Honden Rassen

Wirehaired Pointing Griffon

Wirehaired-Pointing-Griffon

De Wirehaired Pointing Griffon, ook wel bekend als de Korthals Griffon, is een jachthondenras met een oorsprong in Frankrijk en Nederland. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw en is het resultaat van doelgerichte fokprogramma’s door Eduard Korthals, een Nederlander met een passie voor jagen en fokken. Het doel was om een veelzijdige jachthond te creëren die kon werken op zowel land als water, en die zowel een uitstekende neus als een sterk karakter had.

Officiële naam : Wirehaired Pointing Griffon
Andere namen : Korthals Griffon, Griffon d'arrêt à poil dur Korthals
Oorsprong : Frankrijk, Nederland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Wirehaired Pointing Griffon de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Breed, maar niet te grof, met een licht gewelfde schedel en goed ontwikkelde stop.

 • Ogen: Ovaal van vorm, donker van kleur en expressief.

 • Oren: Hoog aangezet, middelgroot, en hangend langs de wangen.

 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en goed ontwikkelde borst.

 • Vacht: Ruwe, harde vacht die dicht is en plat tegen het lichaam ligt. De vacht biedt bescherming tegen ruw terrein en water.

 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder schimmel, grijs, leverkleurig, en bruin.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55–60 cm
Gewicht
20–27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
50–55 cm
Gewicht
18–25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Wirehaired Pointing Griffon zijn:

 • Jachtvaardigheden: Dit ras staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, waaronder het wijzen van wild en het ophalen van geschoten wild uit het water.

 • Energiek: De Wirehaired Pointing Griffon is een energieke hond die graag actief bezig is. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal, zowel met hun gezin als met vreemden.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en reageert goed op training, vooral als het jachttaken betreft.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk: Wirehaired Pointing Griffons zijn vaak aanhankelijk tegenover hun gezin en genieten van menselijk gezelschap.

 • Waakzaamheid: Ze kunnen een zekere waakzaamheid vertonen, waardoor ze goede waakhonden zijn.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 • Toewijding aan de Jacht: Door hun oorspronkelijke doel als jachthond hebben ze vaak een sterke toewijding aan jachtactiviteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Wirehaired Pointing Griffon is een veelzijdige jachthond met een ruwe vacht. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van deze hond op verschillende gebieden:

Met deze aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Wirehaired Pointing Griffon een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Wirehaired Pointing Griffon is een actieve en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten bij dit ras:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Het kan leiden tot pijn en kreupelheid. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen.

 2. Oogproblemen: Sommige erfelijke oogziekten, zoals progressieve retina atrofie (PRA), kunnen voorkomen bij dit ras. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 3. Oorverzorging: Door de vorm van de oren kunnen Wirehaired Pointing Griffons vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen.

 4. Allergieën: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor allergieën, waaronder voedselallergieën. Let op tekenen van huidirritaties, jeuk of maagproblemen.

 5. Vachtverzorging: De ruwe, dichte vacht van de Wirehaired Pointing Griffon vereist regelmatig borstelen om klitten en matten te voorkomen. Professionele trimbeurten kunnen ook nodig zijn.

 6. Gewichtsbeheer: Houd het gewicht van je hond onder controle om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan de belasting van de gewrichten vergroten en gezondheidsproblemen veroorzaken.

 7. Gebitsgezondheid: Zorg voor regelmatige tandheelkundige controles en bied kauwspeeltjes aan om de tandgezondheid te bevorderen.

 8. Regelmatige lichaamsbeweging: Dit ras is energiek en heeft veel beweging nodig. Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

 9. Voeding: Bied hoogwaardig hondenvoer aan dat is afgestemd op de behoeften van actieve honden. Overleg met de dierenarts over het juiste voedingsplan.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke controles bij de dierenarts zijn essentieel voor het opsporen van potentiële gezondheidsproblemen en het handhaven van de algehele gezondheid.

Houd er rekening mee dat individuele honden uniek zijn, en de hier genoemde punten zijn algemeen van aard. Regelmatig overleg met de dierenarts en aandacht voor de specifieke behoeften van je Wirehaired Pointing Griffon zijn cruciaal voor een gezond en gelukkig leven.

De Wirehaired Pointing Griffon is een veelzijdige metgezel voor actieve gezinnen, vooral voor degenen die genieten van buitensporten en jachtactiviteiten.

De geschiedenis van de

Wirehaired Pointing Griffon

De Wirehaired Pointing Griffon, ook wel bekend als de Korthals Griffon, is een veelzijdige jachthond die zijn oorsprong vindt in Nederland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Wirehaired Pointing Griffon:

Oorsprong: De Korthals Griffon werd ontwikkeld door Eduard Karel Korthals, een Nederlandse fokker, aan het einde van de 19e eeuw. Zijn doel was om een veelzijdige jachthond te creëren die zowel op het land als in het water kon werken.

Fokdoel: Korthals wilde een hond fokken die niet alleen uitblonk in het aanwijzen en ophalen van wild op het land, maar ook in staat was om in het water te werken. Daarom selecteerde hij honden met deze vaardigheden en begon hij met gerichte fokprogramma’s.

Raskenmerken: De Wirehaired Pointing Griffon staat bekend om zijn dichte, harde draadachtige vacht die hem beschermt tegen ruig terrein en koud water. Ze hebben een stevige bouw, een kenmerkende baard en wenkbrauwen, en een intelligent en expressief gezicht.

Jachtkwaliteiten: Deze Griffon staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, vastberadenheid, en veelzijdigheid op het gebied van jagen. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op vogels, zoals patrijzen en eenden.

Verspreiding: Het ras verspreidde zich al snel naar andere delen van Europa en naar Noord-Amerika. Jagers waardeerden de Griffon vanwege zijn prestaties op het gebied van de jacht en zijn aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen.

Erkenning: In 1887 werd het ras officieel erkend door de Société Centrale Canine in Frankrijk. Sindsdien heeft het ras wereldwijd erkenning gekregen van verschillende kynologische organisaties.

Huidige rol: Tegenwoordig wordt de Wirehaired Pointing Griffon gewaardeerd als een toegewijde metgezel en een uitstekende jachthond. Ze hebben zich aangepast aan moderne jachtpraktijken en worden ook vaak betrokken bij hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

De Wirehaired Pointing Griffon heeft zijn plek verdiend als een veelzijdige en betrouwbare jachthond, en zijn geschiedenis illustreert de toewijding van fokkers om een ras te creëren dat zowel in het veld als in huis uitblinkt.

Wirehaired-Pointing-Griffon
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Wirehaired Pointing Griffon

De Wirehaired Pointing Griffon staat bekend om zijn evenwichtige karakter. Het is een intelligente en toegewijde hond, vaak gewaardeerd vanwege zijn uitstekende jachtcapaciteiten. Ze zijn energiek, enthousiast en gemakkelijk te trainen.

De Wirehaired Pointing Griffon is een actief ras met de behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging. Dynamisch spel, frequente wandelingen en mentaal stimulerende activiteiten zijn belangrijk om aan hun energieke behoeften te voldoen.

Over het algemeen staat de Wirehaired Pointing Griffon bekend als vriendelijk tegenover kinderen en kan goed overweg met andere huisdieren, vooral als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Toch is toezicht, vooral bij jonge kinderen, altijd aan te raden.

De vacht van de Wirehaired Pointing Griffon vereist regelmatige verzorging. Wekelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en vuil te verwijderen. Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht te trimmen voor gemakkelijker onderhoud.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen