Honden Rassen

Shar-Pei

Shar-Pei

De Shar-Pei, oorspronkelijk bekend als de Chinese Shar-Pei, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in China. Het ras dateert waarschijnlijk meer dan 2000 jaar terug en werd oorspronkelijk gefokt als een veelzijdige werkhond, gebruikt voor verschillende taken, waaronder bewaking, veehoeden en als jachthond. Kenmerkend voor de Shar-Pei zijn de losse, gerimpelde huid en de unieke “blauwe tong.” Gedurende een bepaalde periode was het ras bijna uitgestorven, maar dankzij de inspanningen van fokkers werd het weer nieuw leven ingeblazen.

Officiële naam : Shar-Pei
Andere namen : Chinese Shar-Pei, Chinese Fighting Dog
Oorsprong : China

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Shar-Pei beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Breed en goed geproportioneerd, met een platte schedel en een duidelijke stop.
 • Oren: Klein, dik, en driehoekig van vorm, liggend dicht bij het hoofd.
 • Ogen: Klein, amandelvormig en donker van kleur, met een doordringende uitdrukking.
 • Lichaam: Compact en vierkant van bouw, met een rechte rug en een korte, gekrulde staart.
 • Vacht: Kort, stug en recht.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder zwart, rood, crème en blauw.

specifieke details

Rassen-Shar-Pei
Mannetjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
18-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-56 cm
Gewicht
18-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Gerimpelde Huid: Het meest opvallende kenmerk van de Shar-Pei is de losse, gerimpelde huid over het hele lichaam, wat het ras zijn unieke en kenmerkende uiterlijk geeft.

 • “Hippopotamus” Snuit: Met een brede snuit, doet het gezicht van de Shar-Pei denken aan die van een nijlpaard, waardoor het een onderscheidende uitstraling heeft.

 • Compacte Bouw: De Shar-Pei heeft een stevige en compacte bouw, waardoor het een robuuste en krachtige indruk maakt.

 • Kleine Driehoekige Oren: De oren zijn klein, dik en driehoekig van vorm, liggend dicht bij het hoofd.

 • Amandelvormige Ogen: Met donkere, amandelvormige ogen heeft de Shar-Pei een doordringende en intelligente uitdrukking.

 • Korte, Gekrulde Staart: De staart is kort en gekruld over de rug gedragen, wat bijdraagt aan het unieke silhouet.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijkheid: Shar-Peis zijn bekend om hun onafhankelijke karakter. Ze kunnen enigszins eigenwijs zijn en hebben consistente training nodig.

 • Loyaliteit: Ze zijn zeer loyaal aan hun gezin en vormen sterke banden met hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam, zijn Shar-Peis uitstekende waakhonden en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden.

 • Kalmte: Over het algemeen rustig en kalm, vooral wanneer goed gesocialiseerd van jongs af aan.

 • Gezinshond: Shar-Peis kunnen goede gezinshonden zijn bij eigenaren die begrijpen hoe ze met hun specifieke behoeften moeten omgaan.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Shar-Pei is een uniek hondenras met kenmerkende rimpels en een stevig uiterlijk. Hoewel het over het algemeen een gezond ras is, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee eigenaren rekening moeten houden:

 1. Huidplooien en huidproblemen: Het meest opvallende kenmerk van de Shar-Pei is de overvloedige huid met rimpels. Deze huidplooien vereisen regelmatige reiniging en inspectie, omdat ze vatbaar kunnen zijn voor infecties als ze niet goed worden verzorgd.

 2. Familiaire Shar-Pei koorts (FSF): Dit is een genetische aandoening die sommige Shar-Pei honden kunnen ervaren. Het wordt gekenmerkt door periodieke koorts, zwelling van de gewrichten en andere symptomen. Niet alle Shar-Pei worden getroffen, maar het is belangrijk om op de symptomen te letten en veterinaire hulp te zoeken indien nodig.

 3. Entropion: Vanwege de losse huid en rimpels kan de Shar-Pei vatbaar zijn voor entropion, waarbij de oogleden naar binnen krullen. Dit kan oogirritatie veroorzaken en vereist mogelijk chirurgische correctie.

 4. Heupdysplasie: Zoals veel middelgrote tot grote rassen, kunnen Shar-Pei’s gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet normaal ontwikkelt.

 5. Atopische dermatitis: Sommige Shar-Pei’s kunnen gevoelig zijn voor allergieën en atopische dermatitis, wat huidirritatie en jeuk veroorzaakt. Het kan worden beheerd met aangepaste voeding en behandelingen.

 6. Amyloïdose: Deze genetische aandoening komt soms voor bij Shar-Pei’s en kan leiden tot de ophoping van amyloïd eiwitten in verschillende organen, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 7. Gewichtsbeheersing: De Shar-Pei heeft de neiging om snel gewicht te winnen. Overgewicht kan de gezondheidsproblemen verergeren, waaronder de ademhalingsproblemen die soms bij het ras voorkomen.

 8. Regelmatige veterinaire controles: Vanwege de genetische aanleg voor bepaalde gezondheidsproblemen, is het belangrijk om regelmatige veterinaire controles te hebben, vooral tijdens de groeifase van de puppy.

Een gezonde levensstijl, regelmatige veterinaire controles, aangepaste voeding en zorgvuldige verzorging van de huidplooien zijn cruciaal voor het welzijn van de Shar-Pei. Bij het overwegen van de aanschaf van een Shar-Pei is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Shar-Pei is een uniek ras met een fascinerende geschiedenis en een onderscheidende uitstraling. Het is belangrijk dat potentiële eigenaren zich bewust zijn van hun specifieke behoeften en temperament om een gezonde en gelukkige relatie met dit bijzondere ras te bevorderen.

De geschiedenis van de

Shar-Pei

De Shar-Pei is een oud Chinees hondenras met een rijke geschiedenis. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Shar-Pei:

Oorsprong in China: De Shar-Pei is afkomstig uit China en is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras wordt vaak geassocieerd met de provincie Guangdong in Zuid-China, waar het oorspronkelijk werd gefokt.

Oude geschiedenis: De Shar-Pei wordt verondersteld te dateren uit de Han-dynastie, die in 206 v.Chr. begon. In deze tijd werden ze gefokt voor verschillende doeleinden, waaronder bewaking, veedrijven en als gezelschapshond.

Gebruik in verschillende taken: Door de eeuwen heen werd de Shar-Pei ingezet voor diverse taken, zoals jagen, bewaken van eigendommen en het beschermen van vee. Hun losse, gerimpelde huid diende als bescherming tegen mogelijke aanvallers, omdat het moeilijker was voor andere dieren om een greep op hen te krijgen.

Karakteristieke kenmerken: Het meest opvallende kenmerk van de Shar-Pei is hun losse, gerimpelde huid, die kenmerkend is voor het ras. Ze hebben ook een uniek uiterlijk met een “hippopotamus”-achtige snuit en kleine, driehoekige oren. Het ras staat bekend om zijn vastberaden, zelfstandige en loyale karakter.

Nadruk op bewaking: In de moderne geschiedenis van China werd de Shar-Pei vaak ingezet als bewakingshond. Hun uiterlijk en temperament maakten hen geschikt voor het beschermen van eigendommen en mensen.

Bijna-uitsterven: Tijdens de Chinese culturele revolutie in de jaren 1960 en 1970 werd de Shar-Pei bijna uitgeroeid. Politieke onrust en economische problemen leidden ertoe dat veel honden werden gedood. Het ras werd bijna uitgestorven, maar een handvol exemplaren werd in Hong Kong en Taiwan bewaard.

Wederopbouw en verspreiding: Enkele van de overlevende Shar-Pei werden naar de Verenigde Staten gebracht in de jaren 1970, waar fokprogramma’s werden opgezet om het ras te redden. Vanaf dat moment werd de Shar-Pei ook internationaal erkend en verspreid.

Erkenning en populariteit: De Shar-Pei kreeg uiteindelijk erkenning van hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het ras geniet tegenwoordig wereldwijde populariteit als gezelschapsdier.

De geschiedenis van de Shar-Pei is een verhaal van veerkracht en toewijding om het ras te behouden, ondanks de uitdagingen waarmee het werd geconfronteerd. Tegenwoordig wordt de Shar-Pei gewaardeerd om zijn unieke uiterlijk en liefdevolle karakter als gezelschapshond.

Shar-Pei
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Shar-Pei

De Shar-Pei is een middelgroot tot groot ras dat bekend staat om zijn kenmerkende uiterlijk, met een overvloedige hoeveelheid losse, gerimpelde huid, vooral rond het hoofd en de nek. Ze hebben een kort, stugge vacht en een unieke tong met een blauwachtige tint. Dit ras staat bekend om zijn rustige en onafhankelijke karakter.

Over het algemeen staat de Shar-Pei bekend om zijn kalme, loyale en onafhankelijke temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar liefdevol en toegewijd aan hun gezin. Shar-Peis kunnen ook eigenzinnig zijn, wat consistentie in training vereist.

De Shar-Pei heeft een korte vacht die niet veel verzorging nodig heeft. Het rimpelige huidtype vereist echter regelmatige reiniging en zorg, vooral in de gezichtsplooien. Vroege socialisatie en training zijn essentieel, en regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

De Shar-Pei kan goed passen in gezinsomgevingen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat ze soms terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden. Ze gedijen goed in een rustige en gestructureerde omgeving. Shar-Peis hebben menselijk contact nodig en kunnen goede metgezellen zijn voor gezinnen die hun kalme aard waarderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen