Honden Rassen

Norrbottenspets

Norrbottenspets

De Norrbottenspets, oorspronkelijk bekend als de Norrbottenspitz, is een Zweeds hondenras dat zijn wortels heeft in de noordelijke regio’s van Zweden, met name in Norrbotten. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht, voornamelijk op kleine dieren zoals eekhoorns en hazen. Norrbottenspetsen waren traditioneel waardevolle metgezellen voor jagers, vanwege hun uitstekende jachtvaardigheden en aanpasbaarheid aan het ruige Scandinavische klimaat.

Officiële naam : Norrbottenspets
Andere namen : Pohjanpystykorva, Norrbotten Spitz, Noors vosje
Oorsprong : Zweden, Finland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Norrbottenspets beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met een lichte stop en rechte neus.
 • Oren: Driehoekig, alert gedragen, en middelgroot.
 • Ogen: Ovaal, donker van kleur en expressief.
 • Vacht: Kort, dicht en recht, met een dichte ondervacht.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Kleur: Wit met rode of gele markeringen, voornamelijk op het hoofd, oren, en staart.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
39-45 cm
Gewicht
10-15 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
37-42 cm
Gewicht
8-13 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Compacte Bouw: Norrbottenspetsen hebben een compacte en goed gespierde bouw, waardoor ze behendig zijn bij het navigeren door verschillende terreinen.

 • Uitstekende Jachtvaardigheden: Ze zijn bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden, inclusief het lokaliseren en achtervolgen van prooien.

 • Alerte Expressie: Met hun alert gedragen oren en expressieve ogen hebben ze een alertheid die cruciaal is voor de jacht.

 • Behendigheid: Norrbottenspetsen zijn behendig en kunnen zich snel bewegen, wat nuttig is bij de jacht op beweeglijke prooien.

Temperament en Gedrag

 • Energiek en Actief: Norrbottenspetsen zijn energiek en actief, wat betekent dat ze regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben om gelukkig te zijn.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en leergierig, wat gunstig is bij training en interactie met hun eigenaar.

 • Sociaal: Over het algemeen sociaal van aard, hechten Norrbottenspetsen zich sterk aan hun gezin.

 • Waakzaamheid: Ze hebben een natuurlijke waakzaamheid en kunnen uitstekende waakhonden zijn.

 • Zelfstandigheid: Norrbottenspetsen hebben vaak een zekere mate van onafhankelijkheid, wat hen geschikt maakt voor de jacht.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Norrbottenspets:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Norrbottenspets een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Norrbottenspets is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij alle honden, kunnen er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je op moet letten bij de verzorging van een Norrbottenspets:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen kunnen voorkomen, hoewel ze niet zo vaak voorkomen bij Norrbottenspets in vergelijking met grotere rassen. Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet dragen bij aan de gezondheid van de gewrichten.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, inclusief de Norrbottenspets, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Periodieke oogonderzoeken zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Dermatitis: Net als veel andere rassen kunnen Norrbottenspets gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder dermatitis. Regelmatige verzorging en controle van de huid zijn belangrijk.

 4. Patellaire Luxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten. Het kan bij sommige Norrbottenspets voorkomen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de knieschijven.

 5. Gewichtsbeheersing: Het is belangrijk om de voeding van de Norrbottenspets zorgvuldig te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 6. Oorinfecties: Door hun rechtopstaande oren kunnen Norrbottenspets gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om infecties te voorkomen.

 7. Gebitsproblemen: Net als bij veel andere hondenrassen moeten de tanden van de Norrbottenspets regelmatig worden gecontroleerd en gepoetst om tandheelkundige problemen te voorkomen.

 8. Genetische gezondheid: Bij het overwegen van de aanschaf van een Norrbottenspets is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

Het is altijd raadzaam om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en om eventuele vragen of zorgen over de gezondheid van je Norrbottenspets te bespreken.

De Norrbottenspets is niet alleen een toegewijde jachthond, maar ook een levendige metgezel met een actieve en intelligente aard. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Norrbottenspets. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met de behoefte aan beweging en mentale stimulatie om te zorgen voor een gezonde en gelukkige relatie met dit unieke Zweedse ras.

De geschiedenis van de

Norrbottenspets

De Norrbottenspets, ook bekend als de Noordse Spitz of de Norrbottenspitz, is een Zweeds ras dat teruggaat tot de 17e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Norrbottenspets:

Oorsprong in Scandinavië: De Norrbottenspets komt oorspronkelijk uit het noordelijke deel van Scandinavië, met name uit de Zweedse provincie Norrbotten. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, zoals vogels en eekhoorns.

Jachthond voor boeren: De Norrbottenspets werd gefokt om een veelzijdige jachthond te zijn die kon samenwerken met boeren. Ze waren bedreven in het jagen op klein wild, maar werden ook gebruikt voor andere taken, zoals ongediertebestrijding op boerderijen.

Kleine populatie: Gedurende vele jaren bleef de Norrbottenspets voornamelijk in afgelegen gebieden in het noorden van Zweden. De populatie was klein en het ras was vooral bekend bij lokale boeren en jagers.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen onderging de Norrbottenspets selectieve fok om de eigenschappen te ontwikkelen die nodig zijn voor zijn rol als jachthond. Dit omvatte het behouden van eigenschappen zoals alertheid, uithoudingsvermogen en een scherp reukvermogen.

Officiële erkenning: De Norrbottenspets werd in 1948 officieel erkend als ras in Zweden. De Zweedse Kennel Club (Svenska Kennelklubben) speelde een rol bij het vaststellen van de rasstandaard.

Jacht op klein wild: Het ras behield zijn oorspronkelijke doel als jachthond voor klein wild, en de Norrbottenspets werd vaak gebruikt bij de jacht op eekhoorns en vogels in bosrijke gebieden.

Internationale erkenning: In de latere jaren kreeg de Norrbottenspets internationale erkenning. Het ras verspreidde zich buiten Scandinavië en werd gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden en vriendelijke temperament.

Huidige status: Tegenwoordig is de Norrbottenspets nog steeds actief als jachthond en gezelschapshond. Het ras is niet alleen populair in Scandinavië, maar heeft ook zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld, waar het wordt gewaardeerd om zijn energie, intelligentie en vriendelijke aard.

De geschiedenis van de Norrbottenspets illustreert zijn oorspronkelijke rol als jachthond in Scandinavië en zijn evolutie naar een geliefde metgezel met kenmerkende eigenschappen die passen bij zijn historische doelen.

Norrbottenspets
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Norrbottenspets

De Norrbottenspets is een klein Zweeds hondenras met een compacte bouw. Ze hebben puntige oren, een dikke staart die krult over de rug, en een dichte, dubbele vacht. Dit ras wordt vaak gebruikt voor de jacht op kleine dieren, zoals vossen en hazen.

Over het algemeen staat de Norrbottenspets bekend om zijn energieke, alerte en zelfstandige temperament. Ze zijn vaak intelligent en hebben een sterk jachtinstinct. Norrbottenspets-honden zijn loyaal aan hun gezin en kunnen een levendige en nieuwsgierige persoonlijkheid hebben.

De Norrbottenspets heeft een dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld, vooral tijdens het verharen. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Regelmatige controle van oren, tanden en nagels is ook belangrijk.

De Norrbottenspets kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve eigenaren die bereid zijn tijd te besteden aan hun energieke karakter. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar vroege socialisatie en training zijn belangrijk. Het is ook essentieel om hun jachtinstinct in toom te houden, vooral rond kleinere huisdieren.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen