Honden Rassen

Oost-Siberische Laika

Oost-Siberische-Laika
De Oost-Siberische Laika is een oude hondenras dat zijn oorsprong vindt in het uitgestrekte Siberië, met name in het oostelijke deel van deze regio. Dit ras werd ontwikkeld door inheemse volkeren, zoals de Evenki en de Yukaghir, voor het hoeden van rendieren, de jacht en als veelzijdige werkhond in de zware omstandigheden van het Siberische klimaat. De Oost-Siberische Laika heeft door de eeuwen heen zijn vaardigheden behouden en is uitgegroeid tot een gewaardeerde metgezel voor degenen die in de barre omstandigheden van Siberië wonen.

Officiële naam : Oost-Siberische Laika
Andere namen : Siberische Laika, Vostotjno-Sibirskaya Laika, East Siberian Laika
Oorsprong : Rusland, specifiek het oostelijke deel van Siberië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft geen specifieke rasstandaard voor de Oost-Siberische Laika. Desondanks kan het algemene beeld van het ras worden beschreven op basis van zijn historische rol en de kenmerken die nodig zijn voor het overleven in de Siberische omgeving.

 • Grootte: De Oost-Siberische Laika is over het algemeen een middelgrote tot grote hond, aangepast aan het werk in de ruige Siberische omgeving.

 • Bouw: De bouw van deze Laika is robuust en gespierd, geschikt voor het uitvoeren van taken zoals het trekken van sledes en het jagen op groot wild.

 • Vacht: De vacht is dik, dicht en isolerend om te beschermen tegen de extreme kou. De kleur van de vacht varieert en kan verschillende tinten hebben, waaronder rood, grijs en zwart.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
53–58 cm
Gewicht
20–25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51–56 cm
Gewicht
15–20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Oost-Siberische Laika heeft bepaalde kenmerken die het tot een geschikte hond maken voor het Siberische klimaat en zijn traditionele taken:

 • Aanpasbaarheid: Vanwege zijn oorsprong in Siberië is de Oost-Siberische Laika goed aangepast aan koude temperaturen en moeilijke omstandigheden.

 • Jachtinstinct: Dit ras heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct, waardoor het geschikt is voor de jacht op wild in het wild.

 • Uithoudingsvermogen: De Oost-Siberische Laika staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en kan lange afstanden afleggen, zelfs in zware weersomstandigheden.

Temperament en Gedrag

 • Zelfstandig: Deze Laika is vaak zelfstandig van aard, een eigenschap die nodig is voor taken zoals jagen en hoeden.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, de Oost-Siberische Laika fungeert ook als een goede waakhond.

 • Loyaal: Net als veel werkhonden is dit ras loyaal aan zijn eigenaar en gezin.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kan de Oost-Siberische Laika sociaal zijn met mensen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Oost-Siberische Laika is een krachtig en robuust hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Oost-Siberische Laika gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Oost-Siberische Laika is een robuust hondenras dat over het algemeen bekend staat om zijn goede gezondheid en aanpassingsvermogen aan koude klimaten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Oost-Siberische Laika:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het komt vaak voor bij middelgrote tot grote rassen. Regelmatige veterinaire controles en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, inclusief Laika’s, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Laika’s gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Net als bij elk ander ras is het belangrijk om het gewicht van de Oost-Siberische Laika te beheren om overgewicht te voorkomen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal.

 5. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het van belang om de genetische gezondheid van de fokdieren te waarborgen en zich bewust te zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen.

 6. Vachtverzorging: De Oost-Siberische Laika heeft een dikke, dubbellaagse vacht die regelmatige verzorging vereist, vooral tijdens seizoensgebonden verharing. Tijdens het verharen kan de vacht klitten en klitten vormen, wat tot huidproblemen kan leiden.

 7. Parasieten: Controleer regelmatig op tekenen van teken, vlooien en andere parasieten, vooral als de hond tijd buitenshuis doorbrengt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elke hond individueel is en dat niet alle honden van hetzelfde ras dezelfde gezondheidsproblemen zullen ervaren. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede vachtverzorging zijn belangrijk voor het algemene welzijn van de Oost-Siberische Laika. Fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van de ouderdieren kunnen ook bijdragen aan het verminderen van genetische gezondheidsproblemen.

De Oost-Siberische Laika is een hond met diepe wortels in de geschiedenis van Siberië en blijft een gewaardeerde metgezel en werkhond voor degenen die in deze uitdagende omgeving wonen.

De geschiedenis van de

Oost-Siberische Laika

De Oost-Siberische Laika, ook bekend als de Oost-Siberische Husky, is een hondenras dat zijn oorsprong heeft in het oostelijke deel van Siberië, Rusland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Oost-Siberische Laika:

Oorsprong: De Oost-Siberische Laika is ontstaan in het oostelijke deel van Siberië, een uitgestrekte regio in Rusland die bekend staat om zijn strenge klimaat en ruige terrein. Het ras is ontwikkeld door inheemse volkeren, waaronder de Evenki en andere Siberische stammen, voor verschillende taken, waaronder de jacht en het hoeden van rendieren.

Gebruik als werkhond: De Oost-Siberische Laika werd traditioneel gebruikt als een veelzijdige werkhond. Ze werden ingezet voor de jacht op wild zoals beren, wolven en elanden. Daarnaast dienden ze als sledehonden voor transport in de barre Siberische omstandigheden.

Aanpassing aan het klimaat: Het ras werd gefokt om te overleven in de strenge Siberische omgeving, met zijn dikke dubbele vacht die bescherming biedt tegen de kou. De honden moesten ook zelfstandig kunnen werken en waren vaak betrokken bij het opsporen en vasthouden van prooi totdat de jager arriveerde.

Kenmerken: De Oost-Siberische Laika staat bekend om zijn stevige bouw, driehoekige oren, krullende staart over de rug en dikke vacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, wit en grijs.

Behoud van het ras: Met de veranderingen in de levensstijl en economie in Siberië verminderde het traditionele gebruik van de Oost-Siberische Laika. Inspanningen werden echter geleverd om het ras te behouden, zowel door lokale gemeenschappen als door fokkers die geïnteresseerd waren in het behoud van de genetische diversiteit en het functionele karakter van de Laika.

Erkenning: De Oost-Siberische Laika is erkend als een officieel hondenras door de Russische Kynologische Federatie en wordt ook erkend door andere kennelclubs wereldwijd.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Oost-Siberische Laika nog steeds gewaardeerd als een werkende hond in sommige delen van Siberië. Buiten Siberië wordt het ras ook gehouden als gezelschapshond en is het betrokken bij hondensporten zoals mushing.

De geschiedenis van de Oost-Siberische Laika benadrukt zijn rol als een veelzijdige werkhond die essentieel was voor de traditionele levensstijl van Siberische volkeren en de inspanningen om het ras te behouden in veranderende tijden.

Oost-Siberische-Laika
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Oost-Siberische Laika

De Oost-Siberische Laika staat bekend om zijn intelligentie, onafhankelijkheid en vastberadenheid. Ze zijn vaak alert, moedig en hebben een sterke werkethiek. Dit ras kan gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar het is loyaal aan zijn gezin en heeft een sterke band met zijn eigenaar.

Ja, de Oost-Siberische Laika is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze hebben een natuurlijke neiging tot jagen en hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Lange wandelingen, buitenactiviteiten en mentale stimulatie dragen bij aan hun welzijn.

Oost-Siberische Laika’s zijn intelligent maar hebben vaak een onafhankelijke en eigenzinnige aard. Training moet consequent, geduldig en positief zijn. Vroege socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren en mensen.

De Oost-Siberische Laika heeft een dikke, dichte vacht die beschermt tegen koude temperaturen. Ze verharen seizoensgebonden, en tijdens het verharingsseizoen kan de vacht meer verzorging vereisen. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht gezond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen