Honden Rassen

Vizsla Korthaar

Vizsla-Korthaar
De Vizsla Korthaar, ook wel bekend als de Hongaarse Korthaar Vizsla, is een oud ras dat zijn oorsprong heeft in Hongarije. Het ras dateert waarschijnlijk uit de 10e eeuw en is ontstaan uit kruisingen tussen de Transsylvanische Hound en andere jachthonden. De Vizsla Korthaar werd oorspronkelijk gefokt voor de aristocratie in Hongarije en werd gewaardeerd vanwege zijn uitstekende jachtvaardigheden, waaronder zijn scherpe reukvermogen en het vermogen om zowel op het land als in het water te werken.

Officiële naam : Vizsla Draadhaar
Andere namen : Hungarian Wirehaired Vizsla, Hungarian Wirehaired Pointer
Oorsprong : Hongarije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Vizsla Korthaar beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Edel, met een lichte stop en een rechte neus.

 • Oren: Middelgroot, hangend, en dicht bij het hoofd.

 • Ogen: Amandelvormig, donkerbruin, met een vriendelijke expressie.

 • Lichaam: Gespierd, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Kort, dicht, en glad aanvoelend.

 • Kleur: Roodgoud tot donker goud.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58-64 cm
Gewicht
20-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54-60 cm
Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Vizsla Korthaar staat bekend als een uitstekende jachthond met een scherp reukvermogen en de vaardigheid om zowel op het land als in het water te werken.

 • Energiek: Dit ras is zeer energiek en gedijt goed in actieve gezinnen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en sociaal, de Vizsla Korthaar vormt sterke banden met zijn gezin.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse taken.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: De Vizsla Korthaar is toegewijd aan zijn gezin en gedijt goed met menselijke interactie.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben vaak een zelfverzekerde houding en tonen moed in verschillende situaties.

 • Speels: Dit ras behoudt vaak zijn speelse persoonlijkheid, zelfs als volwassenen, en geniet van actieve bezigheden.

 • Loyaliteit: Vizsla Kortharen ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren en zijn over het algemeen loyaal.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Vizsla Korthaar:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Vizsla Korthaar een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Kortharige Vizsla is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op moet letten. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Kortharige Vizsla:

 1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot kreupelheid en pijn. Zorg ervoor dat de fokker screeningsprocedures heeft uitgevoerd op heupdysplasie bij de ouderhonden.

 2. Oogproblemen: Sommige Kortharige Vizsla’s kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Allergieën: Net als veel andere rassen kunnen Kortharige Vizsla’s gevoelig zijn voor allergieën, zoals voedselallergieën of omgevingsallergieën. Let op symptomen zoals jeuk, roodheid of huidirritatie en raadpleeg de dierenarts indien nodig.

 4. Vachtverzorging: De korte vacht van de Kortharige Vizsla vereist minimale verzorging, maar regelmatig borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het bevorderen van een gezonde huid.

 5. Fokpraktijken: Als je overweegt een Kortharige Vizsla aan te schaffen, zoek dan een fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras. Vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderhonden en eventuele genomen maatregelen om erfelijke aandoeningen te voorkomen.

 6. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke controles bij de dierenarts zijn cruciaal om de algehele gezondheid van je Kortharige Vizsla te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

Door attent te zijn op deze gezondheidsproblemen en algemene gezondheidszorgpraktijken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Kortharige Vizsla een gezond en actief leven leidt. Raadpleeg altijd je dierenarts voor specifieke adviezen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van je individuele huisdier.

De Vizsla Korthaar is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel die zich goed aanpast aan gezinsleven en actieve levensstijlen.

De geschiedenis van de

Vizsla Korthaar

De Vizsla Korthaar, ook wel bekend als de Hongaarse Vizsla of Magyar Vizsla, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Hongarije. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Vizsla Korthaar:

Oorsprong: De Vizsla Korthaar is een van de oudste jachthondenrassen en heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot ten minste de 10e eeuw in Hongarije. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de adel en de heersende klasse om te dienen als veelzijdige jachthonden.

Functie: De primaire functie van de Vizsla Korthaar was en is nog steeds de jacht. Ze werden gefokt om te werken in verschillende terreinen, waaronder velden, bossen en moerassen. Hun oorspronkelijke taken omvatten het jagen op vogels en klein wild, waarbij ze hun uitstekende reukvermogen en behendigheid gebruikten.

Kenmerken: De Vizsla Korthaar is een middelgrote hond met een slanke, gespierde bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal roestbruin van kleur is. De ogen zijn expressief en hebben een kenmerkende gouden tot amberkleurige tint. Het ras heeft hangende oren en een karakteristieke “V” -vormige staart.

Intelligentie en gehoorzaamheid: De Vizsla Korthaar staat bekend om zijn intelligentie, snelle leerproces en sterke band met zijn baas. Ze zijn gemakkelijk te trainen en gedijen goed met positieve bekrachtigingstechnieken. Hun gehoorzaamheid en werkethiek maken hen tot uitstekende jachthonden.

Populariteit: De Vizsla Korthaar is populair geworden buiten Hongarije en heeft wereldwijd erkenning gekregen vanwege zijn uitstekende jachteigenschappen en vriendelijke aard. Het ras wordt vaak gewaardeerd door jagers en liefhebbers van actieve, gezinsvriendelijke honden.

Moderne rol: Naast hun rol als jachthonden zijn Vizsla Kortharen tegenwoordig ook gewaardeerde gezelschapshonden. Ze gedijen goed in gezinnen die hen voldoende lichaamsbeweging, mentale stimulatie en menselijk gezelschap bieden.

De Vizsla Korthaar blijft een gewaardeerd ras vanwege zijn veelzijdigheid, intelligentie en vriendelijke karakter. Het is zowel een toegewijde jachthond als een liefdevolle metgezel, geschikt voor actieve huishoudens die bereid zijn tijd en aandacht te besteden aan de behoeften van dit energieke ras.

Vizsla-Korthaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Vizsla Korthaar

De Vizsla Korthaar staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en aanhankelijke karakter. Deze honden zijn zeer energiek en hebben een sterke werkethiek. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en staan ​​bekend om hun loyaliteit.

De Vizsla Korthaar is een uiterst actief ras dat veel lichaamsbeweging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelingen, spelen en rennen, is essentieel om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

De vacht van de Vizsla Korthaar is kort en vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen kan helpen om dode haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Omdat ze kortharig zijn, hebben ze niet veel verzorging nodig in vergelijking met langharige rassen.

Ja, Vizsla Korthaars kunnen uitstekende gezinshonden zijn. Ze zijn vaak geduldig met kinderen en vormen sterke banden met hun gezinsleden. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen om een evenwichtige en gehoorzame metgezel te hebben.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen