaniël

De King Charles Spaniël, ook bekend als de Cavalier King Charles Spaniël, is een klein tot middelgroot hondenras dat bekend staat om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze hebben een kenmerkend uiterlijk met een mooie, ronde kop, grote ogen en lange, zijdeachtige oren. Hun vacht kan variëren in kleur en is vaak zijdezacht.

King Charles Spaniëls hebben over het algemeen een vriendelijk, zachtaardig en sociaal temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk en gedijen goed in gezinsomgevingen. Deze honden zijn vaak sociaal met andere huisdieren en kinderen, waardoor ze populaire gezelschapshonden zijn.

 De vacht van de King Charles Spaniël is lang en zijdezacht, en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Omdat ze vatbaar kunnen zijn voor oorinfecties, is het belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en schoon te maken. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn voldoende voor hun lichaamsbeweging.

King Charles Spaniëls zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Ze gedijen goed in gezelschap van hun eigenaren en zijn vaak sociaal met kinderen en andere huisdieren. Vanwege hun kleine formaat zijn ze ook geschikt voor wonen in appartementen, op voorwaarde dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen. Het zijn liefdevolle metgezellen die graag betrokken zijn bij het gezinsleven.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen