Honden Rassen

Mopshond

Mopshond

De Mopshond, ook wel bekend als de Pug, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude China, waar het ras voor het eerst werd gefokt als gezelschapshond voor keizers en hun hofhouding. Later maakte de Mopshond zijn weg naar Europa, waar het snel populariteit verwierf vanwege zijn charmante uiterlijk en levendige persoonlijkheid. Tegenwoordig staat de Mopshond wereldwijd bekend als een geliefd huisdier.

Officiële naam : Mopshond
Andere namen : Pug
Oorsprong : China

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Mopshond beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Groot in verhouding tot het lichaam, rond en met een duidelijke rimpel op het voorhoofd.
 • Oren: Klein, dun, en hangend langs de wangen.
 • Ogen: Groot, rond, donker van kleur en expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een recht en kort ruggetje.
 • Vacht: Kort, fijn en glanzend.
 • Kleur: Diverse kleuren zijn toegestaan, waaronder zilver, abrikoos, fawn en zwart.
 • Grootte: Mopshonden zijn kleine honden met een gewicht tussen 6-8 kg.

specifieke details

Rassen-Mopshond

Mannetjes / Vrouwtjes 

Hoogte :  Ongeveer 25 cm
Gewicht :  Ongeveer 6-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 6 maanden
 • Volwassen : 6 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Karakteristiek Uiterlijk: Mopshonden hebben een uniek uiterlijk met hun gedrongen lichaam, ronde ogen en gekrulde staart.

 • Gespierd en Compact: Ondanks hun kleine formaat zijn Mopshonden gespierd en goed gebouwd.

 • Expressieve Gezichtsuitdrukking: De rimpels op het voorhoofd en de grote ogen dragen bij aan de expressieve en aandoenlijke uitstraling van de Mopshond.

 • Krullende Staart: De krulstaart, over de rug gedragen, is een karakteristiek kenmerk van het ras.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Mopshonden staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze gedijen goed als gezelschapshonden.

 • Speels: Ondanks hun kalme aard zijn Mopshonden speels en vinden ze het leuk om betrokken te zijn bij het gezinsleven.

 • Sociaal: Over het algemeen sociaal met andere huisdieren en kinderen, mits goed gesocialiseerd.

 • Gehoorzaam: Mopshonden zijn over het algemeen gehoorzaam en reageren goed op training, hoewel ze soms eigenzinnig kunnen zijn.

 • Matige Energie: Hoewel ze actief kunnen zijn, hebben Mopshonden over het algemeen geen extreem hoge energiebehoeften.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Mopshond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Mopshond een gezond en gelukkig leven leidt. Let altijd op de specifieke behoeften van je individuele hond en pas je zorgroutine dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Mopshond is een klein ras met een kenmerkende uiterlijk en een vriendelijke persoonlijkheid. Zoals bij veel hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Ademhalingsproblemen: Mopshonden hebben een korte snuit (brachycefale schedel) en platte gezichten, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen. Ze kunnen gevoelig zijn voor ademnood, vooral bij warm weer of tijdens inspanning. Het is belangrijk om ze niet te overbelasten en ervoor te zorgen dat ze altijd toegang hebben tot verse lucht.

 2. Oververhitting: Vanwege hun ademhalingsproblemen zijn Mopshonden gevoelig voor oververhitting. Vermijd activiteiten bij warm weer en zorg voor voldoende koeling en hydratatie.

 3. Oogproblemen: Mopshonden hebben grote, ronde ogen die gevoelig kunnen zijn voor verwondingen, uitdroging en oogproblemen. Regelmatige controle en reiniging van de ogen zijn belangrijk.

 4. Huidaandoeningen: De huidplooien rond het gezicht en lichaam van de Mopshond kunnen vatbaar zijn voor infecties als ze niet regelmatig worden schoongemaakt en gedroogd. Aandacht besteden aan de verzorging van de huidplooien is essentieel.

 5. Gewichtsbeheersing: Mopshonden hebben de neiging om gemakkelijk gewicht te winnen. Overgewicht kan hun gezondheid negatief beïnvloeden en de ademhalingsproblemen verergeren. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk.

 6. Gebitsproblemen: Net als veel kleine hondenrassen zijn Mopshonden vatbaar voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, zoals tandenpoetsen, is belangrijk om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

 7. Voedselallergieën: Sommige Mopshonden kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën. Het is belangrijk om hun dieet in de gaten te houden en indien nodig over te schakelen naar een speciaal dieet.

 8. Genetische aandoeningen: Mopshonden kunnen vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie, patellaire luxatie en spinale problemen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die zich inzet voor de gezondheid van het ras en genetische screening uitvoert.

Regelmatige veterinaire controles, een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging zijn allemaal cruciaal om de gezondheid en het welzijn van een Mopshond te waarborgen. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van de specifieke behoeften van het ras en passende maatregelen te nemen om potentiële gezondheidsproblemen te voorkomen.

De Mopshond is een charmante metgezel die van nature past bij gezinnen en individuen die genieten van de aanwezigheid van een kleine, vriendelijke hond. Hun gematigde grootte, vriendelijke karakter en kenmerkende uiterlijk maken Mopshonden tot geliefde huisdieren over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Mopshond

De geschiedenis van de Mopshond is rijk en gaat terug tot het oude China. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van dit geliefde ras: Oorsprong in China: De Mopshond, ook wel bekend als de “Pug,” heeft zijn oorsprong in het oude China, waar het ras meer dan 2.000 jaar geleden is ontstaan. Ze werden aanvankelijk gefokt als gezelschapshonden voor de keizers van de Shang-dynastie. Boeddhisme en het Taoïsme: De Mopshond heeft een sterke historische associatie met het Boeddhisme en het Taoïsme. Ze werden beschouwd als spirituele metgezellen en waren populair bij boeddhistische monniken en Chinese keizers. Verspreiding naar andere landen: Tijdens de 16e eeuw kwamen de Mopshonden naar Europa als geschenken van Chinese zeelieden. Ze werden al snel populair aan Europese hoven en werden vaak gezien bij Europese koninklijke families. Populariteit in Nederland: In Nederland kregen Mopshonden bijzondere populariteit omdat William of Orange, stadhouder van de Nederlandse Republiek in de 16e eeuw, een Mopshond redde van een aanslag, wat leidde tot de verheffing van het ras tot symbool van het Huis van Oranje. Kenmerkende uiterlijke kenmerken: Mopshonden hebben enkele kenmerkende uiterlijke kenmerken, waaronder hun ronde hoofd, gerimpeld gezicht, compacte lichaamsbouw en krullende staart. Ze hebben ook grote, expressieve ogen en een kort, dicht vacht. Gezelschapshond: Door de eeuwen heen zijn Mopshonden voornamelijk gefokt als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke aard, loyaliteit en speelse persoonlijkheid. Ze gedijen goed in gezinnen en zijn vaak goede metgezellen voor mensen van alle leeftijden. Rasstandaard en erkenning: Het ras heeft een officiële rasstandaard die zijn uiterlijke kenmerken en temperament definieert. De Mopshond wordt erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Huidige status: Tegenwoordig is de Mopshond wereldwijd geliefd en wordt hij gewaardeerd als een gezelschaps- en gezinshond. Ze zijn te vinden in huishoudens over de hele wereld en genieten van populariteit vanwege hun charmante en toegewijde karakter. De geschiedenis van de Mopshond illustreert zijn reis van het oude China naar Europese hoven en uiteindelijk naar huishoudens over de hele wereld. Het ras wordt gekoesterd vanwege zijn unieke uiterlijk en liefdevolle persoonlijkheid.
Mopshond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Mopshond

De Mopshond is een klein ras met een gedrongen lichaam, een gerimpeld gezicht en een gekrulde staart. Ze hebben een korte, glanzende vacht en staan bekend om hun compacte formaat en opvallende gezichtsuitdrukking met grote ogen en een platte snuit.

Over het algemeen staat de Mopshond bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en sociale temperament. Ze zijn vaak speels en gedijen goed in de nabijheid van mensen. Mopshonden hebben de neiging om goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren.

De Mopshond heeft een korte vacht die niet veel verzorging vereist. Regelmatige reiniging van de gezichtsplooien en oren is echter belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Matige lichaamsbeweging is voldoende om aan hun behoeften te voldoen, maar overmatig gewicht moet worden vermeden vanwege hun gedrongen bouw.

De Mopshond is over het algemeen een uitstekend gezelschapsdier en past goed in gezinsomgevingen. Ze zijn vaak vriendelijk en genieten van interactie met hun gezinsleden. Vanwege hun kleine formaat zijn ze geschikt voor zowel appartementen als huizen, maar ze hebben wel menselijk gezelschap nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen