Honden Rassen

Newfoundland

Newfoundland

De Newfoundland, vaak liefkozend “Newfie” genoemd, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Newfoundland, Canada. De voorouders van de Newfoundland werden waarschijnlijk meegebracht door Europese vissers in de 18e eeuw. Het ras ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een veelzijdige werkhond die bekend staat om zijn indrukwekkende zwemvermogen en kracht. Newfoundlanders werden oorspronkelijk gebruikt als waterreddingshonden en hielpen vissers bij het binnenhalen van netten en het redden van drenkelingen.

Officiële naam : Newfoundland
Andere namen : Newf, Newfie
Oorsprong : Canada

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Newfoundland beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Breed en massief, met een lichte stop en een rechte neus.
 • Oren: Klein, driehoekig, en hangend.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief en ver uit elkaar geplaatst.
 • Vacht: Dicht, waterbestendig, met een fijne ondervacht.
 • Lichaam: Groot, krachtig en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder zwart, bruin, grijs en Landseer (wit met zwarte vlekken).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
69-74 cm
Gewicht
60-70 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
63-69 cm
Gewicht
45-55 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Zwemvermogen: Newfoundlanders staan bekend om hun uitstekende zwemvermogen en worden vaak ingezet bij waterreddingsoperaties.

 • Kracht en Spierkracht: Dit ras heeft een indrukwekkende lichaamsbouw en kracht, waardoor het in staat is tot fysiek veeleisende taken.

 • Webbed Voeten: Newfoundlanders hebben zwemvliezen tussen hun tenen, wat bijdraagt aan hun efficiëntie in het water.

 • Liefdevol Karakter: Ze staan bekend om hun liefdevolle en zachtaardige karakter, vooral naar kinderen toe.

Temperament en Gedrag

 • Gentle Giant: Newfoundlanders staan bekend als “gentle giants” vanwege hun vriendelijke en kalme karakter.

 • Intelligentie: Ze zijn intelligent en kunnen goed getraind worden, maar hebben soms een eigenzinnige kant.

 • Sociaal: Newfoundlanders zijn sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze over het algemeen vriendelijk zijn, kunnen ze waakzaam zijn en fungeren als goede waakhonden.

 • Tolerantie: Newfoundlanders hebben vaak een hoog tolerantieniveau en kunnen goed omgaan met andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Newfoundland:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Newfoundland een gezond, gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Newfoundlands zijn over het algemeen grote, vriendelijke honden met een neiging tot bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen bij de verzorging van een Newfoundland:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Net als veel grote rassen kunnen Newfoundlands vatbaar zijn voor heup- en elleboogdysplasie. Dit zijn aandoeningen waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.

 2. Hartproblemen: Newfoundlands kunnen gevoelig zijn voor hartgerelateerde aandoeningen, zoals subaortastenose (vernauwing van de aorta). Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de cardiovasculaire gezondheid te monitoren.

 3. Maagtorsie (Gastric Dilatation-Volvulus – GDV): Grote hondenrassen, waaronder Newfoundlands, hebben een verhoogd risico op een opgeblazen maag. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 4. Cystinurie: Een genetische aandoening waarbij bepaalde stoffen, zoals cystine, niet goed worden opgenomen door de nieren, wat kan leiden tot de vorming van stenen.

 5. Zwemmerssyndroom: Dit komt vaker voor bij jonge Newfoundlands en wordt gekenmerkt door een abnormale ontwikkeling van de poten, waardoor de pup moeite heeft met staan en lopen. Fysiotherapie kan nodig zijn om de spierontwikkeling te bevorderen.

 6. Huidproblemen: De dikke vacht van de Newfoundland vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Bovendien kunnen ze gevoelig zijn voor huidinfecties en allergieën.

 7. Gewichtsbeheersing: Vanwege hun grootte moeten Newfoundlands een gezond gewicht behouden om overmatige druk op gewrichten te voorkomen.

 8. Oogproblemen: Sommige oogziekten, waaronder cataracten en entropion (inwaartse rollende oogleden), kunnen voorkomen bij Newfoundlands.

 9. Artrose: Door de omvang van het ras kunnen Newfoundlands vatbaar zijn voor artrose naarmate ze ouder worden. Reguliere controle en passende zorg zijn essentieel.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Bij het overwegen van de aanschaf van een Newfoundland is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Newfoundland is niet alleen een indrukwekkende werkhond, maar ook een liefdevolle metgezel met een zacht karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Newfoundland. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en de liefdevolle aard van dit ras om een gelukkige relatie te bevorderen.

De geschiedenis van de

Newfoundland

De geschiedenis van de Newfoundland gaat terug tot de eilanden van Newfoundland in Canada, waar dit robuuste en krachtige ras zijn oorsprong heeft. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Newfoundland:

Oorsprong in Newfoundland: Het ras dankt zijn naam aan het eiland Newfoundland, waar het zich ontwikkelde uit verschillende honden die door Europese kolonisten waren meegebracht. De oorsprong van de Newfoundland is verbonden met zowel Europese als inheemse honden.

Diverse afkomst: De Newfoundland ontstond uit een mix van Europese honden, waaronder Mastiffs, Berghonden en Portugese Waterhonden. Deze honden werden gekruist met lokale inheemse honden die al op het eiland waren.

Werkhond in de visserij: De Newfoundland werd al snel erkend vanwege zijn uitstekende zwemvaardigheden en kracht. Ze werden ingezet als werkhonden door vissers en werden gebruikt voor verschillende taken, zoals het trekken van netten, het redden van drenkelingen en het vervoeren van goederen tussen schepen en de kust.

Grote zwemvaardigheid: Een opvallend kenmerk van de Newfoundland is zijn uitzonderlijke zwemvaardigheid. Deze honden hebben een waterafstotende vacht en zwemvliezen tussen hun tenen, waardoor ze uitstekende zwemmers zijn.

Internationale bekendheid: In de 19e eeuw bereikte de Newfoundland internationale bekendheid. Ze werden geëxporteerd naar andere delen van de wereld, waaronder Europa, waar ze de aandacht trokken van hondenliefhebbers en werden gefokt voor zowel werk- als gezelschapsdoeleinden.

Erkenning als ras: In 1886 werd de Newfoundland erkend als een officieel ras door de American Kennel Club (AKC) en kreeg het een rasstandaard.

Bekendheid als gezelschapshond: Terwijl ze hun werkhondenkwaliteiten behielden, werden Newfoundland-honden steeds meer gewaardeerd als gezelschapsdieren vanwege hun vriendelijke aard, intelligentie en toewijding aan hun gezin.

Huidige status: Tegenwoordig blijft de Newfoundland populair als gezelschapsdier en als werkhond, hoewel ze niet meer zo wijdverspreid worden ingezet in de visserij. Ze zijn bekend om hun rustige temperament, beschermende karakter en hun vermogen om goed om te gaan met kinderen.

De geschiedenis van de Newfoundland weerspiegelt zijn rol als veelzijdige werkhond in de visserij en zijn evolutie naar een geliefde gezinsgenoot over de jaren heen.

Newfoundland
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Newfoundland

De Newfoundland is een groot en krachtig ras dat bekend staat om zijn imposante gestalte en dikke, waterbestendige vacht. Ze hebben een vriendelijke uitdrukking en zijn vaak zwart, bruin, grijs of Landseer (wit met zwarte vlekken). Dit ras staat bekend om zijn zwemvaardigheden en wordt soms “Newfie” genoemd.

Over het algemeen staat de Newfoundland bekend om zijn zachtaardige, liefdevolle en geduldige temperament. Ze zijn vaak zeer toegewijd aan hun gezin en staan ​​bekend om hun kindvriendelijkheid. Newfoundland-honden kunnen ook beschermend zijn en hebben een rustig karakter.

De Newfoundland heeft een dikke, waterbestendige vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen is belangrijk om klitten te voorkomen, vooral tijdens het verharen. Ze hebben ook matige lichaamsbeweging nodig en genieten van zwemmen en spelen in water.

De Newfoundland kan uitstekend passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die ruimte hebben vanwege hun grootte. Ze zijn vaak kalm en geduldig, wat hen geschikt maakt voor huishoudens met kinderen. Newfoundland-honden zijn toegewijde metgezellen en kunnen een beschermende rol spelen in het gezin.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen