Honden Rassen

Noorse Buhund

Noorse-Buhund

De Noorse Buhund is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Noorwegen. Het ras was betrokken bij het hoeden van vee, het bewaken van boerderijen en het dienen als allround boerderijhond in de noordelijke regio’s van Scandinavië. Door hun veelzijdigheid en intelligentie waren Noorse Buhunds waardevolle metgezellen voor boeren en herders. Het ras heeft een lange geschiedenis van samenwerking met mensen en heeft zich ontwikkeld tot een loyale en energieke metgezel.

Officiële naam : Noorse Buhund
Andere namen : Norsk Buhund, Norwegian Buhund
Oorsprong : Noorwegen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Noorse Buhund beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met rechte neus en donkere ogen.
 • Oren: Staand en driehoekig, alert gedragen.
 • Ogen: Donker van kleur, ovaalvormig en levendig.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Dicht, dubbel, met een rechte bovenvacht en een zachte ondervacht.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder rood, geel, zwart en meerkleurig.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
43-47 cm
Gewicht
14-18 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
41-45 cm
Gewicht
12-16 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Alerte Expressie: Noorse Buhunds hebben een alerte en levendige expressie, wat hun intelligentie en aandacht weerspiegelt.

 • Staande Oren: De staande oren dragen bij aan het alerte uiterlijk van het ras en helpen bij het opvangen van geluiden.

 • Compacte Bouw: Met een compacte en gespierde bouw zijn Noorse Buhunds wendbaar en behendig.

 • Harde Vacht: De harde en dichte vacht beschermt tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het ras geschikt is voor diverse omgevingen.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: Noorse Buhunds zijn intelligente honden die snel leren en gemakkelijk te trainen zijn.

 • Energiek en Actief: Als een energiek ras hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

 • Loyaal en Sociaal: Ze zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze op jonge leeftijd gesocialiseerd zijn.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, kunnen Noorse Buhunds dienen als uitstekende waakhonden, waarschuwend voor potentiële gevaren.

 • Zelfstandigheid: Door hun boerderijachtergrond hebben ze soms een zekere mate van zelfstandigheid, maar ze blijven over het algemeen toegewijd aan hun eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Noorse Buhund:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Noorse Buhund gezond, gelukkig en goed verzorgd is.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Noorse Buhund is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar je op moet letten bij de verzorging van een Noorse Buhund:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote hondenrassen, kunnen heup- en elleboogdysplasie voorkomen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het beheersen van deze aandoeningen.

 2. Oogproblemen: Noorse Buhunds kunnen gevoelig zijn voor bepaalde oogziekten, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogcontroles zijn belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

 3. Hartproblemen: Zoals bij veel rassen, kunnen Noorse Buhunds vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet zijn belangrijk voor de cardiovasculaire gezondheid.

 4. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën. Goede voeding en regelmatige verzorging van de vacht kunnen helpen bij het voorkomen van huidproblemen.

 5. Epilepsie: Epileptische aanvallen kunnen voorkomen bij Noorse Buhunds. Het is belangrijk om eventuele aanvallen te melden aan de dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

 6. Schildklierproblemen: Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, kan bij sommige Noorse Buhunds voorkomen. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en haaruitval.

 7. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is belangrijk om overmatige druk op de gewrichten te voorkomen en de algehele gezondheid te behouden.

 8. Gebitsproblemen: Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

Het is van belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Noorse Buhund is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Noorse Buhund is niet alleen een toegewijde werkhond, maar ook een liefdevolle metgezel met een sterk karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Noorse Buhund. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met de behoefte aan beweging en stimulatie om een harmonieuze relatie met dit veelzijdige Noorse ras te bevorderen.

De geschiedenis van de

Noorse Buhund

De Noorse Buhund, ook bekend als de Norsk Buhund, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Noorwegen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Noorse Buhund:

Oorsprong in Noorwegen: De Noorse Buhund is een inheems Noors ras dat al eeuwenlang in het land bestaat. Het ras heeft zijn oorsprong in de landelijke gebieden van Noorwegen, waar het werd gefokt als herdershond en boerderijhond.

Herdershond en waakhond: De Noorse Buhund werd voornamelijk gebruikt als herdershond voor het hoeden van vee, zoals schapen en geiten. Daarnaast diende het ook als een uitstekende waakhond, die boerderijen en huizen bewaakte tegen indringers.

Werk in verschillende omgevingen: Vanwege zijn veelzijdigheid kon de Noorse Buhund in verschillende omgevingen werken, variërend van bergachtige gebieden tot kustgebieden. Het ras was aangepast aan de uitdagende omstandigheden van het Noorse klimaat.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen onderging de Noorse Buhund selectieve fok om eigenschappen te ontwikkelen die hem geschikt maakten voor specifieke taken. Het ras moest intelligent, energiek en onafhankelijk zijn om goed te kunnen functioneren op boerderijen.

Rasstandaard en erkenning: In de vroege 20e eeuw werden in Noorwegen rasstandaarden voor de Noorse Buhund vastgesteld. Het ras kreeg officiële erkenning als een uniek Noors hondenras.

Rasbehoud: Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Noorwegen bezet was, werd het aantal Noorse Buhunds sterk verminderd. Na de oorlog werden inspanningen geleverd om het ras te behouden en te herstellen.

Internationale erkenning: In de decennia die volgden, kreeg de Noorse Buhund internationale erkenning en verspreidde het ras zich buiten Noorwegen. Het werd ook erkend door internationale hondenverenigingen.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Noorse Buhund wereldwijd gewaardeerd als een veelzijdige hond. Het ras wordt niet alleen gebruikt voor herding en bewaking, maar ook als een gewaardeerde metgezel vanwege zijn vriendelijke en levendige karakter.

De geschiedenis van de Noorse Buhund weerspiegelt zijn oorspronkelijke rol als herdershond en waakhond in de landelijke gebieden van Noorwegen. Het ras heeft zijn veelzijdige eigenschappen behouden en is uitgegroeid tot een gewaardeerde metgezel voor gezinnen over de hele wereld.

Noorse-Buhund
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een middelgroot hondenras dat bekend staat om zijn alerte uitdrukking en stevige, goed gebalanceerde bouw. Ze hebben een dikke, dubbele vacht, rechtopstaande oren en een gekrulde staart die over de rug ligt. Dit ras is oorspronkelijk gefokt als herdershond en wordt vaak gebruikt voor het hoeden van vee.

Over het algemeen staat de Noorse Buhund bekend om zijn levendige, vriendelijke en intelligente temperament. Ze zijn vaak actief en alert, met een sterke werklust. Deze honden zijn loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen.

De Noorse Buhund heeft een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld, vooral tijdens het verharen. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig om aan hun energiebehoeften te voldoen. Naast fysieke activiteit hebben ze mentale stimulatie nodig, zoals puzzels en speelse interactie.

De Noorse Buhund kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en bereid zijn tijd te besteden aan interactie en training. Ze gedijen goed in de nabijheid van hun eigenaren en kunnen goede metgezellen zijn voor kinderen. Vroege socialisatie is belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen